Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец.предмети-ЕП / Економіка та організація інноваційної діяльності Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
892.93 Кб
Скачать

Питання для обговорення

  1. Сутність попиту на інновації: методи його визначення.

  2. Умови, за яких інновація стає товаром. Формування попиту на інновації.

  3. Чинники попиту на інновації.

  4. Види попиту.

Ситуаційні завдання 1

Шампунь для лисих, розроблений російською лабораторією "Емансі", протримався на ринку трохи більше трьох років - в травні 2007 р. компанія згорнула його виробництво. "Емансі" не вдалося переконати безволосих росіян користуватися спеціальним засобом, визнає Валентина Деменко, гендиректор компанії і один з розробників шампуню. У 2003 р. преса зустріла "шампунь-догляд для шкіри голови без волосся" на ура: про забавну новинку написали багато ЗМІ. Однак у магазинах ажіотажу не спостерігалося. Деменко за три роки об'їздила 22 міста Росії і України з семінарами для дистриб'юторів: вона розповідала їм про те, навіщо лисим потрібен шампунь. Але посередники не поспішали донести цю інформацію до споживачів. Люди, які керували "Емансі" в той час, не розуміли важливості освітнього маркетингу і не підтримали продукт хорошим бюджетом на просування, шкодує Деменко, що займала в ту пору посаду наукового директора компанії. Прямої реклами шампуню і зовсім не було.

У результаті компанія просто не змогла розкрутити перспективну наукову розробку. За словами Деменко, на запуск продукту було витрачено менше 160000 грн.

Необхідно відповісти на наступні питання. Які помилки допустила компанія при проектуванні і виведенні на ринок нових продуктів? Які заходи можуть допомогти компанії запобігти подібні помилки? Який механізм продукування ідей нових продуктів ви можете запропонувати?

Ситуаційне завдання 2

Негативним було сприйняття інноваційного продукту питної води для тварин "Інстинкт", яку з 2004 р. випускала група компаній "Виноградів", У Росії такий продукт був маркетингової інновацією, хоча на ринках США і Великобританії вітамінізована вода для домашніх питомців продається в багатьох зоомагазинах. Група серйозно підійшла до проекту: створила для виробництва води компанію "Аквапет", розроблену в Московському інституті біотехнології рецептуру води для кішок і собак і вклали в устаткування для її виробництва 1,5 млн. грн.

Дослідження, що передували запуску води, здавалося б, гарантували успіх: 70% опитаних власників кішок і собак ідея продукту сподобалася. Однак господарі не поспішали купувати в зоомагазинах своїм улюбленцям воду, яка продавалася в середньому за 15 грн. за п'ятилітрову пляшку. Рекламувався "Інстинкт" у спеціальній пресі і на зоовиставках. Багатьом компаніям, що продають корми, такої реклами вистачає, але сформувати ринок для інноваційного продукту з її допомогою не вдалося.

Через низький попит в 2006 р. проект закрився. "Наші споживачі виявилися не готові до такої інновації, так само як не готові були купувати спеціальні корми для тварин на початку 90-х", - зауважує Іван Пчелінцев, менеджер по спецпроектам ГК "Виноградів".

Необхідно відповісти на наступні питання. Які помилки допустила компанія при проектуванні і виведенні на ринок нових продуктів? Які заходи можуть допомогти компанії запобігти подібні помилки? Який механізм продукування ідей нових продуктів ви можете запропонувати?