Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Теорія ймовірностей Ден. 2010 .doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Задачі для розв’язання

1. В урні 10 білих, 15 чорних, 20 синіх та 25 черво­них куль однакового розміру. Навмання взято одну кулю. Знайти імовірність того, що ця куля буде

а) синя або червона; б) біла, чорна або синя.

2. Стрілок влучить у "десятку" з імовірністю 0,05, в "дев'ятку" – з імовірністю 0,20, у "вісімку" – з імовірністю 0,6. Зроблено один постріл. Яка імовірність того, що а) вибито не менше 8 очок; б) вибито більше 8 очок?

3. У ящику 13 однотипних деталей, серед них 5 бракованих, інші стандартні. Навмання з ящика беруть 4 деталі. Яка ймовірність того, що всі деталі є бракованими або стандартними.

4. В умовах попередньої задачі знайти ймовірність того, що хоча б одна із взятих деталей буде стандартною.

5. В урні міститься 15 однакових куль пронумерованих від 1 до 15. Навмання з урни беруть одну кулю. Яка ймовірність того, що номер кулі виявиться кратним 3 або 5.

6. Транспортування вантажу для замовника виконують два автопідприємства, кожне з яких повинно виділити для цього по одній вантажівці. Імовірність виходу на лінію ван­тажівки з першого автопарку дорівнює 0,7, а з другого – 0,6. Знайти імовірність того, що замовник одержить потрібні вантажівки.

7. Із колоди карт (32 карти) навмання взято одну. Яка імовірність того, що це дама, якщо відомо, що взято карту червоної масті?

8. У ящику лежить 12 білих, 8 чорних і 10 червоних куль. Навмання беруть 2 кулі. Яка ймовірність того, що ці кулі різного кольору, якщо відомо, що червона куля не витягнута.

9. З колоди 36 карт навмання витягують 2 карти без повернення. Знайти ймовірність того, що це будуть туз і король.

10. Гральний кубик і монету підкидають по одному разу. Знайти ймовірність того, що на грані кубика випаде число кратне 3, а на монеті герб.

11. Прилад, що складається з n блоків виходить з ладу, якщо відмовляє один блок. Блоки працюють незалежно один від одного. Надійність кожного блоку p. Обчислити надійність приладу.

12. В урні 4 червоних, 5 синіх, 6 зелених куль. Навмання беруть 3 кулі. Яка ймовірність того, що вони будуть однакового кольору або мати різні кольори.

13. Система має два незалежно працюючих елемента. Імовірність їх відмови дорівнює 0,05 та 0,08 відповідно. Знайти імовірність відмови системи, якщо для цього до­статньо відмови хоча б одного з елементів.

14. У майстерні на верстатах А, В, С виробляють 25%, 35% та 40% усіх деталей, причому вони мають 15%, 12% та 6% браку відповідно. Знайти імовірність того, що навмання взята деталь – бракована.

15. У першій урні 2 білих та 4 чорних кулі, а у другій урні – 3 білих та 1 чорна кулі. Із першої урни переклали у другу одну кулю. Знайти імовірність того, що куля, вийнята із другої урни після перекладання, буде білою.

16. У першому ящику 12 червоних та 6 білих куль. У другому – 15 червоних та 10 білих куль. Кидають гральний кубик. Якщо випаде кількість очок кратна 3, то навмання беруть кулю з першого ящика. Якщо випаде будь-яка інша кількість очок, то беруть кулю з другого ящика. Якою буде імовірність узяти червону кулю?

17. Серед N екзаменаційних білетів є n “щасливих”. Студенти підходять за білетом один за одним. У кого більша ймовірність витягнути “щасливий” білет – у того, хто тягне першим, чи у того, хто тягне білет другим?

18. У трьох ящиках маємо однакові деталі з різних заводів: у першому – 20 стандартних та 5 нестандартних деталей; у другому – 15 стандартних та 3 нестандартних; у третьому – 14 стандартних та 2 нестандартних. Із навмання взятого ящика навмання взята деталь, яка виявилася стандартною. Знайти імовірність того, що цю деталь взято з першого ящика.

19. У першій урні 10 куль, з них 8 білих. У другій урні 20 куль, з них 4 білих. Із кожної урни навмання взято по одній кулі, а потім із двох обраних навмання взято одну. Знайти імовірність того, що остання куля буде білою.

20. У першому ящику 8 білих та 6 чорних куль. У другому – 10 білих і 4 чорних. Навмання вибирають ящик і кулю. Відомо, що витягнута куля чорна. Знайти ймовірність того, що було обрано другий ящик.