Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnologiya.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
321.24 Кб
Скачать

34. Структуралізм е. Прічарда та к. Леві-Строса.

В області англійської соціальної антропології найбільшу популярність здобув Едуард Еванс-Прічард (1902 - 1973). На його думку, соціальні і культурні системи становлять єдине ціле, оскільки створюються людиною, і відповідають його потребам у впорядкованих відносинах з навколишнім світом. Е. Еванс-Прітчард виходив з переконання, що елементи системи взаємно впливають один на одного, а структурний підхід вивчає зв'язки між цими елементами. Використання цього методу передбачає порівняння декількох досліджуваних однорідних об'єктів, що дозволяє визначити суттєві риси їх структурних форм та причини їх змін. Кожен соціальний факт володіє первинними і вторинними якостями. Первинні якості - структура - це те, що дійсно існує і грає роль причини. Вторинні якості - культура - породжуються, з одного боку, шляхом впливу навколишнього світу на органи чуття людини, а з іншого - вибором символічних знаків у даному суспільстві. У співвідношенні цих якостей перші складають основу друге, т. е. культура має також свою структуру, завдяки чому можна зрозуміти і пояснити зв'язок усіх культурних явищ.

Клод Леві-Стросс (1908-2009) - представник структуралізму - вважає, що всі різноманітні явища нашого світу є модифікації якоїсь єдиної вихідної моделі; тому всі вони можуть бути строгим чином систематизовані та класифіковані, між ними можна встановити зв'язку і відповідності, показують їх положення по відношенню один до одного, так і до вихідної моделі. В основі всіх соціальних і культурних досягнень лежать подібні структурні принципи. К. Леві-Стросс використовував структурний аналіз для порівняльного дослідження міфів, які він розглядав як фундаментальне зміст колективного свідомості, основу стійких соціальних структур. Це дозволило розшифрувати коди, що лежать в основі різних форм мислення. Люди завжди думали однаково, різні лише об'єкти мислення, зазначав К. Леві-Стросс. Структуралізм, так само як і функціоналізм, шукає причини подібності людських культур в певних антропологічних константах. Але якщо у функціоналізмі одноманітність культур пояснювалося усталеністю основних людських потреб, то в структурализме воно виводилося з однаковості людського духу, мислення.

Головні ідеї структуралізму (Е. Еванс-Прітчард, К. Леві-Стросс):

- розгляд культури як сукупності знакових систем (мови, науки, мистецтва, моди, релігії тощо);

- пошук універсальних принципів і способів культурної організації людського досвіду існування, спільного життя і діяльності, що розуміється як побудова знакових і символічних систем;

- затвердження первинності психічних принципів у процесі створення стійких символів культури.

У перші десятиліття XX ст. на стику культурної антропології та лінгвістики почала формуватися етнолінгвістика - наука, що вивчає особливості функціонування мови в культурах різних етнічних груп. Видатні діячі етнолінгвістики Едуард Сепир, Бенджамін Уорф та ін - розробили гіпотезу, згідно з якою структура людського мислення, способи пізнання людиною світу, характерні риси культури залежать від структури і особливостей мови. Все сприймається людиною сприймається ним через мову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]