Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnologiya.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
321.24 Кб
Скачать

Механізми дифузіонізму

Прямий дифузіонізм, відбувається з причини близькості двох культур, у наслідок таких міжкультурних процесів як шлюб ,торгівля, або навідь війна.

Примусовий дифузіонізм, відбувається тоді коли одна культура підпорядковує (перемагає або поневолює) іншу культуру і змушує переймати свої звичаї поневолений народ.

Непрямий дифузіонізм, відбувається, коли певні культурні надбання, передаються від однієї культури, через посередника до іншої культури.

13. Соціологічна школа в етнології

Представники школи вважали головним предметом етнології людське суспільство, адже воно не може бути зведене до простого поєднання індивідів. Суспільство — система моральних зв'язків між людьми.

Значні представники цієї школи — Еміль Дюркгейм(1858–1917),К. Леві-Строс, Л. Леві-Брюль, М. Мосса.

Людська свідомість існує в двох формах: як індивідуальна та як колективна. Перша специфічна для кожної людини. Друга єдина для всієї групи. Колективна свідомість виражається в колективних уявленнях — релігії, міфах, нормах моралі, права.

Леві-Брюль є автором теорії дологічного мислення. Таке мислення не оминає протиріч, його не можна відокремити від емоцій. Воно впливає на нервову систему. Людина сприймає не окремі явища, а їх комплекси. Згідно з законом партиціпації предмет може мислитися самим собою й чимось іншим, бути в різних місцях одночасно.

14.Функціоналізм в етнології

Iнапрямок в етнології, який виник в опозиції до еволюціонізму в 20-х XX cт.; прагнув до пояснення культурних фактів через з'ясування функції, яку вони виконують у системі культури певного суспільства; гол. представники: Б. Маліновський, А. Редкліфф-Браун, сучасні дослідження англо-амер. авторів.IIнапрям у сучасній архітектурі, урбаністиці, прикладному мистецтві (розвиток з кінця XIX ст., розквіт після I Світової війни); гол. принципом ф. є визнання вищості функції, якій підпорядковані всі технічні та естетичні елементи.

15.Структурний функціоналізм а.Р.Редкліфф-Брауна

Категорії Культурна антропологія | Під редакцією спільноти: Культурологія Теоретичну концепцію одного із засновників британського соціальної антропології А.Р. Редкліфф-Брауна (1881-1955) справедливо відносять до числа функционалистских, проте його функціоналізм особливий, структуралістський. Основу вчення Редкліфф- Брауна складають дві ідеї: ідея функціонального підходу до розуміння культури та соціальної структури і ідея структуралізму. Британський вчений зближує соціальну антропологію з соціологією, звертаючи увагу на такі явища, як соціальна структура, соціальні відносини, соціальна особистість і ін. При цьому специфіка антропологічного підходу до досліджуваних явищ не втрачається. Функціоналізм вчення Редкліфф-Брауна проявляється в тому, що культура в його роботах розглядається як інтегрована функціонуюча система. «Функціональний метод інтерпретації, - зазначає А.Р.Редкліфф-Браун, - грунтується на допущенні, що культура являє собою інтегровану систему. У житті конкретної спільноти кожен елемент культури відіграє особливу роль, виконує свою специфічну функцію. Визначення цієї функції є завданням тієї науки, яку можна було б назвати «соціальної фізіологією». В основі цього методу лежить постулат, згідно з яким існують загальні «фізіологічні», або функціональні закони, істинні для всіх людських суспільств, для всіх культур. Функціональний метод має на меті відкрити ці загальні закони і пояснити з їх допомогою кожен конкретний елемент тієї чи іншої культури »[1]. Соціальна антропологія, якщо вона хоче допомогти у вирішенні практичних проблем управління та освіти, повинна відмовитися від спроб вгадати історичне минуле і присвятити себе функціональному дослідження культури. Функционалистский підхід Редкліфф-Брауна проявляється не тільки в розумінні культури, а й соціальної структури. Дослідник відзначає, що стосовно до соціальних систем і їх теоретичному осмисленню один з варіантів вживання поняття «функція» збігається з його науковим значенням у фізіології. Воно може бути використано для вказівки на взаємозв'язок між соціальною структурою і процесом суспільного життя. Редкліфф-Браун розмірковує над функціями таких явищ та інститутів, як покарання за злочин, релігія, інститут авункулат та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]