Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnologiya.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
321.24 Кб
Скачать

32. Інструменталістська концепція етнічності

Латинське слово "instrumentum" означає "знаряддя". Інструменталізм виникає в 70-х роках XX ст. в США як реакція на неспроможність примордіалізму пояснити пожвавлення національних рухів в сучасному світі. Цей напрям ще називають теорією ситуативної, або мобілізованої етнічності. Представником цієї теорії є Ерік Гобсбаум, основні положення теоретичної концепції якого висвітлено у праці "Нації і націоналізм після 1780 року".

Етнічність інструменталісти (ситуаціоністи) трактують як почуття солідарності, сформоване у великої групи людей за певних обставин. Етнічність — це своєрідне джерело ресурсів, до яких звертаються лідери задля досягнення поставленої мети. Ця мета переважно є політичною.

У звичайних умовах етнічність не проявляється або є латентною (прихованою). Про неї згадують тоді, коли виникає необхідність. Цікавим прикладом є ситуація, яка склалася на Камчатці на початку 90-х років XX ст. у зв'язку з закріпленням за малочисельними етносами Півночі риболовних ділянок. Через непродумане рішення подібного права були позбавлені камчадали. Це — етнічна група, яка склалася в середині ХУШст. у результаті асиміляції ітельменів з росіянами. У російській етнографічній літературі кінця XIX — початку XX ст. камчадали фіксувалися як етнографічна група росіян і після 1926 р. в матеріалах переписів не фіксувалися. І тільки на початку 90-х років через економічні причини (право на риболовство) на порядок денний постало питання етнічності камчадалів, вони "дружно згадали" про свою відмінність від росіян та інших спільнот.

Отже, інструменталісти ототожнюють досить часто етнічні групи з групами інтересів або ж соціальними групами. Вони не орієнтуються на пошук об'єктивних чинників формування етнічних спільнот. Тому їхні теоретичні розробки безпорадні перед поясненням фактів збереження та відстоювання власної етнічності навіть тоді, коли цього не вимагає ситуація. Так, навіть у найбільш благополучній країні США більшість спільнот понині чітко ідентифікуються за власним походженням: американець англійського, ірландського, італійського, українського, китайського походження, "афроамериканець".

33. Концепції етносу (нації) в українському суспільствознавстві.

Проблеми етносу і етнічності на Україні донедавна не розглядалися. Якщо розглядалися, то в контексте нації, завдань національного культурного розвитку, національного звільнення і національного державного будівництва. Поняття «народ», «нація», «етнос» в XIX - XX ст. вживалися як синоніми. Вітчизняна этнодемография зосереджувала увагу не на розробці теоретичних концепцій етносу і етнічності, а на вивченні життєвого досвіду і способу життя українського народу. Вітчизняні суспільствознавці піднімали переважно теоретичні питання свого народу (етносу) в контексте потреб національного звільнення. Тривала бездержавність українського етносу, його роздробленість і конкретні умови існування вимагали звертати увагу на проблеми національного розвитку, соборності і набуття незалежності. Тому в українському обществознании переважно використовувалося поняття «нація». Широке розповсюдження і застосування воно отримало в радянський час. Це свідчить про те, що виключне більшість концепцій нації українських вчених були этницистскими, так як в їх основі лежить система понять «етнос-народ-нація» як однозначних, однопорядковых, ідентичних, але не тотожні. Ці обставини і визначили примордиалистский характер більшості вітчизняних концепцій етносу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]