Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnologiya.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
321.24 Кб
Скачать

16. Школа історичної етнології в сша

Американська школа історичної етнології- напрям етнологічних досліджень, метою якого є створення цілісного уявлення проісторію, заснованого на вивченні кожного окремого народу, його мови такультури. Головним предметометнології (антропології) Американська школа історичної етнології вважає людськукультуру, а точніше культуру людських «груп».

До 90х pp. XIX ст. етнологічна наука в СІПА розвивалася в межах еволюціоністського напряму. Але на поч. останнього десятиліття XIX ст. в Америці зароджується новий напрям в етнології, головною відмінністю якого від попередніх було обстоювання історичного методу дослідження культури. Культура при цьому тлумачиться як сукупність моделей поведінки, які людина засвоює в процесі зростання і прийняття нею своєї культурної ролі. Засновником напряму став відомий учений і громадськийдіяч Ф. Боас, за ім'ям якого виникла назва «школа Боаса», офіційна назва: «Американська школа історичної етнології».

Головні положення Американської школи історичної етнології: етнологія має вивчати конкретно і всебічно кожний народ окремо - мову, культуру і антропологічний тип; взаємодія культур різних народів утворює їх культурну спільність у певних географічних ареалах; в межах цих ареалів слід шукати конкретні форми взаємного впливу народів, дифузію окремих культурних елементів; розвиток людства і його культури відбувається на підставі загальних законів, які пізнаються з великими труднощами; в пізнанні загальних законів розвитку не треба керуватися зовнішньою схожістю явищ, адже насправді вони можуть виявитися дуже різними за сутністю і походженням; не слід переносити «свої» критерії моральної оцінки на народи іншого культурного типу; у кожного народу історично формуються свої соціальні ідеали, свої моральні норми. Кінцевою метою Американської школи історичної етнології її прихильники вважали побудову єдиної історії всіх народів, не одних тільки цивілізованихнацій, а саме всього людства і всіх часів, етапів історії - від льодовикового періоду до сучасності.

17. Етнопсихологічний напрям в етнології

Психологічна етнографія - напрямок в етнографії США, що панував в 30-40-х рр.. 20 в. Глава школи - психіатр А. Кардинер, послідовники - етнографи Р. Лінтон, Р. Бенедикт, А. Халлоуелл та ін Сутність культурикожного народу етнопсихологи бачили в психічні особливості «основний» («середньої», «модальної», «сумарною») особистості, досліджуваних методами фрейдизму. Культура народу - це - «індивідуальнапсихологія, відкинута на великий екран, що отримала гігантські пропорції і велику тривалість в часі» (Бенедикт P., Про конфігураціях культури, «Американський антрополог», т. 34, 1932, с. 24). «Структура основної особистості» складається в перші рокижиття людинипід впливомхарактернихспособів догляду за дитиною (годування, сповивання,навчаннятощо) і утворює незмінний базис культури. Етнопсихологи намагалися пояснити неполноправное становище національних меншин їх неповноцінністю йкультурноївідособленістю, класові відмінності виводили з відмінності «дослідів дитинства». На нью-йоркському з'їзді етнографів (1952) концепція Е. Ш. піддалася критиці, і її вплив став швидко падати.

Етнопсихологічний НАПРЯМОК в американській етнографії

Найвпливовішою школою, що виросла з цього нового напрямку, стала "психологічна" або "етнопсихологічних" школа, очолювана в ті роки Абрамом Кардинер. Її найбільш відомі представники -РальфЛінтон, Едуард Сепір, Рут Бенедикт, Кора Дю Буа, Ірвінг Халлоуелл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]