Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Etnologiya.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
321.24 Кб
Скачать

28. Дуалістична теорія етносу

Була розроблена групою наукових працівників Інституту етнографії АН СССР і узагаль¬ нена директором інституту Ю.В. Бромлеєм упродовж70-80-хроків XX ст. Тому її цілком справедливо представляють як кон¬ цепцію Ю.Бромлея.

Творці концепції визнавали, що людство в біологічному від¬ ношенні єдине, розвивається за загальними соціальними закона¬ ми і складається з величезної кількості історично сформованих спільнот. Етноси серед них займають особливе місце, бо відріз¬ няються від всіх інших людських спільнот особливою стійкістю внутрішніх взаємин і взаємозв’язків.

Ю.Бромлей вважав, що немає жодних підстав відносити ет¬ носи до біологічних одиниць — популяцій, хоча кожен з них і поєднаний з певною популяцією. Але така популяція сама є “вто¬ ринною”, похідною не від біологічних чинників, а від соціаль¬ них властивостей відповідного етносу. Для нього етнос (етнічна спільнота) — соціальне явище, особливий тип сформованої при¬родно-історичнимшляхом соціальної групи, особлива форма ко¬ лективного існування людей, яка не залежить від волі належних до неї людей і здатна до стійкого багатовікового існування за рахунок самовідтворення.

Розглядаючи проблему етносу в історичній перспективі, Ю.Бромлей наголошував, що етнічні спільноти з’явилися вже в добу розвинутого первісного суспільства, а в часи його розкладу з’явились етносоціальні організми. Саме з цього часу й слід роз¬ межовувати етнічні й етносоціальні людські спільноти. Таке роз¬ межування він вважав дуже важливим, бо всі етнокультурні яви¬ ща характеризуються винятковою стійкістю, а всі соціально-еко¬номічні явища — величезною рухливістю. Хоча етнічні процеси не збігаються з розвитком етносоціальних систем, та виняткова більшість етносів, на думку Ю.Бромлея, сформувались у період змінсоціально-економічнихформацій.

29. Інформаційна теорія етносу

Сформувалася концепція на хвилі критики совєтськими суспільствознавцями комунікатив¬ ної теорії нації американського вченого Карла Дойча та його по¬ слідовників, які навіть не користувалися терміном “етнос” . Поло¬ ження цієї теорії про комунікативні людські спільноти, які про¬ дукують, зберігають та поширюють інформацію за допомогою “об¬ ладнання” (історичної пам’яті, символів, звичок, способу мислен¬ ня, засобів оперування інформації і т.ін.) і забезпечують єдність нації (народу, національності), М.Чебоксаров та С.Арутюнов ви¬ користали для розробки інформативної концепції етносу.

Автори концепції вважали, що в основі виникнення і само¬ відтворення всіх людських спільнот (конфесійних, ідеологічних, політичних, культурних, етнічних і т.ін.) лежать згустки соціа¬ льної комунікативної інформації, а всі вони побудовані і функці¬ онують на протиставленні “ми” — “вони” . Але лише етноси сфор¬ мувалися на поєднанні комплексу інформаційних зв’язків, а всі інші — на основі вибіркових. Саме тому етнічні спільноти найстійкіші з усіх соціальних спільнот.

М.Чебоксаров і С.Арутюнов наголошували, що за формою етноси подібні до тваринних видів, тому інколи їх тлумачать як біологічні спільноти. Насправді етноси відрізняються від тварин¬ них стад (зграй) наявністю широких соціальних інформативних зв’язків, які в ході історичного процесу то наростають, то спада¬ ють. Кожна інформація має своє джерело та її одержувачів. У різних історичних типів етносу (плем’я, народ, нація) насиче¬ ність інформаційних потоків різна. У процесі інформаційного розвитку суспільства інформаційні потоки постійно зростають. Етноси, як своєрідні фільтри, відбирають потрібну і віддають зайву інформацію і цим посилюють єдність і психологічну стійкість суспільства. Тому вивчати етноси слід на основі тих відносин і зв’язків, в які люди вступають, які можна описати як форми передачі інформації (мовою, показом, наслідуванням і т.п.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]