Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1.7. Нормативне регламентування бухгалтерського обліку

Залежно від традицій, існуючої практики ведення бухгал­терського обліку та рівня регламентування можна виділити такі його основні моделі:

1. Британо-американська.

2. Континентальна.

3. Південноамериканська.

4. Інші.

Основною рисою британо-американської моделі є її орі­єнтація на інформаційні потреби інвесторів та кредиторів. Бух­галтерський облік практично не регламентується законодав­че. Основні принципи розвитку цієї моделі були розроблені у США, Великобританії та Нідерландах. У цих країнах є добре розвинуті ринки цінних паперів, система професійної освіти як бухгалтерських працівників, так і користувачів облікової інформації. Наприклад, в США існують такі основні органі­зації, що внесли значний вклад в розвиток бухгалтерського обліку: Рада з питань фінансового обліку (197 3 р..), Американсь­кий інститут дипломованих бухгалтерів-експертів (кін. XIX ст.), Комісія в справах бірж та цінних паперів (1933 р.), Американсь­ка асоціація обліковців (1812-1814 р. р.), Інститут фінансових працівників. Перелічені організації займаються розробкою та вдосконаленням стандартів бухгалтерського обліку, вивченням і узагальненням існуючої практики бухгалтерського обліку та їх поширенням, підвищенням кваліфікації бухгалтерів і сер­тифікацією професійних бухгалтерів.

У країнах, що використовують континентальну модель, бухгалтерський облік значною мірою регламентується зако­нодавством. При його веденні керуються затвердженими Стан­дартами та Планом рахунків. Головна орієнтація обліку — на задоволення потреб держави в особі податкових органів. За та­кою моделлю побудований обліку більшості країн Європи та в Японії.

Південноамериканська модель має деякі риси континен­тальної, зокрема це орієнтація облікової інформації на потре­би державних органів, її особливістю є коригування облікових та звітних даних на темпи інфляції. Використовується більшістю країн Південної Америки.

Серед інших моделей, що набули розвитку, можна виді­лити інтернаціональну модель. Вона використовується краї­нами та окремими транснаціональними корпораціями, які ке­руються при побудові бухгалтерського обліку та складанні фінансової звітності міжнародними стандартами бухгалтерсь­кого обліку (МСБО).

Має свої особливості також ісламська модель обліку. Наприклад, в ісламських країнах забороняється отримання дивідендів заради власного збагачення.

Проведений огляд моделей дозволяє скласти висновок, що облікова система України є найбільш наближеною до кон­тинентальної. Вона має такі основні риси:

1. Правове регулювання ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності визначається Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 року № 996-ХІУ.

2. При веденні обліку окремих операцій, групуванні, оцінці та відображенні операцій в звітності слід керуватись Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку П(С)БО, затвердженими Міністерством фінансів України.

3. Нагромадження та групування облікової інформації в межах рахунків бухгалтерського обліку здійснюється відпові­дно до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіта­лу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій (наказ Міністерства фінансів України від 30. 11.99 року №291).

4. Значний вплив на побудову облікової системи подат­кової політики держави.

Дія закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (далі Закон) поширюється на всіх юридич­них осіб, незалежно від форми власності, а також на представ­ництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зо­бов'язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Законом визначено:

- загальні положення та основні принципи побудови бухгалтерського обліку і фінансової звітності;

- порядок державного регулювання бухгалтерського об­ліку та складання фінансової звітності;

- порядок організації та методологія ведення бухгал­терського обліку;

- загальні вимоги і принципи складання фінансової звітності.

Державне регулювання бухгалтерського обліку фінансо­вої звітності здійснюється Міністерством фінансів України з метою:

- створення єдиних правил ведення бухгалтерського об­ліку й фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та захищають і гарантують інтереси користувачів;

- удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Як дорадчий орган при Міністерстві фінансів України створено Методологічну раду з бухгалтерського обліку, яка складається з висококваліфікованих науковців, спеціалістів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, представників Федерації професійних бухгал­терів та аудиторів України, Аудиторської Палати України та інших громадських організацій.

Метою діяльності Методологічної ради є:

- організація розробки та розгляду проектів національ­них положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського об­ліку та складання фінансової звітності;

- удосконалення організаційних форм та методів бухгал­терського обліку в Україні;

- методологічне забезпечення впровадження сучасної технології збору та обробки обліково-економічної інформації;

- розробка рекомендацій щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації бухгал­терів.