Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

9.13. Інвентаризація запасів та відображення її результатів в обліку

Інвентаризація запасів на підприємствах проводиться значно частіше, ніж інших видів активів. Необхідність прове­дення інвентаризації обумовлена значним асортиментом і кількістю виробничих запасів та їх постійним рухом як на підприємстві, так і за його межами.

Порядок проведення інвентаризації матеріальних запасів визначається Інструкцією з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, гро­шових коштів, документів та розрахунків, затвердженою на­казом Міністерства фінансів України від 11.04.1994 р. № 69 (зі змінами).

Інвентаризація запасів проводиться з періодичністю і в терміни, визначені власником. Обов'язковим є її проведення при складанні річного звіту, при зміні матеріально-відповідаль­них осіб, при виявленні фактів недостач і втрат запасів та у інших випадках.

Інвентаризація запасів здійснюється за місцями зберіган­ня та за матеріально-відповідальними особами підприємства. При інвентаризації проводиться переважування, обмірюван­ня, підрахунок запасів з метою співставлення їх фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку. На товарно-ма­теріальні цінності в дорозі, передані на відповідальне зберіган­ня, на переробку складаються окремі інвентаризаційні описи. Інвентаризація проводиться інвентаризаційною комісією, затвердженою наказом керівника підприємства. Перед почат­ком інвентаризації матеріально-відповідально особа подає матеріальний звіт у якому відображаються надходження і ви­дачі цінностей на дату інвентаризації в бухгалтерію.

Занесення запасів в інвентаризаційні описи здійснюєть­ся послідовно за місцями їх зберігання за кожним наймену­ванням із вказуванням їх номенклатурного номера, виду, гру­пи і кількості.

При інвентаризації малоцінних та швидкозношуваних предметів, переданих в користування працівникам, допус­кається складання групових інвентаризаційних описів. У опи­сах обов'язково вказуються відповідальні за збереження цінно­стей працівники та ставиться їх особистий підпис. Якщо під час інвентаризації були надходження матеріальних цінностей, то матеріально-відповідальна особа в інвентаризаційному описі в присутності членів інвентаризаційної комісії за підпи­сом її голови робить відмітку "після інвентаризації". При ви­дачі цінностей під час інвентаризації з дозволу керівника підприємства та головного бухгалтера робиться відмітка в при­сутності комісії "після інвентаризації". Такі цінності заносять­ся в окремий інвентаризаційний опис.

Після завершення інвентаризації цінностей однієї мате­ріально-відповідальної особи інвентаризаційні описи, на кожній сторінці яких вказується прописом кількість натураль­них одиниць продукції, передаються в бухгалтерію з підписа­ми голови та членів інвентаризаційної комісії. У бухгалтерії вка­зується наявність майна за даними бухгалтерського обліку та складаються звірювальні відомості. Якщо звірювальними відо­мостями виявлено пересортування запасів, то взаємні надлиш­ки і недостачі можуть взаємно зараховуватись лише за ціннос­тями однакового найменування, в однакових кількостях, якщо вони знаходяться в однієї матеріально відповідальної особи. Якщо цінностей для взаємного зарахування недостатньо, то комісією визнається факт недостачі запасів.

На підставі звірювальних відомостей інвентаризаційною комісією складається акт інвентаризації, у якому визначають­ся результати інвентаризації, особи, винні у відхиленнях та способи усунення цих відхилень.

Після завершення інвентаризації можливі такі її наслідки:

- фактична наявність цінностей відповідає даним бухгал­терського обліку;

- фактична наявність цінностей є меншою, ніж за дани­ми бухгалтерського обліку;

- фактична наявність цінностей є більшою, ніж за дани­ми бухгалтерського обліку.

Якщо фактична наявність запасів повністю відповідає да­ним обліку, то це може свідчити про наявність достатньо відлагодженої системи внутрішнього контролю за збереженням цінностей, про добру організацію бухгалтерського обліку та про сумлінність матеріально-відповідальних осіб. Якщо окремі запаси при цьому перевірялись вибірково, то варто зробити ще кілька контрольних замірів та перерахунків, оскільки можуть бути випадки не виявлення інвентаризаційною комісією не­достач запасів. Якщо фактична наявність товарно-матеріаль­них цінностей є нижчою, ніж за даними бухгалтерського об­ліку, комісія визнає їх недостачу. Недостачі в межах норм при­родних втрат (якщо такі визначені для видів запасів, яких не вистачає) списуються на витрати періоду. У інших випадках комісія повинна здійснити заходи для виявлення винних осіб та відшкодування недостач за їх рахунок.

Якщо недостачі запасів сталися з незалежних від мате­ріально-відповідальних осіб причин, то вони визнаються в складі витрат періоду та відносяться на інші операційні витра­ти. При цьому складаються такі облікові записи:

1. Виявлення недостач у межах норм природних втрат, встановлених для даного виду запасів чинним законодавством:

Дебет 947 "Недостачі і втрати від псування цінностей"; Кредит рахунків запасів (20-28).

2. Виявлення недостач понад норми природних втрат, за якими винні особи не встановлені:

Дебет 947 "Недостачі і втрати від псування цінностей"; Кредит рахунків запасів (20-28).

3. Виявлення недостач, за якими винні особи встановлені:

Дебет 947 "Недостачі і втрати від псування цінностей"; Кредит рахунків запасів (20-28).

Одночасно відображається сума до відшкодування вин­ними особами:

Дебет 375 "Розрахунки з відшкодування завданих збитків";

Кредит 716 "Відшкодування раніше списаних активів".

На суму ПДВ, яка буде відшкодована винною особою:

Дебет 716 "Відшкодування раніше списаних активів";

Кредит 641 "Розрахунки за податками".

Утримано недостачу з матеріально-відповідальної особи:

Дебет 66 "Розрахунки з оплати праці"; Дебет 301 "Каса в національній валюті";

Кредит 375 "Розрахунки з відшкодування завданих збитків".

Якщо при проведенні інвентаризації виявлені надлишки матеріальних цінностей, то це також вважається негативним явищем, оскільки їх причинами є проблеми організації обліку запасів, відсутність записів на оприбуткування запасів, обва­жування (обмірювання) клієнтів та інші.

При виявленні надлишків запасів вони оприбутковують­ся на відповідні рахунки з одночасним визнанням доходів:

Дебет рахунків запасів (20-28);

Кредит 719 "Інші доходи від операційної діяльності".

Результати інвентаризації запроваджуються до обліку у місяці її завершення на підставі акту інвентаризації, підписа­ного усіма членами інвентаризаційної комісії.