Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

9.11. Особливості обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів

В процесі діяльності на підприємстві можуть викорис­товуватись засоби праці невеликої вартості, строк служби яких є незначний.

Якщо строк служби засобів праці підприємства не пере­вищує одного року або одного операційного циклу його діяль­ності, то такі засоби праці відносять до малоцінних і швидко­зношуваних предметів, які обліковуються у складі запасів. До їх складу відносять: дрібний господарський інвентар, спецодяг, інструменти та ін.

Для обліку і узагальнення інформації про рух малоцінних і швидкозношуваних предметів (МШП) використовують ра­хунок 22 "Малоцінні і швидкозношувані предмети".

Якщо строк служби малоцінних предметів перевищує один рік або один операційний цикл діяльності підприємства, то їх відносять до групи довгострокових малоцінних і швид­козношуваних предметів і обліковують на рахунках 112 "Ма­лоцінні необоротні матеріальні активи", 113 "Тимчасові (не­титульні) споруди", 115 "Інвентарна тара", 116 "Предмети про­кату". Від основних засобів їх відрізняє вартість, верхня межа якої визначена обліковою політикою підприємства. Наприклад, підприємство може прий­няти рішення, що до малоцінних необоротних матеріальних активів відносять засоби праці, вартість одиниці яких складає більше 500 грн. або більше 1000 грн. (або вона може бути виз­начена в мінімальних заробітних платах).

Малоцінні швидкозношувані предмети визнають на ба­лансі, якщо від їх використання очікується майбутня еконо­мічна вигода за можливості достовірної оцінки.

За дебетом рахунка 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети" відображаються за первісною вартістю придбані (отримані) або виготовлені малоцінні та швидкозношувані предмети, за кредитом - за обліковою вартістю відпускання малоцінних та швидкозношуваних предметів в експлуатацію із списанням на рахунки обліку витрат, а також списання не­стач і втрат від псування таких предметів.

Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (спи­сується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відпо­відними особами протягом строку їх фактичного використання.

Для первинного відображення операцій з обліку МШП підприємства використовують такі типові форми первинних документів:

№ МШ — 1. Відомість на поповнення (вилучення) постій­ного запасу інструментів (пристосувань);

№ МШ — 2. Картка обліку малоцінних та швидкозношу­ваних предметів;

№ МШ — 3. Замовлення на ремонт або заточування інструментів (пристосувань);

№ МШ — 4. Акт вибуття малоцінних та швидкозношува­них предметів;

№ МШ — 5. Акт на списання інструментів (пристосувань) та їх обміну на придатні;

№ МШ — 6. Особова картка "№ обліку спецодягу, спецвзуття та захисних засобів";

№ МШ — 7. Відомість обліку видачі (повернення) спец­одягу, спецвзуття і захисних засобів;

№ МШ — 8. Акт на списання малоцінних та швидкозно­шуваних предметів.

Відомість на поповнення (вилучення) постійного запасу інструментів (пристосувань) (форма № МШ -1) використо­вується підприємствами, які формують постійний обмінний фонд інструментів та пристосувань. У такому випадку при повному зношенні інструмента здійснюється його обмін на но­вий без оформлення інших первинних документів.

Картка обліку малоцінних та швидкозношуваних пред­метів (форма № МШ — 2) складається у випадку, якщо МШП видаються працівнику у тривале використання. Картка відкри­вається на кожного працівника. У ній відмічається отримання ним одного чи декількох предметів та ставиться його відмітка (підпис). При поверненні працівником МШП відповідну відмітку робить завідуючий складом (цеховою коморою).

Замовлення на ремонт або заточування інструментів (пристосувань) (форма № МШ — 3) використовується при пе­редачі інструментів для проведення дрібного ремонту і заточу­вання в інший цех. При їх поверненні після виконання робіт завідуючий складом (коморою) робить відмітку про отриман­ня МШП у своєму примірнику та у примірнику виконавця.

Акт вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів (форма № МШ — 4) складається керівником структурного підрозділу підприємства при поломці або втраті об'єктів МШП і є підставою для їх заміни. Якщо поломка або втрата відбу­лась з вини працівника, акт складається у двох примірниках. Другий примірник акта передається в бухгалтерію і є підста­вою для визначення розміру завданої підприємству шкоди.

Акт на списання інструментів (пристосувань) та їх обміну на придатні (форма № МШ — 5) використовується підприєм­ством для списання непридатних для використання МШП з одночасною їх заміною на придатні;

Особова картка "№ обліку спецодягу, спецвзуття та за­хисних засобів" (форма № МШ — 6) використовується для об­ліку видачі спецодягу, спецвзуття та захисних пристроїв для індивідуального користування. Відкривається на кожного пра­цівника і зберігається у комірника (завідуючого складом). Ним робляться відмітки про отримання та списання предметів.

Відомість обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття і захисних засобів (форма № МШ — 7) призначена для тим­часового обліку МШП, які передаються працівниками для прання, дезинфекції, ремонту, сезонного зберігання та обліку повернення їм зданих предметів.

Акт на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів (форма № МШ — 8) використовується для списан­ня зношених, застарілих та непридатних для використання з інших причин МШП з метою їх утилізації. Списання відбу­вається спеціально створеною комісією підприємства. Після проведення утилізації акт з підписом усіх членів комісії та за­відуючого складом передається в бухгалтерію.

Первісна вартість придбаних підприємством, безоплатно отриманих та виготовлених власними силами поточних МШП формується аналогічно, як і запасів.

Відображення на рахунках бухгалтерського обліку опе­рацій придбання малоцінних та швидкозношуваних предметів у постачальників:

П

Зміст операції

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1.

Оприбутковані на склад МШП, отримані від постачальника

22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"

2.

Нарахована сума податкового кредиту з ПДВ

641 "Розрахунки за податками"

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"

3.

Оплачено рахунок постачальника

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

4.

Приєднано до вартості МШП транспортні витрати на їх перевезення, здійснені автотранспортом підприємства

22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"

20 "Виробничі запаси" 661 "Розрахунки за заробітною платою" 65 "Розрахунки з органами соціального страхування"

Підприємство в окремих випадках може здійснювати ви­готовлення МШП власними силами. Найчастіше це інструмен­ти або пристосування, які використовуються для виготовлен­ня спеціальних замовлень.