Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

9.12. Особливості обліку товарів

Придбання-продаж товарів в Україні здійснюється торгівельними, збутовими, заготівельними підприємствами, вироб­ничими та іншими підприємствами, включаючи заклади гро­мадського харчування.

Товари - матеріальні цінності, що надійшли на підприємство з метою подальшого продажу.

Облік товарів ведеться на рахунку 28 "Товари". Цей ра­хунок використовують в основному збутові, торгові та заготівельні підприємства і організації, а також підприємства гро­мадського харчування.

На промислових та інших виробничих підприємствах ра­хунок 28 "Товари" застосовується для обліку будь-яких ви­робів, матеріалів, продуктів, які спеціально придбані для про­дажу, або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що вироб­ляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо.

Постачальницькі, збутові, торгові підприємства та організації на рахунку 28 "Товари"" ведуть облік також по­купної тари і тари власного виробництва, крім інвентарної тари, що служить для виробничих чи господарських потреб і облік якої ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні мате­ріальні активи" чи 20 "Виробничі запаси".

Рахунок 28 "Товари" має такі субрахунки:

281 "Товари на складі";

282 "Товари в торгівлі";

283 "Товари на комісії";

284 "Тара під товарами";

285 "Торгова націнка".

На субрахунках 281-284 за дебетом відображається збільшення товарів та їх вартості, за кредитом - зменшення.

На субрахунку 281 "Товари на складі" ведеться облік руху та наявності товарних запасів, що знаходяться на оптових та розподільчих базах, складах, в овочесховищах, морозильни­ках тощо.

На субрахунку 282 "Товари в торгівлі" ведеться облік руху та наявності товарів, що знаходяться на підприємствах роз­дрібної торгівлі (в магазинах, ятках, кіосках, у буфетах підприємств громадського харчування тощо).

На субрахунку 283 "Товари на комісії" ведеться облік то­варів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правовими договорами, які не передбачають перехід права власності на цей товар до їх продажу. Аналітич­ний облік ведеться за видами товарів і підприємствами (особами)-комісіонерами.

На субрахунку 284 "Тара під товарами" ведеться облік наявності й руху тари під товарами й порожньої тари. Торго­вельні підприємства можуть вести облік тари за середніми обліковими цінами, які встановлюються керівництвом підприємства за видами (групами) тари і цінами на тару. Різни­ця між цінами придбання і середніми обліковими цінами на тару відноситься на субрахунок 285 "Торгова націнка".

На субрахунку 285 "Торгова націнка" підприємства роз­дрібної торгівлі при ведені обліку товарів за продажними цінами відображають торгові націнки на товари, тобто різни­цю між покупною та продажною (роздрібною) вартістю товарів. За кредитом субрахунку 285 відображається збільшення суми торгових націнок, за дебетом - зменшення (списання). Спи­сання за розрахунками суми торгової націнки на реалізовані товари відображається за дебетом субрахунку 285 і кредитом субрахунку 282 або способом сторно зворотною кореспон­денцією цих рахунків. У звітність включається згорнуте саль­до за всіма субрахунками сальдо рахунку 28 "Товари".

Підприємства, що займаються продажем товарів, здійснюють його найчастіше у таких формах:

1. Оптова торгівля - придбання-продаж великих партій товарів підприємствам роздрібної торгівлі та іншим суб'єктам господарювання з використанням, як правило, безготівкових розрахунків. Оплата за отримані товари здійснюється після їх отримання або попередньо (авансом).

2. Роздрібна торгівля — придбання-продаж невеликих партій товарів за готівку кінцевим споживачам. Оплата за то­вар в даному випадку здійснюється покупцем безпосередньо в момент отримання товару у власність.

3. Комісійна торгівля передбачає передачу товару власни­ком посереднику (торговельному агенту) для реалізації без от­римання права власності на нього. Після отримання від покуп­ця коштів за проданий товар торговельний агент передає ці кош­ти власнику товару за вирахуванням комісійної винагороди.

Підприємства здійснюють придбання товарів у їх вироб­ників або в оптових посередників на підставі укладених дого­ворів постачання. Постачальник видає товари лише при наяв­ності довіреності на підставі таких первинних документів: накладних, актів приймання-передачі; товарно-транспортних накладних. До названих додаються також документи, які підтверджують якість товару: сертифікати, висновки експер­тизи та інші. Оцінка придбаних підприємством товарів, як і інших за­пасів, здійснюється за первісною вартістю. До первісної вар­тості товарів включаються суми, сплачені (до сплати) поста­чальникам за вирахуванням непрямих податків, транспортно-заготівельні витрати, інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану, у якому їх можна продати покупцям. До первісної вартості запасів включаються також їх втрати в межах норм. Норми втрат запасів визнача­ються за видами запасів чинним законодавством України. Якщо норми втрат за окремими видами запасів не визначені, то такі втрати вважаються понаднормовими і не включаються до первісної вартості запасів.

Транспортно-заготівельні витрати приєднуються до кожної партії товару з наступним розподілом за одиницями товару або обліковуються на окремому спеціально відкритому субрахунку до рахунку 28 "Товари".

Операції з придбання товарів відображаються на рахун­ках бухгалтерського обліку таким чином:

П

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1.

Отримано товари від постачальника на підприємствах оптової торгівлі на підприємствах роздрібної торгівлі

281 "Товари на складі" 282 "Товари в торгівлі"

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"

2.

Одночасно на суму податкового кредиту з ПДВ

641 "Розрахунки за податками"

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"

3.

На суму інших витрат, пов'язаних з придбанням товарів

281 "Товари на складі"

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"

685 "Розрахунки з іншими

кредиторами" 66 "Розрахунки з оплати праці" 65 "Розрахунки за страхуванням"

Оцінка товарів на дату балансу здійснюється за нижчою з вартостей: первісною або чистою вартістю реалізації.

Уцінка первісної вартості товарів здійснюється за таких умов: часткова втрата очікуваних властивостей товару, відсутність попиту протягом трьох місяців, зниження попиту, завершення строку придатності, застаріння та інші. Дооцінка первісної вартості товарів можлива лише в межах попередньо проведеної уцінки.

Оцінка товарів при вибутті здійснюється залежно від форми торгівлі. Підприємства оптової торгівлі можуть вико­ристовувати один з методів:

— середньозваженої собівартості;

— собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

Підприємства роздрібної торгівлі можуть використовува­ти один із наведених вище методів списання запасів при ви­бутті або здійснювати їх списання за методом ціни продажу.

Кореспонденція рахунків при відображенні операцій реалізації товарів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1.

Визнано дохід від реалізації товарів

361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями"

702 "Дохід від реалізації товарів

2.

Визнано податкові зобов'язання з ПДВ

702 "Дохід від реалізації товарів

641 "Розрахунки за податками"

3.

Списано собівартість реалізованих товарів

902 "Собівартість реалізованих товарів"

281 "Товари на складі"

4.

Отримано виручку від реалізації товарів

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями"

5.

Проведено корегування доходів при поверненні покупцем товарів

704 "Вирахуваннях з доходу"

361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями"

6.

Оприбутковано повернені товари на склад

281 "Товари на складі"

902 "Собівартість реалізованих товарів"

Облік товарів у роздрібній торгівлі має свої особливості, оскільки торгівельні підприємства ведуть облік товарних за­пасів за методом ціни продажу. На субрахунку 282 "Товари в торгівлі" товари відображаються за первісною вартістю, а облік торговельної націнки ведуть на контрактивному (пасивному) субрахунку 285 "Торгова націнка". При нарахуванні торговель­ної націнки складають обліковий запис:

Дебет 282 "Товари в торгівлі";

Кредит 285 "Торгова націнка".

О крім того, реалізація товарів здійснюється, переважно, за готівку, тому дохід від реалізації визнається за касовим ме­тодом. Собівартість товарів, які вибули, визначаємо як різни­цю між вартістю їх продажу та сумою торговельної націнки, яка визначається за середнім відсотком торговельної націнки.

При відображенні операцій реалізації товарів у роздрібній торгівлі складаються такі облікові записи:

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1.

Отримано дохід від реалізації товарів

301"Каса в національній валюті"

702 "Дохід від реалізації товарів

2.

Визнано податкові зобов'язання з ПДВ

702 "Дохід від реалізації товарів

641 "Розрахунки за податками"

3.

Списано суму торговельної націнки на реалізовані товари методом "сторно"

282 "Товари в торгівлі"

285 "Торгова націнка"

4.

Списано собівартість реалізованих товарів

902 "Собівартість реалізованих товарів"

282 "Товари в торгівлі"

До витрат на збут відносять: витрати на утримання праців­ників відділу збуту, амортизацію основних засобів, витрати на ремонт основних засобів, витрати на ремонт тари, витрати на пакувальні матеріали, витрати на маркетинг та рекламу, комісійні та інші.

Перелічені витрати відображаються на дебеті рахунку 93 "Витрати на збут" і до собівартості реалізованих товарів не відносяться. У кінці звітного періоду вони списуються на ра­хунок фінансового результату діяльності підприємства.