Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Тема 4. Облік довгострокових та поточних фінансових інвестицій

4.1. Зміст та види фінансових інвестицій

Підприємство може здійснювати фінансові інвестиції у капітал іншого підприємства чи у боргові цінні папери. При цьому в обмін на вкладені кошти воно одержує акції, облігації, векселі, казначейські зобов'язання, сертифікати та інші цінні папери.

Фінансові інвестиції — це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, диві­дендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора. До фінансових інвестицій відносяться інвестиції в акції, облігації, депозитні сертифікати, інші цінні папери, в капітал інших підприємств.

Порядок оцінки та переоцінки фінансових інвестицій, їх обліку та відображення у звітності визначено П(С)БО 12 "Фінансові інвестиції".

Інвестування здійснюється з метою:

• вкладення тимчасово вільних коштів з метою отриман­ня доходів;

• збереження господарських зв'язків;

• ведення спільної діяльності;

• здійснення спільної діяльності;

• здійснення впливу на діяльність іншого підприємства;

• здійснення спільного контролю;

• здійснення контролю за діяльністю іншого підпри­ємства.

Якщо сума коштів чи майна, які підприємство може ви­користати для інвестування, є незначною або має можливість здійснити вкладення на короткий період, то воно очікує на отримання доходів від дивідендів, роялті, відсотків, зростання вартості інвестиції.

Інвестиції, які підприємство здійснює заради сприяння розвитку діяльності та збереження господарських зв'язків здійснюються не лише для отримання доходів від використан­ня активів, а й для зростання доходів від основної діяльності.

Спільною є господарська діяльність зі створенням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контро­лю двох або більше сторін відповідно до письмової угоди між ними.

Спільний контроль — розподіл контролю за господарською діяльністю відповідно до угоди про ведення спільної діяльності.

Вплив на діяльність іншого підприємства вважається сут­тєвим, якщо інвестор має повноваження брати участь у прий­нятті рішень з фінансової, господарської і комерційної політи­ки об'єкта інвестування без здійснення контролю цієї політи­ки.

Наявність суттєвого впливу контрольного учасника виз­нається за умов:

1) володіння 20 або більше відсотками акцій (ста­тутного капіталу) підприємства;

2) представництво в раді директорів або аналогічному керівному органі підприємства;

3) участь в прийнятті рішень;

4) взаємний обмін управлінським персоналом;

5) забезпечення підприємства необхідною техніко-економічною інформацією.

Суттєвий вплив дає можливість брати участь в прийнятті рішень з фінансової, господарської і комерційної політики об'єкта інвестування без здійснення контролю цієї політики.

Контроль діяльності іншого підприємства — здійснення вирішального впливу на фінансову, господарську і комерцій­ну політику підприємства з метою отримання вигод від його діяльності.

Залежно від терміну утримання інвестицій та мети інвес­тування інвестиції кваліфікуються як довготермінові або по­точні.

Довгостроковими вважаються інвестиції, які утримують­ся підприємством у період, що складає більше, ніж дванадцять місяців, з метою отримання дивідендів, відсотків, зростання вартості капіталу, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент. Довгострокові інвес­тиції розміщені у балансі в розділі необоротних активів.

Поточними вважаються інвестиції, придбані підприємством на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, що є еквіва­лентами грошових коштів). Поточні інвестиції утримуються підприємством для погашення чи для продажу (за очікувано вищою ціною) і розміщуються в балансі в розділі оборотних активів. Частину поточних інвестицій можна кваліфікувати як еквіваленти грошових коштів.

Еквіваленти грошових коштів — це короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у гро­шові кошти і характеризуються незначним ризиком зміни вар­тості. Тобто підприємство може у будь-який момент обміняти наявні на балансі еквіваленти грошових коштів на грошові кошти без значної втрати їх вартості. Еквіваленти грошових коштів розміщують у балансі в складі статті "Грошові кошти та їх еквіваленти".

Віднесення фінансових інвестицій до того чи іншого виду залежить від ступеня впливу інвестора на інвестований госпо­дарюючий суб'єкт. Виділяють такі види фінансових інвестицій:

а) інвестиції в асоційовані підприємства — це інвестиції в підприємства, в яких інвестор має суттєвий вплив і які не є до­чірніми або спільними підприємствами;

б) фінансові інвестиції у дочірні підприємства, тобто такі, що перебувають під контролем материнського (холдингового) підприємства, яке має вирішальний вплив на фінансову, гос­подарську і комерційну політику підприємства (з метою отри­мання вигод від його діяльності);

в) інвестиції у спільну діяльність — це інвестиції в підприємства для ведення господарської діяльності зі створен­ням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контролю двох чи більше сторін відповідно до пись­мової угоди між ними.

Порядок відображення фінансових інвестицій у балансі і на рахунках бухгалтерського обліку подано в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 Узгодженість відображення фінансових інвестицій у бухгалтерському обліку

Види фінансових інвестицій

Рахунки бухгалтерського обліку

Статті балансу

Довгострокові інвестиції

141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі"

142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам"

143 "Інвестиції непов'язаним сторонам"

040 "Довгострокові фінансові інвестиції, які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств"

045 "Інші довгострокові фінансові інвестиції"

Поточні інвестиції (крім еквівалентів грошових коштів)

352 "Інші поточні фінансові інвестиції"

220 "Поточні фінансові інвестиції"

Еквіваленти грошових коштів

351 "Еквіваленти грошових коштів"

230 "Грошові кошти та їх еквіваленти в національній валюті"

240 "Грошові кошти та їх еквіваленти в іноземній валюті"