Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1.3. Користувачі облікової інформації.

Фінансовий облік орієнтується в першу чергу на потреби в обліковій інформації користувачів. Інформація, що збері­гається в системі бухгалтерського обліку є відкритою для ши­рокого кола користувачів, їх можна згрупувати, виходячи з їхніх інформаційних по­треб (табл. 1.1).:

Таблиця 1.1. Групування користувачів облікової інформації та їх інформаційні потреби

Користувачі

Інформаційні потреби.

Акціонери, власники

Фінансові результати діяльності підприємства. Можливість повернення суми інвестиції.

Постачальники та кредитори

Можливість своєчасної сплати відсотків за позиками. Своєчасне повернення суми позик.

Працівники

Стабільність діяльності підприємства. Збереження робочих місць, заробітної плати, соціальні гарантії.

Замовники

Своєчасне виконання замовлень за визначеною якістю та цінами.

Уряд

Державне регулювання економіки. Своєчасність і повнота сплати податків.

Громадські організації

Вплив діяльності підприємства на навколишнє середовище, вирішення підприємством соціальних проблем працівників.

Різні групи користувачів облікової інформації мають різні потреби в її обсягу, змісті, деталізації та групуванні показників. Такі відмінності існують також у межах кожної з груп. Наприк­лад, дрібні акціонери найчастіше зацікавлені в інформації про розподіл дивідендів та можливість їх отримання, власників ча­стіше цікавить інформація про умови та можливість інвесту­вання з метою укрупнення придбаних пакетів акцій та отри­мання контролю над підприємством; окремих замовників ціка­вить якість і швидкість виконання замовлень, інших — якість і ціна та ін.

Інформацією про результати діяльності, фінансовий стан підприємства та його зміни користувачів забезпечують фінан­сові звіти. Багато підприємств публікують свій річний фінан­совий звіт. Обов'язковим є опублікування річного звіту у засо­бах масової інформації тиражем не менше 10000 екземплярів для відкритих акціонерних товариств, фінансових посеред­ників: банків, інвестиційних компаній та інших учасників фондового ринку. З метою забезпечення більшої довіри до фінансових звітів, що публікуються, вони перевіряються ауди­торами, які складають висновки про фінансовий стан підприємств та перспективи їх діяльності.

Для задоволення в повній мірі всіх інформаційних потреб користувачів в обліковій інформації слід складати цільові фінансові звіти, розраховані на окремі групи користувачів, або вибрати основну групу, на яку слід орієнтуватися при складанні й поданні фінансової звітності.

Виділення серед перелічених груп користувачів основної, на яку слід орієнтуватися при складанні фінансової звітності та визначенні точних інформаційних потреб в її межах, є складною проблемою. Перевагу в даному випадку слід надавати зовнішнім користувачам, які мають обмежений доступ до облікової інформації: інвесторам та кредиторам. В ряді країн орієнтація здійснюється на інвесторів та кредиторів, в ряді країн орієнтуються на потреби в інформації урядових структур.

Вирішенням названої проблеми є розширення обсягу та ступеня деталізації інформації у звіті, який одночасно задоволь­няє інтереси усіх груп користувачів облікової інформації. Од­нак обсяг фінансової звітності, як правило, є обмеженим, тому подати всю інформацію, яка необхідна користувачам, досить складно. Окрім того, зайва з точки зору окремих користувачів інформація може утруднити їх розуміння фінансової звітності.

У зв'язку з цим обсяг, групування, розкриття та подання інформації у фінансовій звітності слід здійснювати з урахуван­ням інтересів більшості користувачів облікової інформації.