Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

4.2. Оцінка фінансових інвестицій

Первісна оцінка фінансових інвестицій здійснюється за собівартістю.

За умови, що придбання фінансової інвестиції здійснюється за грошові кошти, до її собівартості відноситься:

• ціна придбання;

• комісійні винагороди;

• мито;

• податки і збори;

• обов'язкові платежі;

• інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням інвестицій.

Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шля­хом обміну на цінні папери власної емісії, то собівартість фінан­сової інвестиції визначається за справедливою вартістю цінних паперів. При придбанні шляхом обміну на інші активи первіс­ною вартістю фінансової інвестиції буде справедлива вартість активу, що обмінювався.

Фінансові інвестиції, придбані підприємством з метою утримання їх до погашення, обліковуються на дату балансу за амортизованою собівартістю (якщо вони були придбані не за номінальною вартістю). Різниця між собівартістю придбання інвестиції та її номінальною вартістю може бути у вигляді премії чи дисконту і залежить від співвідношення між оголошеною ставкою відсотків, які будуть сплачуватись емітентом борго­вих цінних паперів та ринковою ставкою відсотків.

Якщо ринкова ставка відсотків перевищує визначену (ого­лошену при емісії), то ціна емісії боргових цінних паперів не повинна перевищувати номінальну вартість для того, щоб при­нести інвестору дохід, який дорівнює ринковій ставці. Якщо ціна емісії, за таких умов, не дорівнює номінальній вартості боргових цінних паперів, то вони випускаються зі знижкою і будуть дисконтними..

Якщо ринкова ставка відсотків є нижчою від визначеної (оголошеної при емісії), то ціна емісії боргових цінних паперів повинна перевищувати номінальну вартість для того, щоб при­нести інвестору дохід, який дорівнює ринковій ставці. Ціна об­лігацій зростатиме до тих пір, поки дохід почне знижуватись по відношенню до ринкової ставки. Якщо ціна емісії, за таких умов, не дорівнює номінальній вартості боргових цінних паперів, то вони випускаються з надбавкою і будуть преміальними.

4.3. Рахунки бухгалтерського обліку та регістри для відображення інвестицій

Облік довгострокових інвестицій ведеться на рахунку 14 "Довгострокові фінансові інвестиції". Цей рахунок призначе­ний для узагальнення інформації про наявність та рух довго­строкових інвестицій (вкладень) у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статут­ний капітал інших підприємств.

Рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" має такі субрахунки:

141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі";

142 "Інші інвестиції пов'язаним сторонам";

143 "Інвестиції непов'язаним сторонам".

За дебетом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвес­тиції" відображається вартість довгострокових фінансових інвестицій, за кредитом - їх вибуття (списання) чи зменшен­ня вартості, а також отримання дивідендів від об'єкта інвесту­вання, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в ка­піталі.

Аналітичний облік фінансових інвестицій ведеться за видами довгострокових фінансових вкладень та об'єктами інвестування.

Бухгалтерський облік наявності та руху поточних фінан­сових інвестицій та еквівалентів грошових коштів ведеться на рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції" за субрахунками:

351 "Еквіваленти грошових коштів";

352 "Інші поточні фінансові інвестиції".

За дебетом рахунка 35 "Поточні фінансові інвестиції" відображається придбання (надходження) еквівалентів грошо­вих коштів та поточних фінансових інвестицій, за кредитом зменшення їх вартості і вибуття.

Аналітичний облік інвестицій ведеться за видами та об'єкта­ми інвестування.

Для узагальнення інформації про наявність та рух фінан­сових інвестицій використовується: за кредитом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", 35 "Поточні фінансові інвестиції", Журнал 4, за дебетом рахунка 14 "Довгострокові фінансові інвестиції", 35 "Поточні фінансові інвестиції" -Відомість 4.2.

У відомості 4.2. узагальнюються аналітичні дані про фінан­сові інвестиції в асоційовані, дочірні підприємства, в спільну діяльність, облік яких ведеться за методом участі в капіталі, еквівалентів грошових коштів, інших інвестицій. Для довгост­рокових і короткострокових фінансових інвестицій ведуться окремі відомості.