Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

2.4. Оцінка з урахуванням зміни вартості грошей у часі

Із плином часу вартість грошей змінюється. Найдорож­чими є ті гроші, які підприємство має сьогодні. Якщо воно очікує отримати їх за певний період часу, то їх теперішня вартість буде нижчою. Причиною цьому є, по-перше, мож­ливість інвестувати вільні грошові кошти вже сьогодні для того, щоб отримати додаткові прибутки; по-друге, - існує ризик не­повернення грошей, а тому, чим більший період очікування, тим вищим буде ризик; по-третє - за період очікування мож­ливе зростання цін на активи, необхідні підприємству для здійснення діяльності.

В умовах, коли надходження (вибуття) грошових коштів очікуються через певні проміжки часу (більше 1 року) і за умо­ви, що поточна оцінка цих надходжень (платежів) є нижчою, ніж реальна сума до отримання (до сплати) активи або зобов'­язання підприємства оцінюються за теперішньою вартістю. Чим довший період очікування, тим меншою буде їх поточна оцінка.

Отже, розрахунок теперішньої вартості передбачає дис­контування, яке враховує зниження купівельної вартості гро­шей та ризик їх неотримання (несплати).

Теперішня вартість — це дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде необхідна для погашення зобов'язан­ня в процесі звичайної діяльності підприємства.

Дисконтування грошових потоків здійснюють за умови, якщо надходження коштів за активи не буде здійснюватися в найближчі періоди часу. Наприклад, виплати за активи, прид­бані на умовах фінансової оренди або надходження платежів за інвестиціями у довгострокові облігації. При розрахунку те­перішньої вартості користуються спеціальними таблицями.

Дисконтування здійснюють лише для довгострокових зо­бов'язань, за якими нараховуються відсотки. Однак концеп­ція дисконтування грошових потоків не може бути використа­на для оцінки усіх активів підприємства через такі причини:

— неможливість точного визначення імовірних ставок дис­конту;

— особливість оцінки даного активу на підприємстві, не­можливість визнання впливу від його використання на фінан­совий стан підприємства.

2.5. Оцінка за ліквідаційною вартістю

Ліквідаційна вартість — сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням вит­рат, пов'язаних з продажем (ліквідацією).

Визначення ліквідаційної вартості здійснюється для нео­боротних активів (найчастіше для основних засобів) за умови дотримання принципу безперервності діяльності підприємства, тобто якщо не існує передумови припинення його діяльності.

За умови, коли підприємство за рішенням власників або з інших причин приймає рішення про ліквідацію, П(С)БО не можуть бути основою для ведення бухгалтерського обліку та для оцінки усіх активів підприємства. У такому випадку всі активи, включаючи і оборотні, оцінюються ліквідаційною ко­місією за вартістю "швидкої"(примусової) реалізації за винят­ком витрат на їх ліквідацію. Вартість продажу активів у даному випадку є нижчою від вартості реалізації за звичайних умов.