Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

8.4. Амортизація нематеріальних активів

Амортизації підлягають усі нематеріальні активи підприєм­ства, що відображаються на балансі. Термін використання і нарахування амортизації об'єктів нематеріальних активів виз­начається підприємством самостійно при зарахуванні його на баланс, однак не може бути більшим 20 років. При цьому слід враховувати такі фактори:

— строки корисного використання подібних активів;

— очікуваний моральний знос;

— правові та інші обмеження;

Амортизація нематеріальних активів може здійснюватись за методами, які рекомендуються П(С)БО 7 "Основні засоби" для амортизації основних засобів на вибір підприємства. Од­нак, найчастіше при нарахуванні амортизації нематеріальних активів використовують прямолінійний метод. При цьому ліквідаційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, за винятком таких випадків:

— існує безумовне зобов'язання особи придбати окремий об'єкт при закінченні терміну його використання на даному підприємстві;

— існує активний ринок нематеріальних активів. Нарахування амортизації розпочинається наступного місяця за місяцем початку придатності активу для використан­ня і припиняється у місяці, що наступає за місяцем вибуття нематеріальних активів з підприємства.

При нарахуванні амортизації нематеріальних активів складають облікові записи:

Дебет 23 "Виробництво"; Дебет 91 "Загальновиробничі витрати"; Дебет 92 "Адміністративні витрати"; Дебет 93 "Витрати на збут"; Дебет 94 "Інші витрати операційної діяльності"; Дебет 97 "Інші витрати"; Кредит 133 "Знос нематеріальних активів".

8.5. Відображення нематеріальних активів в облікових регістрах та примітках до фінансової звітності

Узагальнення інформації про наявність та рух немате­ріальних активів, їх знос здійснюється у Журналі 4.

Записи у Журналі 4 ведуться на підставі первинних та зве­дених облікових документів - актів приймання-передачі (внутрішнього переміщення) нематеріальних активів, актів списання, відомостей нарахування амортизації. У графах 3, 4, 5 розділу І цього Журналу відображається вибуття нематеріаль­них активів внаслідок їх продажу, безоплатної передачі, немож­ливості отримання підприємством надалі економічних вигод від їх використання або невідповідності критеріям визнання активом, а також суми уцінки. У графі 6 розділу І відобража­ються суми нарахованої амортизації та суми збільшення зносу нематеріальних активів внаслідок їх дооцінки та зменшення корисності.

У графі 7 Журналу 4 відображається вартість негативного гудвілу, що виник внаслідок придбання або об'єднання підприємств.

Витрати на придбання нематеріальних активів (за дебе­том рахунка 154 " Придбання (створення) нематеріальних ак­тивів") відображаються у Відомості 4.1.

Аналітичний облік нематеріальних активів ведеться у Відомості 4.3, в яку з регістрів аналітичного обліку за попе­редній рік переносяться дані на початок поточного року до граф

1-8. Протягом звітного року щомісячно на підставі первинних облікових документів позиційним способом записуються дані про придбані, отримані та створені нематеріальні активи до граф 1-8. До граф 9-11 заноситься інформація про переоцінку, зменшення і відновлення корисності нематеріальних активів, до граф 12-14 - дані про їх вибуття. На кінець кожного місяця виводиться залишок вартості нематеріальних активів та їх зносу (графи 5,6).

У примітках до фінансової звітності щодо кожної групи нематеріальних активів наводиться така інформація:

• вартість (первісна або переоцінена), за якою немате­ріальні активи відображені в балансі;

• методи амортизації та діапазон строків корисного вико­ристання нематеріальних активів;

• інформація про наявність та рух у звітному році;

• вартість нематеріальних активів, щодо яких існує обме­ження права власності;

• вартість переданих у заставу нематеріальних активів;

• сума угод на придбання в майбутньому нематеріальних активів;

• загальна сума витрат на дослідження і розробки, вклю­чена до складу витрат звітного періоду;

• первісна та залишкова вартість, методи переоцінки не­матеріальних активів, отриманих за рахунок цінових асигну­вань.