Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1.4. Суб'єкти господарської діяльності в Україні

Господарська діяльність в Україні може здійснюватися фізичними особами-підприємцями та юридичними особами.

Фізичні особи, що реєструються як підприємці, можуть зай­матися будь-якими видами діяльності в межах чинного зако­нодавства, після державної реєстрації в органах виконавчої вла­ди та отримання необхідних дозволів чи ліцензій. За вимогами чинного законодавства вони не подають фінансову звітність, а, отже, ведення бухгалтерського обліку для них не є обов'яз­ковим. Однак для ефективного здійснення господарської діяльності та для потреб складання податкової звітності вони повинні мати інформацію про наявність та використання ак­тивів, дебіторську заборгованість та зобов'язання, доходи та витрати. Як правило, приватні підприємці самі здійснюють реєстрацію господарських операцій, здійснюють їх узагальнен­ня, виходячи з власних потреб та з метою складання податко­вої звітності.

Юридичні особи - суб'єкти господарської діяльності, які зо­бов'язані вести бухгалтерський облік, складати і оприлюдню­вати фінансову звітність.

Залежно від форми власності можна виділити такі види підприємств:

— державні;

— приватні;

— колективні.

Державні-це підприємства, засновані на державній влас­ності.

Підприємство, засноване на власності відповідної тери­торіальної громади, називається комунальним. Найбільш поширеними є такі організаційно-правові фор­ми підприємств: товариства з обмеженою відповідальністю та акціонерні товариства.

Товариства з обмеженою відповідальністю створюються за рішенням декількох учасників-приватних осіб або приватних та юридичних осіб, однієї фізичної чи юридичної особи. Такі товариства обов'язково повинні створювати статутний капі­тал, розмір якого визначається реєстраційними документами. Мінімальний розмір статутного капіталу для товариств з об­меженою відповідальністю складає 100 мінімальних заробіт­них плат. Учасники несуть відповідальність за борги товари­ства в межах здійснених у статутний капітал внесків. Для ве­дення обліку господарських операцій учасники або директор підприємства наймають бухгалтера, який крім реєстрації опе­рацій, складання зведених документів та звітності здійснює облік часток-вкладів засновників у статутний капітал, їх змін та нараховує дивіденди. При ліквідації товариства учасники отримують майно за ліквідаційним балансом пропорційно до їхніх вкладів у статутний капітал.

Акціонерні товариства - це товариства, що мають статут­ний капітал, поділений на визначену кількість акцій рівної но­мінальної вартості і несуть відповідальність за свої зобов'язан­ня тільки власним майном. Вони можуть бути відкриті (ВАТ) і закриті (ЗАТ). Відкриті акціонерні товариства вільно прода­ють власні акції будь-яким інвесторам, закриті - розміщують лише серед власного персоналу. Мінімальний статутний капі­тал акціонерного товариства складає 1250 мінімальних заробіт­них плат. Кількість власників - акціонерів є значно більшою, ніж у товариствах з обмеженою діяльністю, і може сягати де­кількох тисяч. Обсяг і види діяльності акціонерного товариства є значно більшими, ніж у інших. Веденням бухгалтерсь­кого обліку займається декілька (штат) бухгалтерів, обов'язки між якими розподілені за видами діяльності або ділянками об­ліку. Очолює бухгалтерію головний бухгалтер, який формує ме­тодологію бухгалтерського обліку та здійснює розподіл обо­в'язків між працівниками бухгалтерії.

Бухгалтерія акціонерного товариства займається не тільки веденням бухгалтерського обліку та складанням звітності, але й формуванням кошторисів, оцінкою окремих проектів, підго­товкою іншої деталізованої інформації для прийняття опера­тивних управлінських рішень. Для узагальнення даних управ­лінського обліку складається внутрішня звітність.