Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік. Нашкерська Г.В.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

4.5. Облік інвестицій в акції

Фінансові інвестиції в акції здійснюються з метою отри­мання доходів у вигляді дивідендів. На дату балансу вони об­ліковуються за методом участі в капіталі або за справедливою вартістю. Якщо справедливу вартість фінансових інвестицій визначити неможливо, вони відображаються на балансі за їх собівартістю з урахуванням зменшення корисності.

За методом участі в капіталі відображаються інвестиції в асоційовані, дочірні підприємства та здійснені інвестиції при проведенні спільної діяльності, тобто за умови, що частка інвес­тора в об'єкті інвестування є такою значною, що дозволяє здійснювати контроль його діяльності.

Балансова вартість цих інвестицій відображається за вар­тістю, яка визначається з урахуванням усіх змін у власному ка­піталі об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом опе­рацій між інвестором та об'єктом інвестування.

Балансова вартість інвестицій при використанні даного методу оцінки на дату балансу збільшується на суму, що є част­кою інвестора в чистому прибутку об'єкта інвестування із вклю­ченням цієї суми до складу доходу від участі в капіталі, Одно­часно балансова вартість інвестицій зменшується на суму виз­наних дивідендів від об'єкта інвестування.

Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на частку інвестора в сумі інших змін у власно­му капіталі об'єкта інвестування за звітний період. Суми змін

включаються до відповідних статей власного капіталу інвесто­ра. Якщо сума змін за статтями капіталу є більшою, ніж суми за статтями капіталу інвестора, то коригування здійснюються за рахунок нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Метод участі в капіталі при здійсненні значних інвестицій не використовується за таких умов:

- фінансові інвестиції придбані та утримуються виключно для продажу протягом дванадцяти місяців з дати придбання;

- асоційоване або дочірнє підприємство ведуть діяльність в умовах, що обмежують його здатність передавати кошти інвес­тору протягом періоду, що перевищує дванадцять місяців.

Фінансові інвестиції, в яких частка інвестора в об'єкті інвестування є незначною, слід відображати на балансі за спра­ведливою вартістю. У разі відхилення справедливої вартості фінансових інвестицій від їх балансової вартості необхідно проводити переоцінку, результати якої визнаються як інші до­ходи або інші витрати. У бухгалтерському обліку доходи від такої переоцінки слід відображати на рахунку746 "Інші доходи від звичайної діяльності".

Якщо справедливу вартість фінансових інвестицій дос­товірно визначити неможливо, їх слід відображати в балансі за собівартістю з урахуванням зменшення корисності.

Зменшення балансової вартості фінансових інвестицій відображається в бухгалтерському обліку лише в межах вартості інвестиції.

Приклад. ВАТ "Львів-АТП" 2 січня 2006 р. придбало знач­ну частку (55%) у власному капіталі ВАТ "Мережа" за 712 тис. грн. ВАТ "Львів-АТП" веде облік інвестицій в асоційоване підприємство ВАТ "Мережа" за методом участі в капіталі.

За результатами 2006 року ВАТ "Мережа" отримало чистий прибуток 125 680 грн. і нарахувало дивіденди на суму 78500 грн. Вартість фінансової інвестиції ВАТ "Львів-АТП" станом на 31.12.2006 р. складатиме 737 949 грн. (712000 + 69124 - 43175).

Проведені операції відображаються в обліку записами, грн.:

1. Інвестовані кошти в акції асоційованого підприємства:

Дебет 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі"

Кредит 311" Поточні рахунки в національній валюті" 712 000

2. Отриманий дохід від інвестицій в асоційоване підприємство:

Дебет 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі

Кредит 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства" 69 124

3. Нараховані дивіденди за інвестиціями в асоційоване підприємство:

Дебет 373 "Розрахунки за нарахованими доходами"

Кредит 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі" 43 175

Якщо підприємство — об'єкт інвестування отримало збит­ки у звітному періоді, то балансова вартість інвестицій підприємства - інвестора зменшується на суму, що є часткою інвестора в чистому збитку об'єкта інвестування. Частка збит­ку, який отримує об'єкт інвестування, відноситься до складу втрат від участі в капіталі. При цьому буде зроблено запис:

Дебет 96 "Втрати від участі в капіталі"

Кредит 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі".