Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

3 Склад та класифікація витрат будівельного виробництва.

Витрати в підрядних будівельних організаціях поділяють на витрати звичайної і надзвичайної діяльності.

Витрати звичайної діяльності складаються, у свою чергу, на операції, фінансові та інвестиційні.

Витрати операційної діяльності складаються з витрат основної та іншої операційної діяльності.

Витрати основної діяльності - це витрати, безпосередньо пов'язані з виконанням будівельно-монтажних робіт.

Витрати операційної діяльності групуються за такими економічними елементами:

  • матеріальні витрати;

  • витрати на оплати праці;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • амортизація;

  • інші операційні витрати.

Елемент "Матеріальні витрати " включає в себе вартість використаних у виробництві (основному, допоміжному, підсобних), при експлуатації будівельних машин і механізмів , на загальновиробничі, адміністративні витрати та витрати на збут (крім продукції воєнного виробництва) таких елементів:

  • будівельних матеріалів ;

  • деталей та конструкцій;

  • купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів;

  • палива і енергії;

  • запасних частин;

  • тари і тарних матеріалів;

  • допоміжних та інших матеріалів;

Елемент "Витрати на оплату праці" включає в себе заробітну плату за окладами і тарифами, премії та заохочення, компенсаційні виплати, оплату відпусток та іншого невідпрацьованого часу, виплати, пов'язані з набором робочої сили, підготовкою і перепідготовкою кадрів, інші встановлені відповідно до законодавства грошові виплати та заохочення.

До елемента "Відрахування на соціальні заходи" включаються: відрахування на пенсійне забезпечення; відрахування на соціальне страхування; страхові внески на випадок безробіття; страхові внески від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності у відповідних відсотках до витрат за елементом "Витрати на оплату праці";відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства; відрахування на інші соціальні заходи.

Елемент "Амортизації" складається із сум нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів, у тому числі малоцінних необоротних матеріальних активів, тимчасових(не титульних) споруд, інвентарної тари та інших активів, за якими нараховуються знос (амортизація) і які використовуються у будівельному виробництві.

Витрати операційної діяльності, які не увійшли до охарактеризованих вище елементів, об'єднані в окремий елемент "Інші операційні витрати". До них відносять такі витрати: оплата різноманітних послуг сторонніх організацій; витрати, пов'язані з набором робочої сили; вартість спецхарчування працівників будівництва, у випадках, передбачених законодавством.

За характером участі в процесі будівельного виробництва витрати поділяють на основні та накладні, а за способом включення у собівартість -на прямі і непрямі.

Прямі витрати як частина основних безпосередньо пов'язані з виконанням будівельно-монтажних робіт і включаються у собівартість

будівельно-монтажних робіт за відповідними об'єктами обліку за прямою ознакою.

Непрямі витрати як частина основних та всіх накладних витрат пов'язані з обслуговуванням, управлінням й організацією виконання будівельно-монтажних робіт і відносяться до діяльності будівельної організації в цілому або структурного підрозділу. Зазначені витрати включаються до собівартості будівельних об'єктів за певною методикою.

Витрати основні та накладні групуються за такими статтями витрат: матеріали, деталі й конструкції, основна заробітна плата робітників, відрахування на соціальні заходи, витрати від банку, витрати з експлуатації будівельних машин та механізмів, загальнодільничних витрат.

Стаття "Матеріали" включає в себе витрати матеріалів за первісною (собівартістю), яка складається із суми, що сплачується постачальнику згідно з договором, суми ввізного мита, суми непрямих податків у зв'язку з придбанням матеріалів, транспортно-заготівельних витрат (затрат на заготівлю матеріалів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування матеріалів усіма видами транспорту до при об'єктного складу, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування матеріалів.

Сума транспортно-заготівельних витрат, яка відноситься до матеріалів, що вибули визначається як добуток середнього відсотка транспортно-заготівельних витрат і вартості матеріалів, що були, з відображенням її на тих самих субрахунках обліку, в кореспонденції з якими відображено вибуття цих матеріалів. Середній відсоток транспортно-заготівельних витрат визначається діленням суми залишків транспортно-заготівельних витратна початок звітного місяця і транспортно-заготівельних витрат за звітний місяць на суму залишку матеріалів на початок місяця і матеріалів, що надійшли за звітний місяць.

До загальновиробничих непродуктивних витрат належать такі:

  • витрати на транспортне обслуговування начальників цехів, виробників, майстрів будівельної організації;

  • витрати на утримання та експлуатацію службових легкових автомобілів, що перебувають на балансі будівельної організації (орендуються) та обслуговують начальників цехів, виконробів, майстрів, включаючи: вартість паливно-мастильних та інших експлуатаційних матеріалів; витрати на стоянку легкових автомобілів, їх паркування та інші.

До операційних витрат, які не включаються до виробничої собівартості БМР, а є витратами періоду, належить адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати. Такі витрати відносяться безпосередньо на зменшення фінансових результатів у період їх виконання.

До фінансових витрат, які не включаються до виробничої собівартості БМР, належать витрати на відсотки (за користування кредитами отриманими, за облігаціями випущеними, за фінансовою орендою тощо) та інші витрати підприємства, пов'язані з залученням позикового капіталу.

До складу інших витрат, які не включаються у виробничу собівартість, належать витрати, які виникають під час звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але безпосередньо з виробництвом та реалізацію продукції (товарів, робіт, послуг). До таких витрат належать:

  • собівартість реалізованих інвестицій (балансова вартість та витрати, пов'язані з реалізацією фінансових інвестицій);

  • собівартість реалізованих необоротних активів (залишкова вартість та витрати, пов'язані з реалізацією необоротних активів);

  • собівартість реалізованих майнових комплексів;

  • витрати від не операційних курсових різниць;

  • сума уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій;

  • витрати на ліквідацію (списаних) необоротних активів;

  • інші витрати звичайної діяльності.

Залежно від зміни обсягів виконання БМР витрати поділяють на постійні та змінні.

Постійні витрати - це витрати, які не залежать від зміни обсягів виконання БМР (переважна частина адміністративних витрат та ін.).

Зміни витрати - це витрати, які безпосередньо пов'язаних зі мною обсягів виконання БМР (витрат на матеріали, основну заробітку плату, експлуатацію будівельної техніки і т.д.). Вказану класифікацію покладену основу системи обліку і управління виробничими витратами "директор-костінг", яка може використовуватися будівельними організаціями.