Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема 3 облік у сільськогосподарських підприємствах План

1 Загальні положення, форми обліку.

2 Облік витрат у сільськогосподарських підприємствах.

3 Облік витрат на виробництво продукції.

4 Облік витрат на формуванні основного стада.

5 Облік формування власного капіталу у сільськогосподарських виробництвах різних організаційно-правових форм.

  • Ключові слова та поняття: сільське господарство; нерозподілений фонд (актив); пайовий капітал; фонд майна соціальної сфери та загального користування; фіксований сільськогосподарський податок; сезонна діяльність; довгострокові біологічні активи; рослинництво; тваринництво.

1 Загальні положення, форми обліку.

Сільське господарство - одна з провідних галузей економіки України. Організаційно сільськогосподарські підприємства поділяються на:

  • колективні селянські підприємства ( КСП);

  • товариства на їх об'єднання ;

  • сільськогосподарські кооперативи;

  • державні сільськогосподарські підприємства.

Сільськогосподарське виробництво характеризується низкою особливостей, які мають значний вплив на організацію обліку в ньому, зокрема такі:

  • багатогалузевий характер сільськогосподарської діяльності, наявність різноманітної продукції та продуктів власної переробки, системи допоміжних виробництв зумовлюють таку побудову обліку, щоб він враховував витрати й за галузями виробництва, а всередині них за культурами, групами культур і видами тварин, промисловими переробними та іншими видами продукції;

  • сільське господарство характеризується сезонною діяльністю. Сезонність передбачає нерівномірне використання техніки, робочої сили протягом календарного року. В зв'язку з цим фактичну собівартість випущеної сільськогосподарської продукції можливо визначити наприкінці календарного чи звітного періоду. Це вимагає нагромадження витрат на рахунках обліку протягом періодів та їх розподіл чи списання наприкінці календарного року;

  • на формування собівартості сільськогосподарської продукції (насамперед рослинництва) мають вплив об'єктивні природні фактори. Тому за однакових витрат вихід продукції стає різним внаслідок впливу природного фактора. Це, у свою чергу, змінює собівартість продукції та, відповідно, її ціну;

  • значна частина сільськогосподарської продукції споживається у власному господарстві, що зумовлює створення страхових фондів у рослинництві, резервів кормів тощо. Ця особливість зумовлює значну специфіку обліку витрат та калькулювання;

  • окрім основної продукції в процесі господарської діяльності можуть створюватися побічні продукти, що, у свою чергу, зумовлює потребу вибору об'єктивних методів калькулювання їх собівартості.

На підставі зазначеного вище можна зробити висновок, що найбільший вплив на побудову обліку в сільськогосподарських підприємствах мають сезонність, багатогалузевість, наявність продукції основної діяльності, побічних продуктів.

Форми обліку.

Просту форму обліку можуть застосовувати сільськогосподарські підприємства, в яких працюють власник (голова) та члени його родини, а також малі сільськогосподарські підприємства з середньообліковою чисельністю працюючих за звітний період до 10 осіб (крім членів сім’ї і обсягом виручки за рік, що не перевищує 500 тис. євро)

Сільськогосподарські підприємства, які відповідають статусу малих підприємств (з середньообліковою чисельністю працівників за звітний період до 50 ocio та обсягом виручки від реалізації до 500 тис. євро.) можуть вести бухгалтерський облік ta спрощеною формою обліку із використання спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій суб'єктів малого підприємництва, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 19.04.2001р. №186 і складати фінансову звітність відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 „Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000р. №39.

Усі інші сільськогосподарські підприємства повинні вести облік за Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. №291 з використанням:

  • методичних рекомендацій з організації та ведення бухгалтерського обліку за журнальною формою на підприємствах агропромислового комплексу, затверджених наказом Мінагрополітики України від 07.03.2001р. №49 — для під­приємств, що підпорядковуються Міністерству аграрної політики;

  • методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, що затверджені наказом Міністерства фінансів України від 29 грудня 2000р. №356 — для підприємств, що не підпорядковуються Міністерству аграрної політики.

На сьогоднішній день у сільському господарстві України найбільш поширеною є журнально-ордерна форма обліку для підприємств агропромислового комплексу, що затверджена наказом Мінагрополітики України від 07.03.2001р. №49. Облікові реєстри, які використовуються в обліку за умови використання цієї форми, враховують специфіку господарської діяльності сільськогосподарських підприємств, розроблені на основі вимог національних П(С)БО та діючого плану рахунків.