Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема 8 особливості обліку в аптеках План

1 Загальні положення. Нормативні документи.

2 Патентування та ліцензування аптечної діяльності.

3 Облік надходження товарів.

4 Облік вибуття товарів.

5 Облік виготовлення лікарських засобів.

  • Ключові слова та поняття: аптека; діючі речовини(субстанції); гомеопатичні засоби; рецепт; психотропні препарати; "пільгові" рецепти; наркотичні препарати.

1 Загальні положення. Нормативні документи.

Аптека є закладом охорони здоров'я, який функціонує з дозволу і під контролем державних органів, основним завданням якої є забезпечення населення, закладів охорони здоров'я лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

До аптечних закладів, які можуть реалізовувати медикаменти та вироби медичного призначення, належать: аптечні склади, бази; аптеки та їх структурні підрозділи; аптеки лікарняні; аптеки міжлікарняні.

Основні функції аптечних закладів:

  1. систематичне інформування лікарів та інших медичних працівників про лікарські засоби, способи їх застосування, дозування, можливості заміни тимчасово відсутніх лікарських препаратів, а також з інших професійних питань;

  2. видача довідок населенню про наявність окремих лікарських засобів в інших аптеках, а також місця розташування найближчих аптек і лікувально-профілактичних закладів;

  3. організація заготівлі лікарської рослинної сировини відповідно до затвердженого плану як за обсягом, так і за асортиментом,

  4. проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення, особливо про правила приймання і режиму зберігання лікарських засобів в домашніх умовах, шкоду самолікування;

  5. надання в необхідних випадках першої долікарської медичної допомоги населенню.

Аптека здійснює і постачальницькі функції - забезпечує лікувально-профілактичні заклади лікарськими засобами та іншими медичними виробами, відпускає їх різним закладам і підприємствам.

Аптека здійснює реалізацію лікарських засобів, що виготовлені в аптеці, готових лікарських засобів, виробів медичного призначення, лікарських косметичних засобів, лікарських домішок до харчових продуктів, лікувальної мінеральної води , а також оптики.

Виготовлення лікарських засобів в аптеках здійснюється за рецептами лікарів, замовленнями лікувально-профілактичних закладів лише з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин з додержанням вимог Державної Фармакопеї України, інших нормативно-правових документів, Правил аптечної технології ліків, які встановлюють вимоги до лікарського засобу, його упаковки, умов і термінів зберігання та методів контролю якості лікарського засобу.

Діяльність у сфері роздрібної реалізації лікарських засобів регулюється Законами України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", "Про лікарські засоби", "Основами законодавства про охорону здоров'я в Україні", постановами Кабінету Міністрів України.

Роздрібна торгівля лікарськими засобами та виробами медичного призначення здійснюється в аптеках та їх структурних підрозділах .

Суб'єкт господарювання, який займається роздрібною реалізацією лікарський засобів , повинен:

  • закуповувати лікарські засоби у суб'єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність з виробництва лікарських засобів або з оптової реалізації лікарських засобів та мають відповідну ліцензію;

  • реалізовувати лікарські засоби фізичним особам, закладам охорони здоров'я, іншим суб'єктам господарювання - для медичного застосування без права подальшої реалізації, науково-дослідним, навчальним закладам для проведення науково-дослідних, учбових робіт.

Суб'єкт господарювання незалежно від форми власності та підпорядкування повинен забезпечити:

  • наявність в аптеці лікарських засобів обов'язкового асортименту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення для надання долікарняної медичної допомоги;

  • відповідність матеріально-технічної бази аптек та їх структурних підрозділів нормативним вимогам;

  • дотримання вимог законодавства та нормативно-правових актів щодо якості лікарських засобів під час їх виготовлення, зберігання, контролю якості та відпуску;

  • дотримання особливих вимог, встановлених чинним законодавством до реалізації та обігу наркотичних та психотропних лікарських засобів, імунобіологічних лікарських засобів та препаратів, які отримують з крові та плазми крові, а також радіофармацевтичних препаратів;

  • додержання екологічних, санітарно-гігієнічних норм і правил щодо зберігання, виготовлення та реалізації лікарських засобів, а також охорони праці, протипожежної безпеки;

  • безумовне виконання розпоряджень державних контролюючих органів щодо заборони відвантаження, реалізації лікарських засобів, які не відповідають вимогам нормативних документів;

  • наявність в залі обслуговування населення інформації про рівень акредитації аптеки, вид та обсяг послуг з лікарського забезпечення, особливості правил відпуску ліків, адресу і номер телефону суб’єкта господарювання, якому належить аптека, адресу і номер телефону органу ліцензування та органів, що забезпечують державний контроль якості лікарських засобів, захист прав споживачів, відомості щодо книги відгуків та пропозицій.

Аптека повинна займати ізольоване приміщення з окремим входом і мити торговельний зал для обслуговування населення. Аптечний пункт, аптечний кіоск можуть займати відокремлені приміщення без виділення торговельного залу.

На фасаді аптеки повинна бути вивіска із зазначенням її найменування та назви суб'єкта господарювання або власника чи уповноваженого ним органу. Біля входу до цього приміщення на видному місці розміщується інформація про режим роботи, а також адреса чергової та найближчої аптеки. Чергова аптека повинна мати зовнішній сигнальний покажчик. Перелік чергових аптек визначають місцеві органи влади.

На фасаді відокремленого структурного підрозділу повинна бути вивіска із зазначенням його найменування, назви аптеки, до складу якої він належить, та суб'єкта господарювання.

Функціонування аптеки у житлових і громадських будинках допускається за умови дотримання протипожежних, санітарно-гігієнічних вимог, що забезпечують оптимальний режим експлуатації житлових та робочих приміщень.

У випадку розміщення аптеки в амбулаторно-поліклінічних закладах допускається розміщення аптеки на інших поверхах будинків, що обладнанні пасажирськими ліфтами.

Санітарний стан приміщень аптеки, аптечного пункту, аптечного кіоску повинен відповідати вимогам, встановленим нормативними актами МОЗ та Державними будівельними нормами України.

Обробка стін та стель виробничих приміщень аптеки, аптечного пункту, аптечного кіоску повинна допускати вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів.

Прилади, апарати, які є в аптеці, повинні мати технічні паспорти, а також підлягати своєчасному технічному обслуговуванню та перевірці.

Засоби вимірювання, що використовуються під час виготовлення та зберігання лікарських засобів, повинні мати державне повірочне тавро і проходити повірку у встановленому порядку.

Обов'язковим для аптеки є наявність:

  • Державної Фармакопеї, нормативних документів з питань приймання, виготовлення, контролю якості, зберігання, порядку відпуску лікарських засобів;

  • паспорта аптеки і паспорта відокремленого структурного підрозділу аптеки.

Персонал аптеки, аптечного пункту, аптечного кіоску повинен бути одягнений у формений або технологічний одяг і спеціальне взуття, які відповідають санітарним вимогам, додержуватись правил особистої гігієни. Технологічний одяг і взуття видається працівникам аптеки відповідно до діючих норм. Кожний співробітник аптеки забезпечується не менш ніж двома комплектами одягу. Працівники аптек, влаштовуючись на роботу, проходять медичне обстеження, а надалі - періодичний медичний огляд згідно з діючими вимогами МОЗ України. Особи, які не пройшли своєчасно чергове медичне обстеження, до роботи не допускаються.