Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать
  1. Форми бухгалтерського обліку та методи ведення бухгалтерського обліку.

Різними можуть бути застосовані форми бухгалтерського обліку, тобто сукупність бухгалтерських регістрів і порядок узагальнення підсумкових записів. Наприклад, на середніх і великих підприємствах України застосовують відому журнально-ордерну форму обліку з використанням комп'ютерів або без них. Ф на малих підприємствах облік ведуть за значно скороченою журнально-ордерною формою або спрощеною формою в книзі обліку господарських операцій - з застосуванням нагромаджу вальних регістрів, або шляхом записів господарських операцій безпосередньо в книгу.

Залежно від розмірів підприємств і обсягів їх діяльності обирають форму бухгалтерського обліку - сукупність регістрів, яких узагальнюється однорідна інформація і порядок записів в них. В Україні це журнали-ордери або нагромаджу вальні відомості довільних форм.

Найбільш поширеною формою бухгалтерського обліку, яка застосовується на великих і середніх підприємствах України, і яка є базою для розробки програм комп’ютеризації обліку, є журнально-ордерна форма - повна і скорочена.

На малих підприємствах застосовують спрощену форму бухгалтерського обліку за скороченим планом рахунків - в книзі обліку господарських операцій. Залежно від розмірів малих підприємств і обсягів їх діяльності на деяких з них, узагальнюють однорідні операції в нагромаджувальних відомостях і записують в книгу підсумки цих відомостей, а на інших, де відбувається відносно невелика кількість господарських операцій, їх записують безпосередньо в книгу.

Облік ресурсів і джерел їх утворення з застосуванням журнально-ордерної і спрощеної форми, організується відповідно до стандартів бухгалтерського обліку, а тому є ідентичним на всіх підприємствах і в деталях описаний в усіх підручниках і посібниках з бухгалтерського (фінансового) обліку.

Машинна обробка і узагальнення облікової інформації на комп'ютерах здійснюється за стандартними програмами, пристосованими до особливостей і методики організації бухгалтерського обліку на конкретних підприємствах.

На великих, середніх і малих підприємствах використовуються різні за номенклатурою, вартісними і технічними характеристиками, матеріально-технічні ресурси - основні засоби, виробничі запаси.

Облік цих матеріально-технічних ресурсів підприємств, так і від обсягів діяльності і різновидностей конкретних видів цих ресурсів - основних засобів, виробничих запасів, товарів.

Ці особливості обумовлюють необхідність пристосовувати облік матеріально-технічних ресурсів, і зокрема їх аналітичний облік, до вимог галузевого обліку. Тобто у складі галузевого обліку, на ряду з обліком доходів і витрат необхідно виділити аналітичний облік основних засобів, виробничих запасів і товарів.

Методику і організацію обліку основних засобів треба визначати в заходах облікової політики в залежності від кількості об'єктів основних засобів і їх технічної характеристики. Необхідно передбачити: порядок узагальнення інформації про рух основних засобів - нагромадження і вибуття; застосовувані норми амортизації; порядок організації пооб'єктного обліку основних засобів відображаються в бухгалтерському обліку за загальною схемою, то організація аналітичного, пооб'єктного обліку основних засобів потребує деякої конкретизації.

Методи аналітичного обліку, як і форми первинних документів з обліку їх витрачення і переміщення, передбачають в заходах облікової політики підприємства, залежно від наведених вище умов і способів його ведення - ручним чи з застосуванням комп'ютерів. При цьому облік запасів на комп'ютерах повинен узгоджуватися з умовами постачання і використання матеріальних цінностей у виробництві. Тобто організація аналітичного обліку основних засобів і виробничих запасів значною мірою залежить і підпорядковується вимогам галузевого обліку.

В якості об'єктів галузевого обліку виробничих ресурсів. Деякі особливості галузевого обліку розрахунків підприємств з партнерами - постачальниками і покупцями. Незалежно від кількості постачальників чи покупців, застосовувані форми бухгалтерського обліку, аналітичний облік розрахунків в усіх випадках необхідно вести в розрізі кожного розрахункового документа. На підприємствах, де значна частина партнерів - постачальників і покупців мають досить часті розрахункові стосунки, доцільно обліковувати розрахунки з ними на окремих листах (аркушах) регістра обліку розрахунків.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що об'єктами галузевого обліку є доходи; витрати, включно з калькулюванням собівартості продукції, і аналітичний облік виробничих ресурсів - основних засобів і виробничих запасів.

Ці об'єкти бухгалтерського обліку в повному обсязі є у виробничій сфері економіки. Що стосується комерційної діяльності, то ця сфера економіки має дещо іншу структуру ресурсного забезпечення.

Власне тому Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» передбачає право підприємств не тільки обирати форму бухгалтерського обліку, а і визначати методи ведення внутрігосподарського чи комерційного обліку.

Елементи методу бухгалтерського обліку в сукупності забезпечують повну достовірність даних бухгалтерського обліку. Достовірність оцінки активів забезпечують повну достовірність даних бухгалтерського обліку. Достовірність оцінки активів забезпечується застосуванням відомих методів поточної їх оцінки і проведенням інвентаризацій. До того ж інвентаризація, як елемент методу бухгалтерського обліку, повинна уточнювати характеристику об'єктів не тільки за кількісними, але і якісними параметрами їх оцінки відповідно до кон’юнктури ринку. Ці вимоги стосуються всіх об'єктів бухгалтерського обліку: матеріальних (оборотних і необоротних), грошових коштів і розрахунків.

& Рекомендована література:

1) Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 року, зі змінами і доповненнями.

2) Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 року, зі змінами і доповненнями.

3) Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 року, зі змінами і доповненнями.

4) Інструкція щодо застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій. Затверджене наказом міністерства фінансів України від 30.11.99 року№291.

5) Лень В. С. Бухгалтерський облік у галузях економіки. К., «Знання прес», 2000-491с.

6) Ткаченко Н. М. Бухгалтерський і фінансовий облік на підприємствах України. Підр. для студ. вищ. навч. закл. екон. спец.-5-те вид., доп. й перероб.-Л., 2000.

7) Хом’як Р. Л., Лемішовський В. І. Бухгалтерський облік в Україні. Львів: «Інтелект-Захід», 2007.

Контрольні питання

  1. В чому суть і особливості бухгалтерського обліку?

  2. Назвіть принципи становлення галузевого обліку.

  3. Наведіть приклади об’єктів бухгалтерського обліку.

  4. Розкрити значення застосування плану рахунків бухгалтерського обліку.

  5. Назвати форми обліку які застосовуються на підприємстві України.

  6. Перелічіть методи ведення бухгалтерського обліку.