Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

4 Облік витрат на формуванні основного стада.

У сільськогосподарських підприємствах, на відміну від усіх галузей економіки України, є особливий і специфічний вид капітальних інвестицій - це витрати формування основного стада. У зв'язку з цим і плані рахунків бухгалтерського обліку до рахунка 15 "Капітальні інвестиції" передбачено субрахунок 155 "Формування основного стада". На цьому субрахунку можна відкривати і субрахунки другого порядку:

а) 1551 - придбання дорослих тварин;

б) 1552 - переведення молодняку в основне стадо;

в) 1553 - витрати на доставку продуктивної худоби, одержаної безкоштовно.

Синтетичний облік цього виду капітальних інвестицій здійснюється в Журналі 4, а аналітичний - у відомості 4.1.

При придбанні дорослих тварин в інших господарствах, племінних станціях виникають розрахунки з постачальниками. Одержання худоби для господарства відображають на підставі товаротранспортних накладних, рахунків-фактур та племінних свідоцтв. При цьому проводять такі записи:

  • на вартість купленої худоби дебетують рахунок 1551 "Формування основного стада" і кредитують рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками";

  • при перерахуванні коштів дебетують рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" і кредитують рахунок 31 "Рахунки в банках".

При доставці худоби мають місце витрати на перевезення, на корми, на відрядження осіб, які супроводжували худобу. Усі ці витрати включають до витрат на формування основного стада.

Придбана худоба включається до складу основних засобів і списується з кредиту рахунка 1551 "Формування основного стада" у дебет рахунка 107 "робоча й продуктивна худоба".

При переведенні тварин в основне стадо протягом року їх оцінюють за можливою собівартістю живої ваги. При цьому здійснюють такі записи:

  • при переведенні тварин в основне стадо дебетують рахунок 1552 "Формування основного стада» і кредитують рахунок 211 "Молодняк тварин на вирощування";

  • при включенні молодняку, переведеного в основне стадо, до складу основних засобів дебетують рахунок 107 "Робоча і продуктивна худоба" і кредитують рахунок 1552 "Формування основного стада".

Наприкінці року різницю між вартістю тварин, переведених в основне стадо протягом року, і їх фактичною собівартістю сплачують додатковим записом за дебетом рахунка 1552 і кредитом рахунка 211: на суму економії - "червоним сторно"; на суму перевитрат - звичайним записом. На цю ж різницю аналітичний запис роблять за дебетом рахунка 107 і кредитом рахунка 1552.

При безоплатному одержанні продуктивної худоби дебетують рахунок 1553 "Формування основного стада" і кредитують рахунок 424 "Безоплатно одержані оборотні активи" на їх реальну вартість. Витрати на придбання худоби теж відображають за дебетом рахунка 1553. при включенні безоплатно одержаної худоби в основне стадо на загальну вартість здійснюють запис за дебетом рахунка 107 і кредитом рахунка 1553.

Сільськогосподарські підприємства у разі нестачі коштів для формування основного стада можуть отримати короткотермінову позику банку, яка зараховується на поточний рахунок господарства (дебет рахунка 31 і кредит рахунка 60).