Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема 2 облік у будівництві План

1 Загальні положення.

2 Особливості будівельного виробництва та їхній вплив на організацію обліку.

3 Склад та класифікація витрат будівельного виробництва.

4 Облік витрат на будівельно-монтажні роботи.

5 Облік здачі (реалізації) підрядних робіт і розрахунків замовниками.

  • Ключові слова та поняття: будівництво; капітальні інвестиції; будівництво господарським способом; будівництво підрядним способом; субпідрядні організації; проектне завдання; кошторис будівництва; кошторис на вартість; контракт; облік тимчасових будівель; будівельний контракт; звичайний контракт підряду; будівництво у замовника.

1 Загальні положення.

Будівництво є галуззю матеріального виробництва, діяльність якої спрямо­вана на зведення нових та реконструкцію старих будівель, споруд, об'єктів виро­бничого та невиробничого призначення на місці їх функціонування.

Капітальне будівництво як галузь складається з таких суб'єктів господарю­вання:

  • проектно-пошукові та науково-дослідні підприємства;

  • підрядні будівельні і монтажні підприємства та обслуговуючі їх транс­портні підрозділи;

  • підприємства, зайняті виробництвом будівельних матеріалів;

• постачальницькі підприємства, які займаються виробничо-технологічною комплектацією будівництва;

• підприємства, які здійснюють ремонт і експлуатацію будівельної техніки. За технологічною ознакою розрізняють підприємства, які зайняті виконанням будівельних, монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також здійснюють монтаж конструкцій та обладнання.

За участю у спорудженні об'єкта виділяють генпідрядні та субпідрядні буді­вельно-монтажні організації. Генеральний підрядник несе відповідальність за своєчасне введення потужностей та об'єктів, а субпідрядник виконує окремі види робіт на об'єкті та передає їх генпідряднику.

Згідно із загальним класифікатором „Галузі народного господарства Укра­їни" (ЗКГНГ), затвердженим наказом Мінстату України від 24.01.1994р. №21 будівельна галузь об'єднує близько 60 видів діяльності. Здійснення діяльності у сфері будівництва підлягає ліцензуванню та регламентується великою кількістю нормативної документації, зокрема П(С)БО 18 „Будівельні контракти" та Держа­вними будівельними нормами (далі — ДБН), зокрема ДБН 1.1.1-2000 „Правила визначення вартості будівництва" затвердженими наказом Держбуду України від 27.08.2000р. № 174, які визначають основи ціноутворення у будівництві.

Господарські відносини між замовником і підрядником регулюються Правилами виконання договорів підряду в будівництві, а також Положенням Міністерства України у справах будівництва та архітектури від 15.12.1993р. №9 "Про підрядні контракти в Україні".

В галузі будівництва реалізуються капітальні вкладення (інвестиції) підприємств на відтворення основних засобів. Класифікація капітальних вкладень згідно з вимогами Інструкції про порядок складання статистичної звітності з капітального будівництва, затвердженої наказом Мінстату України.

2 Особливості будівельного виробництва та їхній вплив на організацію обліку.

До капітальних інвестицій у широкому розумінні цього поняття відносять витрати на виробництво, будівництво, реконструкцію, модернізацію, капітальний ремонт і придбання основних засобів та інших необоротних активів.

Капітальне будівництво як механізм проведених капітальних інвестицій, є однією з провідних галузей економіки України. Капітальне будівництво може бути державним і приватним.

Підприємство, що будується, створює директорію будівництво, а діючи підприємства можуть, при потребі, відкривати відділи капітального будівництва (ВКБ).

Будівництво, як зазначалось, веде власними силами (господарським способом) або за допомогою спеціальних будівельно-монтажних організацій ( СБМО)- підрядним способом. У такому випадку підприємство через ВКБ стає замовником, а СБМО- підрядником .СБМО ще називають генеральним підрядником, тому що між ним і замовником укладають договір підряду на весь цикл будівельно-монтажних робіт. Генеральний підрядник має право укладати угоди з іншими організаціями на виконання спеціальних робіт (електромонтажні, сантехнічні та інші комунікаційні роботи, монтаж обладнання тощо). Ці організації відносно генерального підрядника називаються субпідрядними організаціями.

До початку будівництва об'єкта необхідно завершити розробку проектно-кошторисної документації та вирішити питання щодо організації робіт ( господарським чи підрядним способом).

До складу проектно-кошторисної документації входять такі документи:

а) проектне завдання;

б) зведений кошторисно-фінансовий рахунок;

в) кошторис будівництва.

Проектне завдання на будівництво включає в себе технічні характеристики об'єктів, джерела і способи забезпечення об'єктів водою, паливом, світлом.

Кошторис будівництва - це документ, на підставі якого встановлюють суму грошових коштів, необхідних для виконання робіт на окремому об'єкті і таким чином визначають кошторис на його вартість.

Кошторисна вартість об'єктів капітального будівництва визначається на підставі кошторисних норм на будівельно-монтажні роботи , цін і тарифів на матеріли, воду, енергію, витрати на оплату праці та інших витрат будівельного виробництва.

Для підприємств усіх форм власності джерелами інвестування є власті кошти, як правило, для цього використовують прибуток підприємства, а для державних підприємств можуть скористатись довготерміновими позиками банку та довготерміновими позичковими коштами(випуск облігацій).

Будівництво є профілюючим видом діяльності (житлове будівництво, будівництво виробничої сфери, будівництво об'єктів невиробничої сфери, будівництво доріг тощо).

Організаційно-технічною особливістю будівництва є наявність без цехової структури, тому загальновиробничі витрати обліковують як накладні на одному рахунку. На цьому ж рахунку обліковують витрати з експлуатації будівельних машин та механізмів.

Планування й облік витрат на виконання будівельно-монтажних робіт здійснюються за кожним структурним підрозділом будівельної організації.