Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать
  1. Становлення галузевого обліку.

Ресурсний потенціал суспільства протягом останніх десятиріч багатократно урізноманітнився. Незмінним за своїм складом залишилися лише сировинні ресурси - мінерали, продукція сільського господарства - рослинництва, тваринництва - та лісового господарства. Всі інші виробничі ресурси, напівфабрикати і товари невпізнанно змінилися.

Облік, як відомо, існував протягом усього свідомого періоду існування і розвитку людства. І завжди облік пристосовувався до ситуації, був таким, яким були вимоги до його розвитку. Облік завжди відображав притаманні йому об'єкти, що були на конкретній стадії розвитку людства, економічні події і процеси не могли відображатися інакшими, а тільки такими, якими вони були насправді. Тобто облік, і перш за все бухгалтерський, фіксував те, що відбувалося у кожний конкретний період в економічному житті підприємств, держави.

В період становлення і розвитку ринкових виробничих відносин облік відображав майнові об'єкти і господарські процеси відповідно до потреб власників і менеджерів. А в суспільстві з централізованою економікою облік пристосувався до тогочасних потреб централізованого управління, в умовах єдиного власника - держави.

Відійшло в минуле централізоване планування, яке пронизувало всі галузі і ланки господарського механізму держави.

На ранніх стадіях розвитку підприємства бухгалтерський облік формував і забезпечував підприємницьку діяльність в першу чергу інформацією про залишки і рух майна, на той час основного об'єкту обліку. Пізніше посилилася увага до наступного його основного об'єкту - обліку процесів діяльності, витрат результатів. З розвитком виробництва, його удосконаленнями і урізноманітненнями, підвищилися вимоги до бухгалтерського обліку цих обох його основних об'єктів, ускладнилося виконання завдань, які доводиться йому вирішувати.

За цих умов впроваджувалися заходи з розвитку бухгалтерського обліку. Враховуючи практичний досвід і розробки вчених, державні органи і господарські організації, удосконаленню і уніфікації методів і обґрунтування регламентації з організації обліку ресурсів - матеріалів, товарів, основних засобів, грошових коштів і розрахунків. Ці регламентації застосовуються на підприємствах різних галузей народного господарства - в бухгалтеріях підприємств і організацій. Вони виявилися спільними за обліковою методологією, а тому були і до цього часу є однаковими на підприємствах всіх без винятку галузей економіки.

В той же час організаційно-методичні основи обліку постійно удосконалювалися і продовжують удосконалюватися під впливом змін матеріального забезпечення і технічного оснащення виробничих процесів.

Попит на інформацію обумовив бурхливий розвиток і постійне удосконалення обчислювальної техніки, що не могло не позначитися на відповідних змінах методичних прийомів обліку. Бухгалтерський облік продовжує шлях свого розвитку відповідно до змін і удосконалень процесів діяльності підприємств і їх інформаційного забезпечення.

Для ведення виробничої чи комерційної діяльності суб'єкти підприємницької діяльності мають у своєму розпорядженні необхідні їм матеріально-технічні ресурси, придбані за рахунок власного капіталу позикових коштів і зобов'язань перед партнерами. Відповідно ці матеріальні ресурси, складові частини власного, позикового і залученого капіталу, являються об'єктами бухгалтерського обліку.

На кожному підприємстві формуються необхідні для його діяльності ресурси з засобів і предметів праці, грошових коштів, залучається необхідний персонал працівників. Ці складові ресурсного потенціалу підприємства є об'єктами управління, обліку і контролю будь-якого суб'єкта підприємницької діяльності.