Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

4. Облік придбання товарів.

Товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу, включаються до складу запасів, тому в подальшому нам слід звернутися до положень, викладених у П(С) БО 9 «Запаси». При надходженні товарів підприємства торгівлі одним з основних питань є їх первісна оцінка. У свою чергу формування первісної оцінки товарів залежить від того, яким чином вони надійшли в роздрібну торгівлю. Умовно можна сформувати чотири напрямки, за якими надходять товари до торгових підприємств:

  • товари, вартість яких оплачена грошовими коштами;

  • товари, отримані підприємством безоплатно;

  • товари, отримані в межах бартерних операцій;

  • товари, отримані від засновників як внески до статутного капіталу.

Згідно з П (С) БО 9 бухгалтерська термінологія стосовно торговельної діяльності поповнилась такими поняттями як собівартість придбаних товарів і собівартість проданих товарів.

Щодо собівартості придбаних товарів, то її слід розглядати за зазначеними чотирма пунктами.

Товари, вартість яких оплачена грошовими коштами, надходять до роздрібної торговельної мережі на онові укладених договорів з оптовими торговими підприємствами або безпосередньо з підприємствами, а також через посередницькі фірми та іншими шляхами. На товари, що надійшли, постачальники подають у банк на інкасо платіжні вимоги - доручення , до копій яких додають товаротранспортні накладні, рахунки-фактури, специфікації та ін. за цими документами приймають товари і перевіряють правильність застосування цін і тарифів на товари й тару, торгових знижок, націнок.

Товари, що надійшли, підлягають негайному оприбуткуванню. На неякісні товари й щодо нестачі товарів складають акт, за яким пред'являють претензію до постачальників.

Облік товарів проводять за місцями зберігання і матеріально відповідальними особами або бригадами ( у разі бригадної матеріальної відповідальності продавців).

На кожну відповідальну особу в бухгалтерії торгового підприємства відкривають окремий особистий рахунок, на якому здійснюють записи щодо надходження й відпустку товарів і виводять залишок на звітну дату. Кожен продавець (бригада) складає звіт продавця, який з доданими документами є основою для запису за рахунками аналітичного і синтетичного обліку в Журналі 5 або 5А в розділі IV.

Кількісний облік товарів у роздрібній торгівлі не ведуть, за винятком товарів, які підлягають особливому контролю (вироби із золота, дорогоцінного каміння тощо).

Первісна вартість товарів (собівартість), придбаних товарів за грошові кошти, включає в себе такі витрати:

  • суми, сплачені постачальнику товару;

  • суми, сплачені за інформаційні, посередницькі та інші послуги, пов'язані з придбанням товару;

  • суми ввізного мита;

  • суми непрямих податків, не відшкодованих підприємству;

сума витрат на заготівлю, транспортування товарів, вантажно-розвантажувальні роботи, включаючи витрати, пов'язані зі страхуванням ризиків транспортування товарів.

5. Облік реалізації товарів.

Оптові торгові підприємства застосовують дві форми реалізації товарів : зі складів (складський оборот) і транзитом (транзитний оборот).

При реалізації товарів її складів їх відпуск здійснюється на основі рахунків-фактур, в яких указують асортимент і кількість товарів, що відпускається. Після відпуску (відвантаження) товарів рахунок-фактура є підставою для виписування платіжною вимоги або платіжної вимоги-доручення, яка виставляється у відділенні банку на інкасо для одержання платежу з покупця.

Аналітичний облік відвантажений товарів ведуть за кожним платіжним документів у відомостях обліку відвантажених і реалізованих товарів.

При транзитному обороті з участю в розрахунках оптове підприємство, на основі договорів , укладених із постачальником (відправником) і з покупцем (одержувачем), виписує наряд, у якому вказує асортимент товарів, які підлягають відвантаженню. Копію наряду направляють покупцеві. Рахунки за товари проводять за товари проводять на основі платіжних вимог-доручень, один комплект яких направляють покупцеві, а інший - оптовому підприємству.

При реалізації товарів транзитом без участі в розрахунках оптове підприємство виписує наряд і копію покупцеві. Розрахунки за товари проводить безпосередньо покупець, перераховуючи кошти постачальникові товарів. Постачальники зобов'язані висилати оптовим торговим підприємствам копії платіжних вимог або платіжного обороту без участі в розрахунках. Операції з реалізації транзитом без участі в розрахунках не відображаються на рахунках бухгалтерського обліку.

Відвантаження продукції при складському і транзитному обороті з участю в розрахунках, що передбачає відвантаження товару з попередньою й наступною оплатою, на рахунках бухгалтерського обліку відображено в табл.

Таблиця 2.2. Облік відвантаженої продукції з оптових баз

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

Відвантаження товарів здійснено раніше оплати

1

Відвантажено товар покупцеві

36

702

2

Нараховано податкові зобов'язання щодо ПДВ

702

641

3

Списано балансову вартість товарів

902

281

4

Списано на фінансовий результат собівартості реалізованих товарів

791

902

5

Списано на фінансовий результат отриманий

дохід

702

791

6

Надійшла оплата

31

36

Оплату за товар здійснено раніше відвантаження

1

Надійшла оплата за товар

31

681

2

Нараховано податкові зобов'язання щодо ПДВ

643

641

3

Відвантажено товар покупцю в рахунок передоплати, що надійшла

36

702

4

Списано раніше нараховану суму податкових зобов'язань щодо ПДВ

702

643

5

Списано балансову вартість товарів

902

281

6

Здійснено зарахування заборгованості

681

36

7

Списано на фінансовий результат собівартість реалізованих товарів

791

902

8

Списано на фінансовий результат отриманий дохід

702

791