Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО в галузях.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

4 Організація обслуговування споживачів.

У закладах громадського харчування використовуються такі методи обслуговування:

  • самообслуговування — споживачі самостійно вибирають їжу, вироби, напої з лінії роздачі або «шведського» столу;

  • обслуговування офіціантами — всі види послуг надаються на замовлень споживача безпосередньо офіціантом.

  • комбіноване обслуговуваний — об'єднуються методи самообслуговування та обслуговування офіціантами.

При всіх методах обслуговування здійснюється попереднє сервірування столів залежно від типу (класу) підприємства.

Меню і прейскурант мають бути підписані керівником, бухгалтером (калькулятором) та матеріально відповідальною особою (завідувач виробництва, бригади буфетник, бармен тощо) і скріплені печаткою суб'єкта господарської діяльності.

Під час обслуговування в закладах (підприємствах) громадського харчування за бажанням споживачів кулінарна продукція та закупні товари, у тому числі алкогольні напої, можуть бути продані на винос у відповідній упаковці

При виявленні недоліків у якості продукції та наданні послуг, недоважуванні або обрахунку суб'єкти господарської діяльності на вибір споживача зобов'язані

  • безкоштовно усунути виявлені недоліки;

  • зменшити розмір оплати за продукцію або послугу;

  • замінити На аналогічну продукцію належної якості або вдруге надати ш

слугу;

• повністю відшкодувати витрати споживача, пов'язані з придбанням ні якісної продукції або наданої послуги.

Замовнику забороняється приносити до закладу громадського харчування продовольчу сировину, харчові продукти, у тому числі алкогольні т безалкогольні напої, а також залучати сторонніх осіб до приготування страв. Забороняється встановлювати мінімум вартості замовлення й пропонувати споживачу обов'язковий асортимент продукції.

У торговельних приміщеннях підприємств громадського харчування (незалежно від типу та класу) не дозволяється паління без дозволу суб'єкта господарської діяльності. Суб'єкт господарської діяльності вирішує це питання виходячи з архітектурно-планувальних рішень свого закладу і визначає спеціальне місце для паління.

Книга відгуків і пропозицій установленого зразка повинна знаходитися на видному та доступному для споживачів місці. Суб'єкти господарської діяльності зобов'язані обладнати на видному місці Куточок споживача, де вміщується інфо­рмація для споживачів.

Працівники, безпосередньо пов'язані з виробництвом і реалізацією кулінарної продукції, мають бути забезпечені форменим або іншим одягом, що відповідає санітарним вимогам. Вони також повинні бути ознайомлені з правилами торгівельного обслуговування покупців.

Засоби вимірювання, що використовуються в торговельно-виробничій діяльності, повинні бути у справному стані та мати чітке державне повірочне тавро з пройти перевірку у встановленому порядку.

Здійснення розрахунків з покупцями

До початку роботи підприємства громадського харчування продавець повинен поповнити товарні запаси у місці продажу, обновити викладку товарів (оформлення вітрин), перевірити наявність правильно оформлених і завірених цінників, а також відповідного інвентарю та пакувальних матеріалів, виконати інші роботи для забезпечення належного обслуговування покупців.

Розрахунки за продукцію й надані послуги в підприємствах громадського харчування здійснюються за готівку та/або в безготівковій формі (платіжні картки, платіжні чеки тощо) із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок. Порядок розрахунків із споживачами регламентується Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.07.2000 р. № 1776-Ш, (зі змінами та доповненнями).

У закладах самообслуговування й магазинах кулінарних виробів розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) видається споживачеві після оплати вартості продукції готівкою.

У закладах з обслуговуванням офіціантами оплата вартості продукції здійснюється споживачем безпосередньо офіціанту відповідно до рахунку, який виписується на бланку встановленої форми, Після розрахунку офіціантом споживачеві надається розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція).

Реєстратори розрахункових операцій (РРО) та розрахункові книжки (РК) не застосовуються при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. № 1336 затверджено «Перелік окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій».