Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біохімія метод рекомендація.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
870.4 Кб
Скачать

Вступ Інформація

Біологічна хімія (біохімія) – наука про хімічний склад, властивості, обмін речовин і енергії в живих організмах, тобто наука про хімію життя.

Головним завданням біохімії є вивчення складу живих організмів, структури речовини, з яких вони побудовані, послідовності та взаємозв’язку реакцій хімічних перетворень, що характерні для живого організму і відрізняють його від неживого.

Дослідження хімічного складу живих організмів та з’ясування їх структури є предметом статистичної біохімії.

Вивчення процесів хімічних перетворень, що є складовими компонентами тканин організму, надходження їх в організм та перетворення в клітинах – завдання динамічної біохімії. Обмін речовин за різних функціональних станів організму – предмет функціональної біохімії.

Багато фізико-хімічних закономірностей біохімічних процесів є спільними для всіх живих організмів і є предметом загальної біохімії.

Прочитайте

Л – 2, с.4-22; Л – 3, с.5-10.

Зверніть увагу

Біологічна хімія пов’язана з іншими біологічними науками (анатомія, гістологія, цитологія, фізіологія), із загальною та органічною хімією. Вона є розділом органічної хімії.

Залежно від об’єктів дослідження розрізняють біохімію людини та тварин, рослин, мікроорганізмів і вірусів.

За напрямом досліджень виділяють:

  • технічну біохімію, яка розробляє біохімічні основи різних галузей промисловості (хлібопечення, виноробства, виробництва м’яса, молока, чаю, тютюну тощо);

  • медичну біохімію, що вивчає обмін речовин і енергії в організмі людини та тварин;

  • еволюційну біохімію, яка аналізує хімічний склад і шляхи перетворень речовин різних видів та груп живих організмів у еволюційному аспекті.

Залежно від рівня біохімічних дослідження, класу хімічних речовин або тканин розрізняють молекулярну та квантову біохімію, біоорганічну й біонеорганічну хімію, ензимологію, біохімічну генетику, радіаційну та космічну біохімію, біохімію нервової системи, м’язів тощо.

Отже, на сучасному етапі розвитку область, яку охоплює класична біохімія, розширилася, що межі, які відокремлюють цю науку від інших хімічних, фізичних і біологічних дисциплін, поступово стираються.

Історію розвитку біохімії можна поділити на чотири періоди.

Перший період охоплює проміжок від стародавніх часів та до середньовіччя до епохи Відродження (ХV ст. ). У цей час коли людство емпірично користувалося біохімічними процесами. Підтвердженням цього є знання технології виготовлення хліба, сиру, пива, вина, тютюну, чаю тощо.

Другий період, який почався в епоху Відродження й тривав до другої половини ХІХ ст.., характеризувався бурхливим накопичення знань з хімії взагалі та хімії живої матерії зокрема. До цього періоду належать роботи М.В. Ломоносова, Ю. Лібіха, Й. Берцеліуса, О.М. Бутлерова. Ф. Валера, М. Заніна, А. Кольбе, М. Бертло.

Третій період розпочався з другої половини ХІХ ст.. і ознаменувався відокремленням біохімії в самостійну науку.

Цей період характеризується значними успіхами в розвитк динамічної біохімії (праці І.М. Сеченова, І.П. Павлова, О.М. Баха, В.І. Палладіна, К.А. Тімірязєва, Д.Н. Пряникова, С.П. Костчева, Е. Фішера, О.Я Данілєвського, Л. Ластера, Х. Кребса).

У 1925 році у Харкові, О.В. Палладін заснував науково-дослідницький інститут (нині інститут біохімії ім.. О.В. Палладіна АН України в Києві).

Таким чином третій період був періодом становлення та розвитку біохімії.

Четвертий період в історії біохімії бере свій початок у 40-50-х роках ХХ ст.. і і характеризується активним використанням фізико-хімічних і математичних методів у біохімічних дослідженнях: вивчення основних життєвих процесів – молекулярних основ збереження та передачі генетичної інформації, механізмів біосинтезу білків, розшифруванням структури окремих білків, здійсненням їх синтезу та біосинтезу з використанням методів генної інженерії, а також вивченням структури та функції біомембран.

Біохімія відіграє важливу роль в удосконаленні технологічних процесів харчової промисловості та створенні нових схем і принципів переробки харчоваї сировини рослинного походження.

Суттєву роль біохімічні процеси відіграють у таких галузях промисловості як борошномельна, хлібопекарська, вітамінна, консервна, виноробна, пивоварна тощо.

Технологічний процес різних виробництв базується на схожих біохімічних процесах. Завдання технолога полягає в тому, щоб спрямувати біохімічні процеси в потрібному напрямі та забезпечити отримання високоякісної продукції.