Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_Задачі_вправи_хімії.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.3 Mб
Скачать

Контрольні завдання

461. Які значення може мати головне квантове число n? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома елемента №33; б) іона F.

462. Що характеризує і які значення набуває орбітальне квантове число l?

Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Титану Ti; б) іона Na+.

463. Чим визначається валентність атома в молекулі? Скласти електронні та електронно-графічні формули атомів Сульфуру з валентністю II, IV, VI.

464. Який зміст вкладають у поняття “електронна орбіталь”? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Мангану; б) іона Sn2+.

465. Що характеризують електронні та електронно-графічні формули атомів елементів? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Цинку; б) іона Н+.

466. У чому суть правил Клечковського? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Барію; б) іона Fe3+.

467. Що таке ізотопи, ізобари?

Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Скандію; б) хлорид-іону.

468. Що таке період у періодичній системі елементів? Які є періоди? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома елемента четвертого періоду з двома р- електронами; б) іона S2 –.

469. У чому полягає суть принципу Паулі? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Феруму; б) іона Са2+.

470. Що таке група періодичної системи елементів? Які є групи?

Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Кобальту; б) іона Sn4+.

471. Які родини елементів розрізняють у періодичній системі на підставі уявлень про енергетичні підрівні? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Кадмію; б) іона Sr2+.

472. Яке обмеження накладає принцип Паулі на значення квантових чисел електронів в атомі? Складіть електронні та електронно-графічні формули: а) атома Іоду; б) іона Sc3+.

473. Вказати максимальну кількість електронів, які можуть міститись в атомі на енергетичному рівні з n=4. Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Калію; б) іона Br.

474. Сформулювати періодичний закон Д.І.Менделєєва і дати його сучасне формулювання. Скласти електроні та електронно-графічні формули: а) атома Брому; б) іона Zn2+.

475. У чому суть правила Гунда? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Феруму; б) іона Mg2+.

476. Дати визначення енергії іонізації, спорідненості до електрону та електронегативності. Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Цезію; б) іона Fe2+.

477.Якими правилами визначається порядок заповнення електронних орбіталей в багатоелектронних атомах? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Стронцію; б) іона Mn2+.

478. Валентність. Чому у сполуках Флуор виявляє постійну валентність , а Хлор змінну? Відповідь мотивувати на підставі електронних та електронно-графічних формул.

479. Які значення може мати магнітне квантове число ml?

Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Ванадію V; б) іона К+.

480. Що таке електронегативність (ЕН)? Як змінюється ЕН елементів у періоді, групі періодичної системи зі збільшенням порядкового номеру? Скласти електронні та електронно-графічні формули: а) атома Кальцію; б) іона І.