Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yatsenyuk_Petro_6 ШПОРИ.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
178.81 Кб
Скачать

44. Джерело формування російської буржуазії.

Буржуазія і пролетаріат – нові класи капіталістичного суспільства.

  1. Буржуазію формували розбагатілі внаслідок промислової і фінансової діяльності дворяни, промислові прошарки, купці, «капіталістичні селяни», розбагатілі на лихварстві, торгівлі і промислах, які підтримували самодержавство, сільська буржуазія (кулаки), іноземці, які вкладали капітал у промисловість. Їх інтереси – економічні.

  2. Пролетаріатзбідніле селянство (яке йшло на роботу в місто) і міська біднота. З одного боку, формувався кадровий пролетаріат, з іншого, такий, що не втратив зв’язку з селом. Пролетарські елементи були джерелом робітничого руху.

44. Джерело формування російської буржуазії та пролетаріату (купецтво, збідніле селянство)

Буржуазія і пролетаріат – нові класи капіталістичного суспільства.

  1. Буржуазію формували розбагатілі внаслідок промислової і фінансової діяльності дворяни, промислові прошарки, купці, «капіталістичні селяни», розбагатілі на лихварстві, торгівлі і промислах, які підтримували самодержавство, сільська буржуазія (кулаки), іноземці, які вкладали капітал у промисловість. Їх інтереси – економічні.

Пролетаріатзбідніле селянство (яке йшло на роботу в місто) і міська біднота. З одного боку, формувався кадровий пролетаріат, з іншого, такий, що не втратив зв’язку з селом. Пролетарські елементи були джерелом робітничого руху.

45. Державницька діяльність с. Ю. Вітте

46. Створення та діяльність народницьких гуртків кінця 60 - початку 70 - х рр 19ст. Ходіння в народ.

У суспільстві намітився різкий поворот від радикалів. У 2 пол. 60-х рр. знов виникли таємні кружки, які, зберігаючи спадщину Чернишевського, перейшли до вузько змовницької і терористичної тактики. Було створено низку гуртків, які видавали книжки і літературу.

1. «Большое общество пропаганды» (М. Натансон). Вход. студенти 3-х столичних вузів: С. Перовська, С. Кравчинський, П.Кропоткін, Клеменс, Чайковський (гурток чайковців). Хотіли пропагувати соціалізм спочатку серед робітників, а ті б пішли на село. Організовані соціалістичні школи, але робітники не розуміли їх ідеології. Гурток викритий 1874 р.

2. Гурток «долгушинців» (1872, Петербург), Долгушин. Соц. питання. Власна друкарня. Прокламації. Розгромл. 1872.

3. «Київська комуна» (1873-1875). Збори народників на квартирі студента Головіна. Дебати. Треба розпочати практичну роботу з підготовки народу до революції.

4. «Народна розправа», 1869, Москва, Нечай. Вимагав сліпого виконання наказів. Мета виправдовує засоби.

5. «Ходіння в народ», 1874. Короткочасна пропаганда, заснована на ідеях Бакуніна. Селянство не розуміло пропаганди. Провал.

6. Друге ходіння в народ – 1875. Осідали надовго. Студенти працювали ремісниками, робітниками (одні пропагували, а інші просто лікували, освічували народ). Теж провал. Процес «193-х». Заарешт. 4 тис. чол.

47. Основні напрямки російського народництва (Ткачов, Бакунін, Лавров)

Ідейні вожді революційного народництва 70-х рр. – Бакунін, Лавров, Ткачов, Михайловський.

  1. Анархізм (Бакунін):

  • держава перешкоджає розвитку особистості, тому виступав проти всякої влади;

  • селянство готове до революції, але на неї його мають підштовхнути «критично мислячі» особи, які підуть у народ;

  • потрібно злити окремі виступи у революцію, яка знищить державу, і створити федерацію вільних самокерованих селянських общин і робочих артілей.

  1. Пропагандизм (Лавров):

  • провідна сила історичного прогресу – інтелігенція, а селянство не готове до революції;

  • інтелігенція має протягом тривалого часу готувати народ до революції;

  • потрібно створити революційну організацію;

  • увага приділяється образу революціонера, який має бути відданим ідеї і кришталево чистою людиною;

  • полеміка з найважливіших питань, відкидання культу безпомилковості.

  1. Змовництво (Ткачов):

  • не вірив у революцію народу (селянство темне, неосвічене, і ніяка пропаганда не допоможе…), а покладав надії на революційну меншість, яка б захопила владу і почала соціалістичні перетворення (революцію не треба готувати, її треба здійснити);

  • самодержавство не має класової опори у суспільстві і економіці, а тому викорінити його буде неважко;

  • група змовників може легко захопити владу і встановити на 10 років свою диктатуру (щоб придушити опозицію і провести реформи для створення соціалістичної Росії).

  • Один зі змовників – Нечаєв – був прихильником тези «мета виправдовує засоби». Він вбив студента за підозрою у зраді. Нечаївщина осуджена І Інтернаціоналом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]