Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yatsenyuk_Petro_6 ШПОРИ.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
178.81 Кб
Скачать

9. Причини, характер російсько - французької війни 1812 р. Плани сторін.

  • Причининедотримання Росією умов континентальної блокади Англії і продовження протидії агресії Наполеона в Європі. Почалася підготовка обох сторін до війни.

  • Характер – для Росії визвольний (вітчизняна війна), Франція виступила агресором.

  • Співвідношення сил. У Наполеона – 678 тис.чол. (дуже строкатий національний склад). Блискучі маршали і генерали Лаву, Бертьє, Ней, Мюрат. Війська прекрасно навчені і добре озброєні. У Росії – менша армія, але навіть краще підготовлена (могутня артилерія, що переважала французьку). Талановиті воєначальники Кутузов, Барклай-де-Толлі, Багратіон, Єрмолов. Патріотичний дух усіх верств населення. Російська армія була розділена на 3 частини: 1-ша – на петербурзькому напрямку (Барклай-де-Толлі), 2 – на центральному (Багратіон), 3 – на південному напрямку (Тормасов).

  • Плани сторін. Наполеон хотів захопити значну частину Росії і підписати новий договір з нею, щоб підкорити її. Росія хотіла перенести воєнні дії в Західну Європу і не йти ні на які компроміси. Стратегічних планів було декілька, але було вирішено вести тактику активної боротьби (відступ вглиб Росії), і це виявилося найбільш правильним рішенням.

10. Хід та наслідки важливіших битв російсько-французької війни.

- Вранці 12 червня 1812 р. французи форсували Німан. Росіяни відступали, виснажуючи противника. 22 липня 1 і 2 армії об’єдналися під Смоленськом (ліквідовано розосередженість армії). 8 серпня Головнокомандуючим російської армії був призначений Кутузов, який 17 серпня став командувати об’єднаною армією (встановлено єдине командування).

- Кутузов дав генеральну битву біля с. Бородіно 26 серпня. Росіяни обрали оборонну тактику, Наполеоннаступальну (хотів розбити фланги і оточити армію). Побудова війська росіян: лівий фланг – Багратіон, центр – артилерія і війська Раєвського, правий фланг – Барклай-де-Толлі. Французам не вдалося розбити лівий фланг, тому спрямували удар в центр. Щоб цьому перешкодити, козаки і кіннота здійснили рейд у тил французів, призупинивши їх наступ. До центру росіян підтягнулися нові сили. Проте до 16-ї години Наполеон взяв центр російського війська. Втрати обох сторін були значні, але моральна і політична перемога була у росіян, так як французи втратили бойовий потенціал на далекій території.

- Після Бородінської битви росіяни продовжили відступ до Москви і вирішили її покинути. 2 вересня французи увійшли у покинуте і палаюче місто, але були повністю деморалізовані та перетворилися у мародерів. Кутузов, відходячи з Москви, здійснив Тарутинський марш-маневр – відступаючи по Рязанській дорозі, він круто повернув на Калузьку дорогу, перервавши наступ французів далі і позбавивши їх продовольства.

- Французам було відмовлено у мирі, і 12 жовтня відбулася ще одна кровопролитна битва біля м. Малоярославець. Французи почали відступ по Смоленській дорозі.

- Вигнання французів. Росіяни перейшли у наступ (тактика паралельного переслідування), активізувався партизанський рух, французи хаотично тікали. Кутузов обрав тактику паралельного переслідування. На початку листопада французи втратили 25 тис. чол. біля м. Крайове, а 14-17 листопада відбулася переправа через річку Березину.

- Значення війни. Це величезна подія в історії Росії, яка показала героїзм і мужність, самопожертву і любов простих людей до Батьківщини. Проте війна зруйнувала економіку країни (1 млрд рублів збитків), розорила райони, забрала 2 млн життів, що вплинуло на внутрішній розвиток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]