Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

психологія творчості

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
4.07 Mб
Скачать

Володіння засобами трансформації і реорганізації, які

 

пропонуються культурою i зумовлюють індивідуальні відмінності.

 

Ф. Баррон, Д. Гарінгтон, підбиваючи підсумки досліджень у сфері

 

вивчення креативності зробили такі узагальнення:

 

Креативність - це здатність адаптивно реагувати на необхідність

 

нових підходів і продуктів. Ця здатність допомагає також усвідомлювати

 

нове в бутті, хоча сам процес може бути як свідомим, так і несвідомим.

 

Створення нового творчого продукту багато в чому залежить від

 

особистості творця i сили його внутрішньої мотивації.

 

Специфічними властивостями творчого процесу, продукту й

 

особистості є їх оригінальність, валідність, адекватність завдання,

 

спроможність і ще одна здатність,яка може бути названою придатністю

 

(естетичною, екологічною) - оптимальною формою, правильною і

 

оригінальною в даний момент.

 

Креативні продукти можуть бути дуже різні за своєю природою:

 

нове вирішення проблеми в математиці, відкриття хімічного

31

процесу,

 

 

музичні твори, картини, нові філософські чи релігійні системи,

 

інновації, новий підхід до вирішення соціальних проблем [3; 408].

 

Таким чином можна відмітити, що творчість – одна з найбільш

 

змістовних форм активності особистості, яку можна розглядати як

 

універсальну здібність, що забезпечує успішне виконання

 

найрізноманітніших видів діяльності. Творчість як нерозривний процес

 

виникає і матеріалізується в результаті багатосторонньої практики, при

 

цьому мається на увазі не лише створення предметного світу, але і

 

безпосередньо самостворення, саморозвиток і самоствердження

 

особистості в суспільстві. З об’єктивної точки зору, творчість визначається

 

по кінцевому продукту, який повинен бути новим науковим проектом,

 

технічним винаходом, художній витвір, технологією вирішення наукової

 

проблеми і т.д. З суб’єктивного боку, творчість характеризується самим

 

процесом діяльності і тими новоутвореннями, які проявляються у

 

особистості в процесі її творчої діяльності. Результатом її не завжди буває

 

створення соціально значимого нового. Однак процес саморозвитку в

 

ході вільної самодіяльності, збагачення особистісної культури,

становлення особистості як творця є не менш значимий результат і предмет суспільної зацікавленості, ніж досягнення, які збагачують соціальну практику. Рушійною силою творчості виступають потреби і мотиви; вони формують творчу активність особистості як основу реалізації її в діяльності. Таким чином, комплекс здібностей особистості є своєрідним фундаментом, основою творчої діяльності, а її пусковий механізм – творча мотивація як спрямованість особистості на оволодіння новими способами і прийомами діяльності, на вдосконалення власної діяльності, створення нових і більш досконалих особистісних якостей.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1.

Волощук І. С. Науково-педагогічні основи формування творчої

 

особистості / І. С. Волощук– К.: Педагогічна думка, 1998.

 

2.

Жуганов А. В. Творческая активность личности: содержание,

 

путь формирования и реализация / А. В. Жуганов– Л.: Наука, 1991.

 

3.

Копець Л. В. Психологія особистості / Л. В. Копець– К.:

 

Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2007.

32

4.

Пономарев Я. А. Психология творчества / Я. А. Пономарев – М.:

 

 

 

Наука, 1983

 

5.

Сіліна Г. О. Некоторые теоретические аспекты психологии

 

творческой деятельности // Практична психологія і соціальна робота – №

 

2-3, 2003. – 122 с.

Черкаський національний університет

ім. Б. Хмельницького

Психологічний факультет

Голуб О. П.

Наук. керівник: ст.викл. Лисенко О.М.

ПРОБЛЕМА РОЗВИТКУ КРЕАТИВНОСТІ У СТУДЕНТІВ

Актуальність проблеми. Проблема розвитку креативності студентів є однією з центральних в педагогіці, оскільки сучасне суспільство потребує від майбутніх фахівців нових нестандартних ідей, пошуку оригінальних шляхів їх втілення, долання шаблонів і стереотипів мислення. В Національній доктрині розвитку вищої освіти в Україні наголошується на необхідності застосовувати нові педагогічні технології, зорієнтовані на розвиток творчої особистості, готової до наукового й творчого пошуку. Завдання педагогіки – обґрунтувати шляхи, форми і методи розвитку у студентів "постійної та впевненої готовності до самостійної пошукової діяльності, до прийняття самостійних рішень у складних невизначених ситуаціях" .

У сучасному суспільстві в різних галузях професійної діяльності креативність виступає як один з провідних чинників успішності людини. У переліках вимог до кандидатів на самі різні посади не рідко зустрічаються креативність і творче мислення.

В даний час існує безліч підходів, напрямків і теорій креативності

33внаслідок того, що відсутня єдине і чітко сформульоване визначення значення креативності.

Слово «креативність» походить від латинського «creare», що означає породжувати, творити, створювати, і від англійського «creative», що означає творчий, творчий.

Поняття креативності будучи аналогом поняття «творчі здібності», нерозривно пов'язане з творчістю, творчою діяльністю, що породжує щось якісно нове (або для творця, або для групи або суспільства в цілому).

Згідно А. Маслоу - ця творча спрямованість, є вродженою і властивою всім, але втрачається більшістю під впливом середовища.

Більшість авторів виділяють досить велику кількість рис, що належать креативним особистостям. Найчастіше до рис креативних, творчо обдарованих людей відносять такі: самовпевненість, сміливість, оригінальність, здатність до ризику, ексцентричність, визнання самого себе, самостійність суджень, свобода, здатність знаходити труднощі, активність, естетична орієнтація, чуйність й т. ін.

На думку Поля Торренса, креативність включає в себе підвищену чутливість до проблем, до дефіциту або суперечливості знань, дії за визначенням цих проблем, по пошуку їх рішень на основі висунення гіпотез, по перевірці і зміні гіпотез, по формулюванню результату рішення [1; 244].

Розвиток креативності у людини в основному визначається тим, у якому середовищі розвивалася людина і наскільки середовище, сприяло розвитку творчості, підтримувало і розвивало індивідуальність. Розвиток креативності є процесом суб'єктивним і досить поглибленим.

Традиційна система освіти являє собою передачу інформації від викладача до студента і перетворюється в забезпечення відповідями без поставлених питань. У вищій школі роками складався догматичний тип навчання, де його продуктом, як правило, є формальні знання. Поряд з цим отримав розвиток пояснювальний тип викладання.

Класична система навчання не завжди здатна розвинути креативність особистості, так як вона заснована на запам'ятовуванні інформації і накопиченні фактів. Найчастіше в повсякденному житті,

34відбувається придушення креативних властивостей особистості. Тому розвиток креативності можливий лише в спеціально організованому середовищі, необхідно ввести в процес навчання спеціальні завдання, які дозволяють розвивати творче мислення, креативність і використовувати надалі творчі здібності [4; 152].

Розвиток креативності у кожного студента є індивідуальним. Системоутворюючим фактором розвитку креативності є гуманізація освіти. Вважається, що спочатку задатки креативності властиві кожній людині. Але вплив середовища, в якому вона зростає, навчається, виховується, наявність безлічі заборон, соціальні шаблони сприяють блокуванню творчих здібностей. Тому необхідно дати для кожного позитивний поштовх для розвитку креативності, необхідно «звільнити» людину від психологічних «затискачів».

Розвивати творче мислення - значить формувати й удосконалювати розумові операції: аналіз, синтез, порівняння та узагальнення, класифікацію, планування, абстрагування, і володіти такими характеристиками мислення, як критичність, глибина, гнучкість, широта,

швидкість, варіативність, а також розвивати уяву і володіти знаннями різного змісту.

Для формування креативності як особистісної, а не тільки поведінкової властивості вимагається спеціальним чином організоване середовище. Так звані «локальні» методики розвитку креативності (наприклад, рішення нестандартних завдань), безумовно, корисні. Однак у результаті їх застосування, навчають просто засвоюють деякі нові способи вирішення і згодом відтворюють засвоєні дії (наприклад, збірні команди для участі в інтелектуальних олімпіадах спеціальним чином тренують). У таких випадках креативність проявляється у відповідь на зовнішні впливи, в певних обставинах, а не в результаті особистих потреб суб'єкта. Саме тому для формування креативності як особистісної властивості потрібне спеціальне середовище, що забезпечує багатосторонній системний вплив на учня [2; 227].

Психолого-педагогічні умови, що впливають на формування досвіду творчого мислення, можна розділити на дві групи: об'єктивні (ситуативні) і суб'єктивні (особистісні). Суб'єктивні умови - це стійкі риси характеру людини, здатні впливати на стани, викликані тією чи іншою ситуацією. До

35 об'єктивних належать такі умови середовища, така організація освітнього процесу, коли не придушується ініціатива учнів, формується в них впевненість у своїх силах і можливостях, стимулюється самостійність, розвивається уява [5; 114].

Суб'єктивні (особистісні) умови - сукупність характеристик особистості, впливаючи на які (за допомогою педагогічних прийомів, методів, засобів) формується досвід творчого мислення майбутніх фахівців. Дана сукупність включає в себе:

а) особистісні якості учнів;

б) стійку позитивну мотивацію творчої діяльності, мотивацію досягнення успіху, рівень домагань особистості, потреба в пізнавальній діяльності, в самореалізації;

в) установку на творчість, що включає систему емоційних станів;

г) необхідний і достатній рівень загальної та спеціальної теоретичної підготовки - як змістовна база для успішного вирішення професійних завдань;

д) професійну спрямованість особистості - основа формування мотивів, установок на професійно-творчий підхід до вирішення завдань;

е) цілеспрямованість.

Об'єктивні (ситуативні) умови забезпечують можливість цілеспрямованого педагогічного (формуючого) впливу, а також орієнтують його в відповідності з поставленими цілями. У цю сукупність входять:

а) особистість і поведінка педагога. Педагог виступає основною дійовою особою технологічного процесу, організовує його, забезпечує конкретні практичні взаємодії з учнями, включає їх в справжню систему цінностей, підсилює мотиваційну підтримку студентам, активізує їх творчий потенціал. Творча активність учнів підвищується, коли викладач виявляє власну креативність [5; 115].

Педагог повинен бути здатний створювати умови і здійснювати дії з тим, щоб викликати в учнів потрібні, заплановані зміни у свідомості, мисленні, поведінці та відносинах, в його функції входить здійснення підкріплення діяльності учнів, оскільки заохочення і покарання формують

36і закріплюють звичку; він повинен бути тим зразком, прикладом творчо мислячої особистості, на який можуть і бажають орієнтуватися учні в своїй діяльності.

б) морально-психологічний клімат у колективі, спрямований на створення творчої атмосфери, усунення факторів, що утискають творчість і підтримку ініціативи учнів. Подібна психологічна атмосфера характеризується залученістю всіх учнів у творчий процес, свободою від стереотипів, неконформністю суджень, ініціативністю і самостійністю студентів, їх інтересом та готовністю до творчої професійної діяльності. Для цього педагог повинен забезпечити взаємоповагу, опору на сильні сторони учнів, враховувати їх індивідуальні особливості, організувати навчальний процес в дусі співтворчості та небайдужого ставлення до успіху всіх і кожного. Для створення творчої атмосфери необхідно забезпечувати дух змагання, підкреслювати безумовну цінність кожного студента, а також цінність їх творчих ідей.

в) матеріально-технічна база. В основі будь-яких професійно значущих якостей, будь-яких умінь і навичок лежать знання. Засвоєння необхідних знань студентами - найважливіше завдання освітнього

процесу. Для придбання достатнього обсягу знань, студенти повинні не тільки мати інтерес до навчальної праці і навички самостійної навчальнодослідницької діяльності, але і мати відповідні можливості. Це і літературний фонд, і комп'ютерне забезпечення, можливість користуватися інформаційними базами даних мережі Інтернет, і доступ до культурних цінностей суспільства.

г) організація навчального процесу. Організація освітнього процесу, спрямованого на формування досвіду професійно-творчого мислення,

 

повинна характеризуватися проблемністю [4; 154].

 

Необхідність вирішення суперечності між наявністю проблеми і

 

неможливістю її вирішення при конкретних умовах породжує потребу в

 

додатковій інформації, а, отже, впливає на мотиваційну сферу

 

особистості учнів, формуючи пізнавальні потреби.

 

Процес формування у студентів досвіду креативного мислення

 

полягає в цілеспрямованій взаємодії, співтворчості педагога і учнів в

 

адекватних спеціально організованих умовах із застосуванням

 

необхідних механізмів, форм і методів організації занять.

37

Форми і методи організації занять використовуються в комплексі і

 

 

залежать від завдань конкретного етапу формування.

 

Можна виділити наступні групи методів, спрямованих на

 

формування досвіду професійно-творчого мислення.

 

За способом організації навчальної діяльності:

 

a) структурно-логічні (задачні) методи. Вони характеризуються

 

поетапною організацією постановки дидактичних завдань, вибору

 

способів їх вирішення, діагностики та оцінки отриманих результатів (від

 

простого - до складного, від теорії - до практики);

 

б) тренінгові методи. Вони являють собою систему діяльності щодо

 

відпрацювання певних алгоритмів навчально-пізнавальних дій і способів

 

розв'язання типових завдань у ході навчання (тести і практичні завдання, в

 

зміст яких на нормативному етапі слід додавати елементи творчості);

 

в) ігрові методи. Дана група методів характеризується ігровою

 

формою взаємодії суб'єктів освітнього процесу; освітні завдання

 

включені в зміст гри (ділові ігри, професійні бої, дискусії);

За формуючим спрямуванням:

а) методи розвитку досвіду творчої діяльності:

-Методи із застосуванням ускладнених умов: метод часових обмежень, метод раптових заборон, метод нових варіантів, метод інформаційної недостатності, метод абсурду;

-Методи групового вирішення творчих завдань: метод Дельфі, метод «чорного ящика», метод щоденників;

-Методи колективного стимулювання творчих пошуків: метод мозкового штурму, синектики. «Узагальнена думка людей, спрямована

вєдине русло, неминуче стикається, переплітає десятки різних ідей, народжуючи при цьому оригінальні життєздатні рішення. Один пропонує, інший розвиває, третій формує. Але кожен включається в творчий процес придумування. Крім чисто практичного результату - рішення запропонованого завдання, досягаються побічні ефекти, наприклад, ламання стереотипів мислення. Крім того, при прийнятті колегіального рішення, а саме це передбачає мозковий штурм, ніхто в майбутньому не відмовиться від нього, так як в цьому рішенні присутня і

38його творчість »;

-Перерахування атрибутів і асоціативні прийоми, які полягають у спонуканні до створення нових словесних асоціацій; метафоричний синтез, що припускає використання метафор і порівнянь для порушення творчої думки і спрямований на те, щоб «робити знайоме дивним».

б) методи емоційного впливу (формують досвід через переживання власної професійно-творчої та навчально-пізнавальної діяльності та створюють установку на позитивне емоційне ставлення до неї): заохочення, навчально-емоційна гра, створення ситуації успіху, стимулююче оцінювання, вільний вибір творчих завдань, спонукання до вибору альтернативних рішень, підкреслення особистісної значущості учнів .

в) методи формування готовності пам'яті. Професійні компоненти проявляються в розумовій діяльності як спрямованість особистості на вирішення професійних завдань і оперування професійними знаннями та вміннями. Отже, їх розвитку сприяє професійний зміст діяльності в

цілому і конкретних завдань зокрема. На даному змісті і будуть розвиватися операціональні і якісні компоненти досвіду професійнотворчого мислення [3; 212].

Висновки. Для успішного професійного становлення особистості, педагогам необхідно пам'ятати про те, що одна з головних ролей у даному процесі належить творчому потенціалу, який необхідно не тільки розвивати, але заохочувати і підтримувати у студентів в процесі навчання

 

у вузі.

 

 

Всі описані умови та методи розвитку творчого мислення студентів

 

можливі лише при відповідному відношенні педагогів до даної

 

проблеми, тому процес підготовки до творчих занять набагато

 

складніше і забирає більше часу. Тому необхідно усвідомити, що ті

 

професіонали, яких ми випустимо з університету сьогодні, будуть

 

визначати вектор розвитку нашої країни в недалекому майбутньому, а

 

те, наскільки ефективно і швидко вони будуть вирішувати виникаючі, поки

 

ще невідомі професійні питання та проблеми, залежить від якості

 

здобутої освіти і рівня розвитку їх творчого мислення.

39

Саме в сучасному світі перед суспільством стоїть завдання

 

 

 

формування в молоді позитивної життєвої позиції, особистісного

 

смислу, оптимізму, уміння зберігати свою індивідуальність,

 

адаптованості до життя в змінюваних умовах, самореалізації. Однією із

 

вирішальних умов, що сприяють рішенню цих завдань, є розвинена

 

креативність, яка є показником як показника зрілості особистості

 

молоді. Саме у стані творчої відповідальності за власне життя молода

 

людина може впевнено стати її господарем.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1.

Дружинин В.Н. Психология общих способностей [Текст] /

 

В.Н.Дружинин.– 2-е изд. – CПб.: Питер, 2000. – 368 с.

 

2.

Ильин Е. П. Психология творчества, креативности, одаренности.

 

Мастера психологи / Е. П. Ильин– CПб.: Питер, 2009 – 443 с.

3. Пономарев Я. А. Психология творчества / Я.А. Пономарев. – М.: Педагогика, 1976.

4.Фатеева С. А. Роль творческого мышления в формировании профессиональных качеств у студентов в образовательном пространстве вуза / С. А. Фатеева

5.Иванова И. П. Развитие творческого мышления студентов в условиях проблемно-деятельностного обучения / И.П. Иванова. – Ставрополь, 2002.

Черкаський національний університет

ім. Б. Хмельницького

Психологічний факультет

Горбач Г. М.

40СПІЛКУВАННЯ У ТВОРЧОМУ САМОВИРАЖЕННІ ОСОБИСТОСТІ

Унауковій літературі творчість визначається як діяльність зі створення якісно нового, що вирізняється неповторністю, оригінальністю та суспільно-історичною унікальністю (при цьому зазначається, що творчість завжди передбачає творця-суб`єкта творчої діяльності). Основним продуктом творчої роботи особистості є створення нового, що існує не за межами особистості, а в ній самій, нових ціннісних мотивів діяльності, нових здібностей і умінь, вольових та моральних якостей. Головними ознаками творчої особистості є: інтелект, знання та досвід; широта кругозору; самостійність і сміливість мислення; здатність до критичного оцінювання попереднього досвіду і навколишньої дійсності; діалектичний світогляд; індивідуальність і незалежність у прийнятті рішень; альтернативність, здатність фантазувати; широке використання наукового підходу в практичній діяльності [1].

Проблема творчого процесу і його закономірностей вельми широка. З давніх часів, поряд з фіксацією окремого, особливого,