Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТР.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Міністерство надзвичайних ситуацій України

Академія пожежної безпеки

імені Героїв Чорнобиля

Факультет управління

Кафедра економіки та управління

Пожежно-технічне розслідування

інструкція з оформлення матеріалів за результатами проведення пожежно-технічного розслідування

Черкаси 2010

Ця Інструкція розроблена відповідно до Закону України “Про пожежну безпеку”, Кримінально-процесуального кодексу України (далі – КПК України), наказів МНС України від 18.02.2004 № 79 «Про затвердження і введення в дію Інструкції та статистичного звіту про роботу органів дізнання» (далі – наказ МНС № 79); від 27.04.2004 № 187 «Про затвердження Положення про органи дізнання в системі МНС України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.06.2004 за № 711/9310 (далі – Положення); від 05.07.2004 за № 301 «Про затвердження Інструкції про порядок організації роботи органів дізнання в системі МНС України при проведенні пожежно-технічних розслідувань, перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та злочини, пов‘язані з ними, провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил».

Інструкція визначає здійснення органами дізнання процесуальних дій під час проведення пожежно-технічного розслідування у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

Пожежно-технічне розслідування за фактом пожежі - це дії щодо встановлення осередку, джерела, часу, місця виникнення та причини пожеж, збору попередньої інформації про стан і характерні особливості об'єкта, на якому виникла пожежа.

Основними завданнями органів дізнання МНС України під час проведення пожежно-технічних розслідувань за фактом пожежі є:

  • охорона прав, свобод та законних інтересів фізичних, юридичних осіб і держави, яким пожежею не заподіяно майнову шкоду;

  • виявлення осіб, винних у виникненні пожеж;

  • сприяння зміцненню законності при проведенні розслідування та прийняття відповідних рішень.

Проведення пожежно-технічних розслідувань за фактами пожеж є однією з основною діяльністю органів дізнання, що має на меті:

  • установлення осередку, джерела, часу, місця виникнення пожежі, даних про її розвиток і гасіння, збір попередньої інформації про стан і характерні особливості об‘єкта, на якому виникла пожежа, та його протипожежного стану до виникнення пожежі, виявлення ознак злочину;

  • повне, об‘єктивне та всебічне встановлення причини виникнення пожежі, здійснення перевірки всіх версій, що мають відношення до справи, та встановлення об‘єктивної істини;

  • установлення розміру заподіяної майнової шкоди;

  • виявлення передбачених законодавством обставин, що виключають проведення перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та здійснення дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил;

  • виявлення та усунення причин та умов, що сприяли виникненню пожеж, умов або факторів, що ускладнювали (сприяли) її гасіння, з метою їх профілактики і попередження.

Діяльність органів дізнання щодо проведення пожежно-технічних розслідувань за фактами пожеж здійснюється з використанням передового досвіду та сучасних технічних засобів. Акт про пожежу

Документом, який засвідчує факт виникнення пожежі, є акт про пожежу (додаток 1). Акт про пожежу складається комісією протягом трьох діб після ліквідації пожежі. До складу комісії входять: особа, яка проводить пожежно-технічне розслідування або особа, яка здійснює дізнання; потерпілий або його законний представник; представники адміністрації (власник)об‘єкта; зацікавлені особи тощо.

До складу комісії можуть входити представники відомчої (місцевої) пожежної охорони, добровільних пожежних дружин, органів внутрішніх справ, страхових організацій (компаній), інші спеціалісти.

У разі отримання заяви чи повідомлення про пожежу, на гасіння якої підрозділи МНС України не викликались, або виявлення пожеж, загиблих чи травмованих людей внаслідок проявів вторинних факторів вогню (диму) не інакше як при звірках з органами внутрішніх справ, страховими організаціями (компаніями) та закладами охорони здоров’я, акт про пожежу складається комісією у такому самому складі протягом трьох діб після надходження (виявлення) такої інформації.

У акті про пожежу обов‘язково зазначаються: дата оформлення; дата та час виявлення пожежі; назва об‘єкта пожежі, адреса та прізвище власника (керівника); місце та час виникнення пожежі; час повідомлення (надходження заяви) до підрозділів МНС України (органу дізнання); сили та засоби, що залучалися, і керівник гасіння пожежі; відомості про час ліквідації, пошкоджене або знищене майно, наявність майнової шкоди (прямі та побічні збитки), загиблих (травмованих) людей; зазначається причина пожежі тощо.

Уточнені відомості про пожежу, після їх установлення, оформлюються в довільній формі додатком до акта і підписуються особою, яка складала акт, та особами, які надали ці відомості.

Акт про пожежу складається не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається у місцевому органі дізнання для залучення до справи про пожежу, другий примірник надається на вимогу власнику, керівнику об‘єкта пожежі, потерпілим або їх законним представникам.

У разі, якщо акт про пожежу надавався без уточнених відомостей, то після такого уточнення додатково повідомляються особи, яким було вручено акт.

Другий примірник акта або додатка до акта про пожежу вручається особі під підпис або направляється в установленому порядку.

Акт про пожежу має бути підписано всіма членами комісії. Члени комісії можуть робити особливі зауваження щодо відомостей, які записуються в акті, та правильності його складання.