Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_дентиф-я_та_фальсиф-я_товар_вКЛ_08ТК.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Засоби та способи фальсифікації молока та методи її виявлення

Засоби фальсифікації

Методи виявлення

Розведення водою

1. Треба змішати млоко і спирт у відношені 1:2, суміш перемішати і вилити на блюдце. Якщо молоко не розбавлене, то через 5–7сек у ньому з’являться згустки денатурованого білку. Якщо згусткк з’являться через більший проміжок часу, то це означає, що молоко має надлишок води. Чим більше у молоці води, тим більше часу необхідно для утворення згустку.

2. Якщо жирне молоко капнути у склянку з водою, токапля цілком повільно буде опускатися на дно склянки, а крапля розбавленого молока буде повільно розпливатися у воді.

3. Крапля жирного молока на нігті випула, а знежиреного або розведеного молока розтікається.

4. Виміряти густину молока за допомогою ареметра: у знежиреного молока густина збільшуеться (за рахунок підвищення концентрації СЗМЗ), при розведенні водою – зменшується.

5. У добре перемішане молоко занурити скляну або дерев’яну паличку (товщиною з тонкий олівець) Краплю молока обережно перенести на фільтруваьний папір так, щоб крапля по можливості зайняла меншу площину і була дстатньо випуклою. Пять–шість крапель таким чином поміитити на фільтрувальний папірець і залишити у спокої на деякий час. Фільтрувальний папірець поступово поглинає воду і навколо краплі з’являється вологе кільце. Якщо молоко не розведене водою, то навколо краплі кільце буде вузьке і висохне чере 1.5–2 год. Чим ширше кільце і чим швидше воно висихає, тим в більшій мірі молоко розведене водою. Якщо зволожене кільце висихає через годину – молоко розведене водою на 10%, через 0.5год. – на 30%, через 15–20хв. – на 50%.

6. Визначити вміст жиру вимірювальним методом.

Додавання речовин лужного характеру

З метою зменшення кислотності прокислого молока до нього можуть додавати речовини лужного (соду, аміак, крейду). Домішки соди в молоці можна визначити за допомогою розолової кислоти: налити в прбірку 3–5мл молока і додати таку ж кількість 0.2% розолової кислоти. При наявності у молоці соди суміш у пробірці набуває рожево-червоного кольору, якщо соди немає – помаранчевого. При відсутності розолової кислоти можна використати бромтимол голубий, який при наявності соди забарвлює суміш у темнозелений, синьо-зелений або синій клір, а при відсутності соди– у жовтий або салатний колір.

Наяність соди або інших речовин лужного характеру можна визначити шляхом додавання до молока будь якої кислоти. Внаслідок реакції нейтралізаціїї в такому молоці буде утворюватися піна через виділення вуглекислого газу.

Крім того, при наявності соди в молоці червоний лакмусовий папірець синіє, а синій зберігає свій клір

Додавання крохмалю або борошна

З метою підвищення густини знежиреного молока та надання йому чисто білого кольору в молоко можуть додавати крохмаль або борошно. Визначити наявність крохмалю можна шляхом додавання у молоко йоду, який є якісною реакцією на крохмаль. При наявності у молоці крохмалю суміш буде набувати синього забарвлення.

Борошно і крохмаль мають більшу густину ніж вода і тому будуть випадати у осад, а при кіпятінні осаду утворювати клейстер.

Додавання саліцилової або борної кислоти

Ці кислоти можуть додаватися в молоко для збільшеня терміну його зберігання. В такому молоці синій лакмусовий папірець червоніє, а червоний не змінює свій колір.

Змішування пастери-зованого і сирого мо-лока

Наявність сирого молока можна виявити пробами на такі ферменти молока як фосфатаза та пероксидаза.

Фосфотаза повинна бути відсутньою у молоці, що піддавалося нагріванню при тепературі 630С і більше.

Пероксидаза – це фермент, що інактивується при температурі 750С і вище. Позитивна проба на ці ферменти може вказувати на недостатню термічну обробку молока або на наяність у ньому сирого молока.

Заміна молочного жиру рослинними жирами

Така фальсифікаці може мати місце при виробництві відновленого молока, коли для цього використовують сухе знежирене молоко, а нормалізацію по вмісту жиру проводять не молочним жиром, а дезодорованиами рослинними жирами. Для визначення такої фальсифікації треба використовувати складні лабораторні дослідження (визначення жирно-кислотного складу, числа Рейхерта–Мейсля).

У світі сьогодні діє міжнародний звід законів, що називається Codex Alimentarius. В ньому вказується, що для комбінованих продуктів поряд зі словом, наприклад, „молоко” обов’язково необхідно вказувати, які немолочні види сировини використовувалися в процесі виробництва Якщо в загальному складі продукту молока більше 50%, а залишок – це прдукти рослинного походження, то такий продукт необхідно називати молочно-рослинним, чкщо ж більша частина компонентів – продукти рослинного походженя, а доля молока менше 50%, то це рослинно-молочний продукт. При йьому кодекс твердо наполягає на тому, щоб ні на етикетці, ні в торговельних документах, ні в рекламі таких продуктів не використовувалися слова, малюнки та інші позначки, які б могли ввести в оману споживачів.

Кисломолочні продукти – це продукти, що одержані з молока внаслідок ціленаправленої дії спеціальних рас і штамів молочнокислих бактерій, які виробляють спирт, молочну кислоту та інші проміжні продукти і тим самим приймають участь у формуванні смакових і ароматичних властивостей кисломолочних пролуктів.

Одні з цих продуктів (кисляк, йогурти, ряжанка, сметана, сир, ацидофільне молоко) виробляють при використнні тільки молочнокислого бродіння, другі (кефір, кумис, ацидофільно-дріжджеве молоко) – молочнокислого та спиртового бродіння.