Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PLASTUN.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
869.69 Кб
Скачать

2.Між емітентом та андерайтером проводяться переговори щодо порядку розміщення цінних паперів, які мають бути випущені, умов проведення передплати, емісійної ціни цінних паперів і розмірів винагороди.

3.Андерайтер поширює інформацію про випуск цінних паперів: терміни випуску, вартість цінних паперів, умови та місця, в яких можна купити цінні папери, порядок оплати тощо.

4.Андерайтер організовує та проводить передплату на цінні папери, які будуть випущені емітентом. З цією метою він користується послугами роздрібних торгівців цінними паперами.

5.Андерайтер викуповує ту частину цінних паперів, яку не вдалося розмістити в зазначений у договорі термін.

Серед механізмів андерайтингу часто використовують аукціон та

викуп посередником частки емісії.

Аукціон. Для участі в аукціоні андерайтери створюють синдикати. Кожен синдикат пропонує свої умови викупу. Синдикат, який пропонує найвищу ціну викупу (або найменшу премію), виграє аукціон і викуповує весь випуск цінних паперів.

Викуп посередником частки емісії цінних паперів. Андерайтингова фірма пропонує майбутньому емітенту боргових зобов’язань ряд фірм, які зможуть купити частку випуску при визначеному рівні процентного доходу та даті погашення. Протягом кількох днів емітент повинен дати відповідь на цю пропозицію. У разі позитивного рішення андерайтингова фірма викуповує частку емісії і розміщує її серед своїх клієнтів – інституційних інвесторів – або перепродає іншим андерайтерам. Таку форму андерайтингу використовують при великих обсягах емісії для зменшення ризику від інвестицій або в разі, коли бракує часу для створення андерайтингового синдикату чи реалізації інших андерайтингових стратегій.

7.4. Послуги реєстраторів

Діяльність із ведення реєстрів власників іменних цінних паперів

(реєстраторська діяльність) – професійна діяльність на ринку цінних паперів, яка передбачає отримання дозволу ДКЦПФР та включає збирання, фіксацію, обробку, зберігання та надання даних, які становлять систему реєстру власників іменних цінних паперів щодо іменних цінних паперів, їхніх емітентів і власників, а також виконання інших функцій, визначених Положенням про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Реєстр власників іменних цінних паперів (далі – реєстр) – перелік за станом на певну дату власників і номінальних утримувачів іменних цінних паперів та іменних цінних паперів, які обліковуються на їхніх

Українська академія банківської справи НБУ

104

особових рахунках, що є складовою системи реєстру та дає змогу ідентифікувати цих власників, кількість, номінальну вартість і вид іменних цінних паперів, які належать їм.

Діяльність щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів здійснює реєстратор або емітент, якщо кількість власників іменних цінних паперів емітента не перевищує 500.

Якщо кількість власників іменних цінних паперів емітента перевищує 500, емітент зобов’язаний доручити ведення реєстру реєстратору, уклавши з ним відповідний договір.

Договір на ведення реєстру емітент може укласти лише з одним реєстратором. При цьому таке доручення емітента не знімає з нього відповідальності щодо виконання обов’язків, які випливають із угод щодо цінних паперів.

У договорі на ведення реєстру має бути передбачено право емітента та реєстроутримувача на припинення дії договору на ведення реєстру в односторонньому порядку, а також порядок та умови передачі реєстру та відшкодування реєстроутримувачу видатків, які пов’язані з передачею реєстру, відповідальність реєстроутримувача перед емітентом за збереження документів протягом трьох років після припинення ведення реєстру. Реєстроутримувач здійснює передачу реєстру за умови оплати емітентом послуг щодо ведення системи реєстру та його передачі, якщо інше не передбачено договором на ведення реєстру.

Послуги для юридичних і фізичних осіб:

1.Відкриття особового рахунку юридичній особі-резиденту.

2.Внесення у систему реєстру записів про перехід права власності на іменні цінні папери за наслідками цивільно-правових угод тарі шень суду.

3.Внесення до системи реєстру записів про переміщення іменних цінних паперів.

4.Внесення до системи реєстру записів про передачу цінних паперів у заставу.

5.Блокування цінних паперів.

Послуги для емітента:

1.Відкриття емісійного та особового рахунків емітента.

2.Формування системи реєстру емітента.

3.Внесення до системи реєстру змін на підставі здійснення емітентом викупу власних цінних паперів, проведення корпоративних операцій.

4.Складання та надання реєстру власників іменних цінних паперів.

Українська академія банківської справи НБУ

105

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]