Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PLASTUN.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
869.69 Кб
Скачать

ТИПОВА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

Тема 1. РИНОК ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ ТА ЙОГО РОЛЬ В ЕКОНОМІЦІ

Предмет дисципліни “Ринок фінансових послуг”. Передумови виникнення ринку фінансових послуг. Рух фінансових потоків в економіці. Попит і пропозиція фінансових ресурсів.

Поняття “послуги”, її характерні риси. Фінансова послуга: сутність, структура, види.

Ринок фінансових послуг. Поняття, класифікація, функції. Основні тенденції розвитку РФП(далі – ринок фінансових послуг). Проблеми та завдання розвитку РФП в Україні.

Тема 2. СУБ’ЄКТИ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ. ПОНЯТТЯ І КЛАСИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА

Склад суб’єктів ринку фінансових послуг. Класифікація суб’єктів ринку фінансових послуг: за формою (домашні господарства, суб’єкти господарювання, держава); за функціями (емітенти, інвестори, фінансові посередники, інститути інфраструктури ринку). Споживачі та оференти фінансових послуг.

Система взаємодії суб’єктів ринку фінансових послуг.

Поняття фінансового посередництва. Передумови виникнення фінансового посередництва. Пряме і непряме переміщення капіталу.

Функції фінансових посередників. Основні проблеми функціонування фінансових ринків за відсутності фінансових посередників. Трансформаційні послуги фінансових посередників. Класифікація фінансових посередників.

Тема 3. СТРУКТУРА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

Загальна структура ринку фінансових послуг. Інституційна структура ринку фінансових послуг.

Банківська система: принципи організації, класифікація банківських установ.

Небанківські кредитні інститути: кредитні спілки, факторингові компанії, лізингові компанії, ломбарди.

Інвестиційні фінансові інститути: інститути спільного інвестування, пенсійні фонди, страхові компанії, фінансові компанії.

Сегментарна структура ринку фінансових послуг.

Фінансові послуги на грошовому ринку. Суб’єкти грошового ринку. Інструменти грошового ринку. Забезпечення ліквідності короткострокових вкладень, формування ринку грошей як засобу платежу.

Українська академія банківської справи НБУ

6

Фінансові послуги на валютному ринку. Суб’єкти валютного ринку. Формування ринку іноземних валют як засобу платежу в зовнішньоекономічній діяльності, забезпечення міжнародного руху капіталу.

Фінансові послуги на кредитному ринку. Суб’єкти та інструменти кредитного ринку. Роль ринку у процесі трансформації накопичень в інвестиційні ресурси.

Фінансові послуги на ринку цінних паперів. Суб’єкти ринку цінних паперів. Інструменти ринку. Значення ринку цінних паперів у процесі накопичення та руху капіталу. Первинний та вторинний ринки цінних паперів.

Фінансові послуги з перейняття ризиків. Хеджування та страху-

вання

фінансових ризиків. Фінансові послуги як інструменти хеджу-

вання

фінансових ризиків.

Інструменти

ринку

страхових

послуг.

Суб’єкти ринку страхових

послуг. Місце

та роль

страхового

ринку

в процесі руху фінансових фондів.

 

 

 

Тема 4. ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ НА ГРОШОВОМУ РИНКУ

Розміщення капіталу в фінансово-кредитних установах. Безстрокові й термінові вклади. Ощадні вклади. Залучення капіталу на ринку міжбанківських позик. Використання депозитних та ощадних сертифікатів.

Факторинг. Сутність, об’єкт, суб’єкти. Класифікація факторингу. Механізм здійснення. Переваги та недоліки факторингу. Компоненти плати за факторинг.

Операції з інструментами грошового ринку. Операції з комерційними векселями, депозитними (ощадними) сертифікатами. Операції з державними інструментами грошового ринку(казначейськими векселями).

Державні фінансові інституції на грошовому ринку. Діяльність емісійного банку. Діяльність Державного казначейства. Взаємозв’язок грошово-кредитної та бюджетної політики держави.

Тема 5. ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ

Конверсійні

операції

на валютному

ринку. Ринок

операцій

“спот”. Форвардні

операції.

Валютні

ф’ючерси. Валютні

опціони.

Операції “своп”.

 

 

 

 

 

Міжнародні розрахунки. Основні форми міжнародних розраху-

нків. Інкасо. Акредитив. Банківський

переказ.

Валютні клірингові

розрахунки. Фінансові послуги, пов’язані із здійсненням міжнародних розрахунків.

Українська академія банківської справи НБУ

7

Тема 6. ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ НА КРЕДИТНОМУ РИНКУ

Послуги кредитних спілок. Принципи діяльності кредитних спілок. Порядок залучення коштів членів кредитних спілок. Порядок надання кредитів. Оплата послуг кредитних спілок.

Форфейтинг. Об’єкт та суб’єкти форфейтингової угоди. Механізм надання форфейтингових послуг. Критерії економічної оцінки форфейтингу як фінансової послуги. Основні ризики при здійсненні форфетування.

Лізинг. Понятійні і правові основи здійснення. Об’єкт і суб’єкти лізингу. Механізм взаємодії суб’єктів при наданні лізингових послуг. Критерії оцінки лізингових послуг.

Послуги ломбардів. Принципи надання послуг. Правові відносини між ломбардом та його клієнтами. Порядок надання позик під заставу предметів домашнього та власного користування. Позики під заставу транспортних засобів.

Послуги з венчурного фінансування. Сутність венчурного фінансування. Основні етапи венчурного фінансування. Оцінка венчурних інвестицій.

Послуги з іпотечного кредитування. Історія розвитку іпотеки. Закордонний досвід організації іпотечного кредитування. Організація іпотечного кредитування в Україні.

Синдиковане кредитування. Сутність, механізм організації і проведення. Переваги та недоліки.

Тема 7. ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Діяльність інститутів спільного інвестування(далі – ІСІ). Поняття та класифікація ІСІ. Корпоративний та пайовий інвестиційні фонди. Управління активами ІСІ. Особливості емісії та обігу цінних паперів ІСІ. Зберігання активів і облік прав власності на цінні папери ІСІ.

Послуги торгівців цінними паперами. Організація первинного розміщення емісії. Комерційні та комісійні послуги торгівців цінними паперами. Послуги з управління портфелем цінних паперів.

Послуги андерайтерів. Механізм надання, способи оплати. Реєстраційні послуги. Основні поняття, принципи і методи на-

дання послуг. Послуги для юридичних та фізичних осіб.

Послуги зберігачів. Основні поняття, принципи і методи надання послуг.

Українська академія банківської справи НБУ

8

Послуги рейтингових агентств. Сутність кредитного рейтингу та принципи надання рейтингових послуг. Порядок присудження рейтингу. Зміни та нагляд за рейтингом.

Послуги з розміщення єврооблігацій. Сутність єврооблігацій. Переваги залучення коштів за рахунок їх емісії. Порядок організації та розміщення єврооблігацій. Схеми розміщення єврооблігацій та їх особливості.

Тема 8. НОВІ ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ

Поняття та класифікація інтернет-послуг.

Інтернет-банкінг. Зародження та розвиток. Основні послуги в рамках інтернет-банкінгу. Переваги та основні ризики. Технологічні моделі інтернет-банкінгу. Механізм надання послуг інтернет-банкінгу.

Інтернет-трейдинг. Зародження та розвиток. Поняття та основні послуги. Способи надання послуг інтернет-трейдингу, їх переваги та недоліки.

Інтернет-страхування. Зародження та розвиток. Поняття та основні послуги. Переваги та недоліки інтернет-страхування.

Консультаційні послуги. Розвиток консалтингу в Україні та за кордоном. Принципи роботи консультантів. Основні форми консультування (експертне, проектне, навчальне). Критерії вибору консультантів. Оплата послуг консультантів.

Сек’юритизація активів. Сутність, суб’єкти. Вимоги до активів, відносно яких може проводитись сек’юритизація. Способи проведення сек’юритизації активів.

Послуги з реінжинірингу бізнес-процесів. Сутність реінжинірингу бізнес-процесів (РБП). Ресурсна база РБП. Створення структури РБП. Аналіз бізнес-процесу. Механізм РБП. Принципи РБП та їх застосування.

Тема 9. ІНФРАСТРУКТУРА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

Поняття інфраструктури ринку фінансових послуг. Організаційно оформлені ринки: фондова біржа, валютна біржа,

торговельно-інформаційні системи, їх завдання, функції, суб’єкти, послуги.

Національна депозитарна система. Поняття та структура НДС. Сфера діяльності депозитарної системи. Зберігання цінних паперів та облік прав власності на них. Кліринг та розрахунки. Ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Розрахунково-клірингові установи і механізм їх функціонування.

Українська академія банківської справи НБУ

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]