Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PLASTUN.pdf
Скачиваний:
46
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
869.69 Кб
Скачать

Особливості емісії цінних паперів ІСІ:

1.Складання проспекту емісії цінних паперів ІСІ.

2.Реєстрація проспекту емісії цінних паперів ІСІ.

3.Публікація проспекту емісії цінних паперів ІСІ в органах масової інформації.

4.Розміщення цінних паперів ІСІ шляхом приймання відповідних заявок.

5.Подача ДКЦПФР звіту про результати розміщення цінних паперів ІСІ.

6.Комісія на підставі звіту виносить рішення про відповідність ІСІ вимогам щодо мінімального обсягу активів.

ОБІГ ЦІННИХ ПАПЕРІВ ІСІ

Цінні папери ІСІ закритого та інтервального типу підлягають -ві льному обігу на ринку цінних паперів.

Обіг цінних паперів ІСІ відкритого типу обмежується.

7.2. Послуги торгівців цінними паперами

ПОСЛУГИ З ВИПУСКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Діяльність з випуску цінних паперів передбачає, що емітент доручає торгівцю ЦП здійснити всі необхідні операції з випуску та продажу цінних паперів цього підприємства. Компанія-емітент цінних паперів, бажаючи розмістити їх, може діяти самостійно. Для цього потрібно добре знати ринок та мати надійний зв’язок із можливими покупцями або звернутися до торгівця ЦП за допомогою.

В останньому випадку емітент укладає договір, згідно з яким торговець ЦП приймає емітовані цінні папери з метою їх продажу. Торговець ЦП проводить всю підготовчо-оцінювальну роботу на підприємстві, реєструє випуск цінних паперів у Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку, а потім вже розміщує цінні папери шляхом відкритої передплати.

Покупці (інвестори) можуть придбати цінні папери не в емітента, а в торгівця ЦП, який не може нести відповідальність за виплату дивідендів та інші права, пов’язані із цим видом цінних паперів. Слід відзначити, що торгівець ЦП продає цінні папери не за їхньою номінальною вартістю, а за так званою курсовою вартістю(яка може бути вище номінальної). Залежно від домовленості сторін частина різниці

між номінальною і курсовою вартістю може залишатися торгівцю як додаткова винагорода. У міру реалізації торгівець ЦП передає емітенту гроші. Нерозміщені цінні папери повертаються клієнту.

Українська академія банківської справи НБУ

100

КОМІСІЙНІ ПОСЛУГИ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Комісійна діяльність із цінних паперів розглядається як посередницька діяльність торгівця ЦП, де він виступає за дорученням клієнта (за домовленістю торговець ЦП може діяти від свого імені) та за його

рахунок. Торговець ЦП

укладає з підприємством чи громадянином

(комітентом) договір

комісії або

договір-доручення, відповідно

до якого зобов’язується здійснити купівлю за кошти комітента(довірителя) або продаж цінних паперів, що належать комітенту (довірителю). Клієнт може доручити торгівцю ЦП купити цінні папери конкретного підприємства. Цінні папери можуть бути куплені на біржі або на позабіржовому ринку. Головне, щоб ціна відповідала встановленій у договорі. За здійснення такої операції торговець ЦП отримує комісійну винагороду. Торговець ЦП виконує функції брокера, тобто є посередником між продавцем і покупцем цінних паперів, без вкладання власного капіталу. Здійснюючи купівлю або продаж цінних паперів, торговець зобов’язаний надавати особі, за рахунок якої він діє, інформацію про курс цінних паперів.

Послугами торгівця є:

·посередницькі послуги з купівлі цінних паперів;

·посередницькі послуги з продажу цінних паперів;

·посередницькі послуги з обміну цінних паперів;

·інші, передбачені чинним законодавством.

Зметою виконання договорів комісії торговець цінними паперами проводить пошук продавців (покупців) необхідних цінних паперів і в разі досягнення згоди щодо умов купівлі-продажу цінних паперів, які повинні відповідати умовам укладених договорів комісії, укладають з потенційними покупцями (продавцями) відповідні договори.

КОМЕРЦІЙНІ ПОСЛУГИ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Здійснюючи комерційну діяльність з цінних паперів, торговець ЦП (дилер) залучає власні кошти, купуючи для себе цінні папери, а потім продає, коли їхня вартість підвищиться. Інтерес торгівця ЦП полягає в різниці між ціною купівлі та ціною продажу і становить дохід торгівця ЦП. Торгівці ЦП можуть здійснювати операції з цінними паперами за свій рахунок з метою нівелювати несприятливу зміну курсу цінних паперів. Торгівці ЦП також можуть продавати цінні папери з правом викупу в майбутньому.

Мотивами придбання тих чи інших паперів можуть бути в першу чергу сподівання на зростання курсової вартості цінних паперів, отримання дивідендів, отримання права на участь в управлінні підприємством тощо.

Українська академія банківської справи НБУ

101

Продаж цінних паперів здійснюється торгівцем у разі, якщо вартість цінних паперів, на думку ТЦП, досягла свого максимуму, якщо торгівцю необхідні обігові кошти і т. ін.

З метою здійснення купівлі (продажу) цінних паперів укладається відповідний договір. Торгівці цінними паперами різними шляхами оприлюднюють інформацію про наміри придбати(продати) певну кількість певних цінних паперів за певною ціною та на певних умовах. Потенційні продавці (покупці) узгоджують з торгівцем цінними паперами всі параметри майбутньої угоди та підписують договір купівліпродажу цінних паперів.

Торгівці цінними паперами, які є членами біржі або позабіржової торговельно-інформаційної системи, можуть укладати договори купі- влі-продажу з використанням процедур і правил цього організатора торгівлі. Таке укладання угод слугує додатковою гарантією для кожної сторони договору. Проте укладати угоди на організованому ринку можна виключно щодо тих цінних паперів, які допущено до обігу на цьому ринку (включено до лістинга біржі або позабіржової TIC).

УПРАВЛІННЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ

Діяльність з управління цінними паперами– це діяльність, яка здійснюється від свого імені за винагороду протягом визначеного терміну на підставі відповідного договору щодо управління цінними паперами, які належать на правах власності іншій особі, в інтересах цієї особи або визначених цією особою третіх осіб.

Суть послуги з управління цінними паперами полягає у здійсненні торгівцем цінними паперами в межах компетенції, наданої договором з клієнтом, комплексу дій і заходів щодо цінних паперів, які належать клієнту, для досягнення визначеної договором мети.

Як правило, процес управління цінними паперами має довгостроковий характер і значною мірою залежить від розміру коштів та/або цінних паперів, які клієнт має намір передати в управління, загального фінансового стану клієнта, перспективних планів та(особливо для клієнтів – фізичних осіб) особливостей характеру (передусім – схильності до ризику).

Враховуючи всі ці характеристики та побажання клієнта, торговець пропонує йому сформуватипортфель цінних паперів певного типу, а саме:

·для консервативного клієнта – низькодохідний, але високонадійний портфель, основною метою якого є захист заощаджень від інфляційних втрат, а головною характеристикою – низький ступінь ризику;

Українська академія банківської справи НБУ

102

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]