Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кількісний аналіз-Методичка.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Фільтрування

Склянку з осадом залишають стояти не менше 2-3 годин для того, щоб сульфат повністю виділився із пересиченого розчину. Після цього до прозорого розчину обережно додають 2-3 краплі розчину барію хлориду, щоб переконатися в повноті осадження. Якщо розчин залишається прозорим, приступають до фільтрування. Якщо утворюється хоча б невелике помутніння, необхідно знову нагріти розчин, додати ще деяку кількість осаджувача і витримати розчин ще 2-3 години до повного осідання барію сульфату.

Фільтрування проводять на скляній лійці, вставляючи в неї щільний фільтр (“синя стрічка”), який спочатку зволожують і фільтрують, користуючись скляною паличкою. Осад промивають спочатку 2-3 рази холодною водою, декантацією, а потім переносять на фільтр і промивають ще 6-8 раз холодною водою. Після цього перевіряють повноту осадження, для чого збирають у пробірку 2-3 см3рідини, що витікає з лійки і додають до неї 2-3 краплі розбавленої сульфатної кислоти. Промивання вважається закінченим, якщо розчин після додавання кислоти залишається прозорим.

Висушування та прожарювання

Лійку з фільтром накривають листом чистого фільтрувального паперу і ставлять у сушильну шафу. Після висушування фільтр з осадом виймають із лійки, кладуть у зважений фарфоровий тигель і приступають до прожарювання. При цьому дверці муфельної печі на початку прожарювання повинні бути відкриті. Після вигорання фільтру осад прожарюють 25-30 хвилин при температурі близько 800ºС, потім охолоджують у ексикаторі і зважують. Результати зважування заносять у таблицю 2.

Таблиця 1

Результати аналізу йонів Ba2+

Величина

Умовне позначення

Значення

Маса пустого тигля після

1-го прожарювання, г.

2-го прожарювання, г.

останнього прожарювання, г.

Маса тигля з осадом після

1-го прожарювання, г.

2-го прожарювання, г.

останнього прожарювання, г.

Маса прожареного осаду, г.

Масова частка , %.

Масова частка , %

m0

m

m-m0

Розрахунок результатів аналізу:

Гравіметричний фактор при осадженні cульфатів у вигляді BaSO4:

Масу сульфатів у пробі розраховують за формулою:

m() = F • m(BaSO4),

де m(BaSO4) – маса гравіметричної форми.

Завдання 2. Визначення вмісту Барію в технічному зразку BaCl2•2h2o

В основі визначення лежить реакція:

BaCl2+H2SO4=BaSO4↓ + 2HCl

Наважку зразку, що містить барію хлорид BaCl2•2H2O, розчиняють у воді, осаджують йониBa2+у вигляді сульфату і за масою останнього обчислюють результат.

Барію сульфат відповідає більшості вимог, які потрібні осадам: він є найменш розчинною сіллю Барію, стійкий на повітрі, склад його строго відповідає формулі і т.п. Визначення ускладнюється тим, що барію сульфат утворює дуже дрібні кристали, які проходять через пори фільтра. Тому в ході аналізу створюють умови для того, щоб отримати великі кристали.

Розрахунок наважки

Наважку досліджуваного зразку барію хлориду розраховують, виходячи з того, що осад барію сульфату, який отримується при осадженні – кристалічний і тому бажано отримати масу осаду 0,5 г.

З вищеприведеного рівняння реакції виходить, що для отримання 233,4 г BaSO4 потрібно 244,3 гBaCl2•2H2O, а для 0,5 гBaSO4 потрібно: