Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кількісний аналіз-Методичка.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Самостійна позааудиторна робота

1.У чому полягає механізм дії металохромних індикаторів при комплексонометричних визначеннях?

2.Основи комплексонометричного титрування.

3.Які сполуки називаються комплексонами? Що таке хелати? Напишіть формули внутрішньокомплексних сполук з комплексонами.

4.Які речовини можна визначати методом комплексонометрії? Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

5.Визначення Цинку (II) та Феруму (III) комплексонометричним методом. Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

6.Практичне застосування методу комплексонометрії.

7.Які індикатори застосовуються при комплексонометричних визначеннях? Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

8.Приготування та умови зберігання титрантів в методі комплексонометрії.

9.Визначте молярну концентрацію еквіваленту, титр і титр розчину комплексону (II) (ЕДТА) по плюмбуму (II), якщо в цьому розчині міститься 8,4067 г комплексону (II) (М = 336,21 г/моль) в 1 дм3 розчину.

10.Для комлексонометричного аналізу препарату бісмуту (III) нітрату основного виготовили 200 см3 розчину, в якому розчинили 0,1100 г препарату. На титрування цього розчину використали 9,55 см3 розчину ЕДТА з титром по Ві2О3 рівним 0,01165 г/см3. Розрахуйте масу і масову частку (у %) Ві2О3 у вихідному розчині.

Контрольні питання

1.Вимоги до реакцій, які лежать в основі методу комплексонометрії.

2.Виготовлення титрованого розчину трилону Б (комплексону III). Як встановити титр цього розчину?

3.Наведіть класифікацію титриметричних методів осадження за титрантами та індикаторами, що використовуються в кількісному аналізі. Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

4.Які способи приготування титранту використовують у комплексонометрії? Відповідь обгрунтуйте.

5.Чому дорівнює фактор еквівалентності трилону Б при комплексонометричних визначеннях? Чому дорівнює молярна маса еквіваленту металу, який визначають комплексонометричним методом? Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

6.Визначення твердості води комплексонометричним методом. Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

7.На титрування 25,00 см3 розчину, який містить ферум (II) та ферум (III) витрачається 13,70 см3 розчину трилону Б при рН = 2 і 29,60 см3 при рН = 6,0. Визначити концентрацію кожної з розчинених речовин у мг/см3.

Самостійна аудиторна робота

1.Ознайомитися з методом комплексонометрії за допомогою дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Виготовляти стандартні розчини методу комплексонометрії.

3.Виконати лабораторні роботи, вказані в цих методичних матеріалах.

4.Оформити та захистити протокол.

5.Відповідати на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

6.Розв'язувати розрахункові задач, запропоновані викладачем.

Метод комплексонометрії заснований на взаємодії полідентантних лігандів-комплексонів з катіонами лужноземельних і важких металів з утворенням міцних, добре розчинних у воді внутрішньокомплексних сполук.

Як титранти використовуються розчини трилону Б 0,02 - 0,1 молярної концентрації, який утворює з катіонами ряду металів комплексні сполуки у співвідношенні 1:1, незалежно від валентності металу.

Стійкість комплексів катіонів металів з трилоном Б, в значній мірі, залежить від природи металу та рН середовища. Наприклад, йони Fe3+ з трилоном Б утворюють дуже стійкі комплекси і можуть бути визначені в кислому середовищі. Більшість катіонів в цих умовах утворюють менш стійкі комплексні сполуки, тому їх визначення проводять в присутності аміачного буферного розчину (рН = 9,5-10,0), який зв'язує йони водню, що утворюються внаслідок реакцій.

Для фіксування кінцевої точки титрування в комплексонометрії застосовують металохромні індикатори - органічні сполуки, які утворюють у водних розчинах із досліджуваними йонами забарвлені комплекси, менш міцні, ніж комплекс металу з трилоном Б:

Ме2+ + H2Ind- ↔ [МеInd]- + 2H+

При досягненні точки еквівалентності відбувається руйнування комплексу металу з індикатором і розчин набуває забарвлення звільненого індикатору:

[МеInd]- + H2L- ↔ [МеL]2- + H2Ind-

У комплексонометрії використовують різні способи титрування - пряме, зворотнє, титрування замісника, оксидаційно-відновне, непряме, алкаліметричне титрування.

В методі прямого титрування досліджувані йони в присутності металохромного індикатора і буферного розчину титрують розчином трилону Б. Цим способом визначають твердість води, йони Сu2+, Со2+, Рb2+, Nі2+, Zn2+, Аl3+, Сr3+, Са2+ та інші.

У випадку зворотнього титрування до досліджуваного йону додають точний надлишковий об'єм стандартного розчину трилону Б, буферний розчин, індикатор, нагрівають суміш до завершення реакції, охолоджують і надлишок комплексону відтитровують стандартним розчином магнію сульфату або цинку сульфату. Забарвлення розчину в кінцевій точці титрування зумовлено утворенням комплексу металоіндикатору з йонами Мg2+ або Zn2+.

Метод титрування замісника заснований на утворенні менш стійкого комплексу Мg2+ з трилоном Б у порівнянні з іншими катіонами. Йони Мg2+, що виділились, відтитровують трилоном Б у присутності індикатора хромогену чорного.

Метод алкаліметричного титрування застосовують, виходячи з того, що при взаємодії розчину трилону Б з катіоном виділяється еквівалентна кількість йонів водню, яка потім відтитровується лугом у присутності кислотно-основного індикатора.