Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кількісний аналіз-Методичка.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Хід аналізу

Згідно методу Уордера, наважку речовини, розраховану на 100 см3 0,1М розчину, зважують на аналітичних терезах і розчиняють у мірній колбі в свіжопрокип’яченій та охолодженій дистильованій воді. 25 см3 одержаного розчину титрують 0,1М розчином хлоридної кислоти в присутності фенолфталеїну до знебарвлення розчину. При цьому відтитровується половина наявного в розчині вуглекислого натрію (Б см3). Зробивши за бюреткою відповідний відлік витраченої кислоти (Б см3), додають до титрованої суміші 1-2 краплі метилового оранжевого і продовжують титрування до одержання стійкого слаборожевого кольору розчину. Після цього за бюреткою відмічають загальний об’єм витраченої кислоти (А см3) і проводять розрахунки. Якщо на обидва титрування було витрачено А см3 0,1М розчину хлоридної кислоти, то вміст натрію гідрокарбонату становитиме: А – 2Б = В см3 0,1М розчину.

Масовий вміст натрію карбонату (а) і натрію гідрокарбонату (б) знаходять наступним чином:

а = 4Б•0,0106 г Na2CO3;

б = 4В•0,0084 г NaНCO3.

Надійніші результати визначення досягаються за методом Вінклера. Цей метод слід рекомендувати в тих випадках, коли досліджуваний зразок містить мало NaHCO3 і відносно значну кількість Na2CO3.

Для цього в 25 см3 досліджуваного розчину визначають загальну основність за метиловим оранжевим (А см3). До інших 25 см3 розчину доливають точно відміряний об’єм титрованого розчину NaOH, який не містить Na2CO3 (Б см3); цей розчин реагує з натрію гідрокарбонатом за таким рівнянням:

НCО3- + OH- = CО32- + Н2О.

Потім до розчину для осадження вуглекислих солей доливають невеликий надлишок розчину барію хлориду:

32- + Ba2+ → BaCО3↓.

Не відфільтровуючи осаду, надлишок лугу титрують кислотою в присутності фенолфталеїну (В см3).

Різниця Б – В = Г см3 буде еквівалентна кількості натрію гідрокарбонату в розчині, а різниця А – Г = Д см3 відповідатиме вмісту натрію карбонату в розчині.

Завдання 2. Визначення ортофосфатної і сульфатної кислот при їх одночасній присутності в розчині

Метод грунтується на послідовному титруванні цих кислот 0,1М розчином натрію гідроксиду спочатку в присутності метилового оранжевого, а потім у присутності фенолфталеїну.

На першому ступені (індикатор – метиловий оранжевий) титрується вся сульфатна кислота і 1/3 ортофосфатної кислоти, яка перетворюється у первинний фосфат NaH2PO4. На другому ступені (фенолфталеїн) титрується йон H2PO4- з утворенням двозаміщеного фосфату Na2HPO4:

Н2РО4- + OH- = НРО42- + Н2О.

Таким чином, при титруванні суміші кислот у присутності метилового оранжевого визначається сума ортофосфатної і сульфатної кислот (V), в присутності фенолфталеїну - тільки ортофосфатна кислота (v). За різницею між результатами першого і другого титрувань (V – v) обчислюють вміст сульфатної кислоти.

Хід аналізу

Для титрування 10-20 см3 приблизно 0,1М розчину суміші кислот переносять піпеткою в конічну колбу, туди ж додають 2-3 краплі індикатора метилового оранжевого і титрують вміст 0,1М розчином натрію гідроксиду до жовтого забарвлення. Записують об’єм розчину лугу (V), витрачений на титрування. Потім додають 2-3 краплі фенолфталеїну, 2-3 г натрію хлориду і продовжують титрувати 0,1М розчином натрію гідроксиду до появи рожевого кольору (v).

Вміст сульфатної кислоти обчислюють за формулою:

X г (H2SO4) = (V – v) •0,1 • 0,049,

де 0,049 – титр нормального розчину сульфатної кислоти.

Вміст ортофосфатної кислоти визначають за формулою:

X г (H3РO4) = v •0,1 • 0,098,

де 0,098 – титр нормального розчину ортофосфатної кислоти.

Цей спосіб цілком себе виправдовує також при визначенні ортофосфатної кислоти в суміші з однозаміщеними фосфатами натрію або кальцію.