Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кількісний аналіз-Методичка.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Самостійна позааудиторна робота

1.Способи класифікації титриметричних методів аналізу: а) за типом реакції; б) за способом титрування. Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

2.У чому суть методу визначення аміаку в солях амонію титруванням за заміщенням. Напишіть хімізм реакцій. Поясніть, як розраховують процентний вміст аміаку у препараті.

3.Чому при титруванні ортофосфатної кислоти лугом (індикатор фенолфталеїн) бажано додавати натрію хлорид?

4.Скільки грамів ортофосфатної кислоти міститься в даному розчині, якщо на титрування його з метиловим оранжевим використано 24,50 см3 розчину натрію гідроксиду з молярною концентрацією 0,2000 моль/дм3?

5.Напишіть, яка з сполук: KOH, KHCO3, K2CO3 міститься в даному розчині, якщо: а) на титрування його з фенолфталеїном і метиловим оранжевим витрачається однакова кількість HCl; б) на титрування з фенолфталеїном йде вдвоє менше розчину HCl, ніж на титрування з метиловим оранжевим; в) розчин не дає лужної реакції з фенолфталеїном, але може бути від титрований з метиловим оранжевим.

Контрольні питання

1.Особливості титрування багатоосновних кислот.

2.Які існують способи вираження концентрації розчинів?

3.Які робочі розчини застосовують у методі нейтралізації та як їх готують? Відповідь обґрунтуйте та запишіть.

4.Криві титрування багатоосновних кислот. Від чого залежить фактор еквівалентності багатоосновних кислот? Наведіть приклади.

5.Як можна протитрувати ортофосфатну кислоту як триосновну?

6.З яким індикаторами можна титрувати ортофосфатну кислоту? Як змінюється молярна маса еквіваленту ортофосфатної кислоти при титруванні її з різними індикаторами?

7.Які вимоги до реакцій, що можуть використовуватися в титриметричному аналізі?

8.До наважки плюмбуму (II) оксиду масою 0,1167 г додали 20 см3 0,1012М розчину нітратної кислоти. Надлишок кислоти відтитрували 9,75 см3 0,1050М розчину натрію гідроксиду. Розрахуйте відсотковий вміст плюмбуму (II) оксиду у досліджуваному зразку.

9.Розрахувати похибку титрування 0,1000 моль/дм3 розчину аміаку 0,1000 моль/дм3 розчином хлоридної кислоти в присутності індикаторів: а) метилового оранжевого (рТ = 4,0); б) фенолфталеїну (рТ = 9,0); в) метилового червоного (рТ = 5,5).

10.Розрахувати похибку титрування 0,1000 моль/дм3 розчину ацетатної кислоти 0,1000 моль/дм3 розчином натрію гідроксиду з індикаторами: а) метиловим оранжевим (рТ = 4,0); б) фенолфталеїном (рТ = 9,0).

Самостійна робота на занятті

1.Ознайомитись з методом титрування слабких кислот та слабких основ за допомогою дослідів, описаних у даних методичних вказівках.

2.Виготовляти стандартні розчини методу нейтралізації.

3.Виконати лабораторні роботи, вказані в цих методичних матеріалах.

4.Оформити та захистити протокол.

5.Відповідати на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

6.Розв'язувати розрахункові задач, запропоновані викладачем.

Експериментальна частина

Завдання 1. Визначення вмісту багатоосновних кислот

1.1. Визначення вмісту H2SO4 в технічній кислоті

Визначення сульфатної кислоти основане на титруванні її розчинів стандартним розчином NaOH. Як індикатор застосовують метиловий оранжевий, метиловий червоний або фенолфталеїн. Нейтралізація сульфатної кислоти відбувається у дві стадії:

H2SO4+NaOH=NaHSO4+H2O,

NaHSO4+NaOH=Na2SO4+H2O.

Однак, оскільки H2SO4 і HSO4- досить сильні кислоти, то при титруванні водних розчинів сульфатної кислоти спостерігається тільки одна точка еквівалентності.

Хід аналізу

Перш за все вимірюють густину розчину H2SO4. Якщо вихідна кислота дуже концентрована, то її наважку розраховують за формулою:

.

Якщо кислота розведена, то наважку її збільшують у відповідності з концентрацією.

При зважуванні кислот дотримуються певних правил обережності. Спочатку зважують кислоту в бюксі, в який попередньо наливають 10 см3 води, потім точно зважують на аналітичних терезах, стараючись, щоб сульфатна кислота не попала ні на терези, ні на зовнішню сторону бюкса. Якщо вихідна кислота не концентрована, то воду в бюкс не наливають.

Для того, щоб взяти точну наважку, бюкс з водою ставлять на ліву чашку технічних терезів і тарують. Після цього на праву частину терезів ставлять різноважки, а потім у бюкс краплями додають обережно сульфатну кислоту до тих пір, поки чашки терезів не зрівноважаться. Зважену кислоту переносять за допомогою лійки в мірну колбу на 250 см3, в яку попередньо налито 100-150 см3 води. Бюкс і лійку декілька раз ополіскують водою і нею ж доводять об’єм у мірній колбі до мітки. Піпеткою відбирають із колби 25 см3 розчину в конічну колбу, додають 2-3 краплі розчину фенолфталеїну і титрують 0,1М розчином лугу.

Масову частку сульфатної кислоти визначають за формулою:

де – молярна маса еквіваленту H2SO4;

–об’єм лугу, що пішов на титрування;

–молярна концентрація еквіваленту NaOH;

g – наважка кислоти, г.