Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
307
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

12.Образотворче і прикладне мистецтво в культурі Київської Русі

Фресками - розписами водяними фарбами по сирій штукатурці покривалися стіни храмів. Така техніка вимагала від художника високої майстерності швидкого і точного нанесення. Перевагою фрески було те. що фарби добре вбирались.Мозаїчні зображення складалися зі смальти кубиків спеціального кольорового скла, секрет виготовлення якого запозичений з Візантії. Кольорова гама смальти нараховувала багато відтінків (наприклад; зелена-понад 30: червона і синя- по 20). Визначні зразки мистецтва фрески і мозаїки (виконані за єдиним задумом) дійшли до нас у київському Софійському соборі. Мозаїки прикрашають переважно центральну частин,- собору, передусім вівтар. їх палітра нараховує 177 відтінків. Майстри вдавлювали мозаїчне кольорове скло у сиру поверхню штукатурки під різними кутами. Завдяки цьому мозаїки мерехтіли у світлі сонячних променів і свічок. 3 мистецького погляду мозаїка Богоматері-Оранти в Софійському соборі є одним з найдовершеніших творів в рамках візантійської художньої системи. Важшвий ехап в розвитку мистецтва другої половини XI - першої чверті ХП ст. становлять мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору. У 1934 р. собор було зруйновано. Під час руйнування були зняті мозаїки «Євхаристія (Причастя)», апостола Фадея, архідиякона Степана, святого Дмитрія Солунського, фрески «Благовіщення», святого Миколая, пророка Захари й фрагменти мозаїчних та фрескових орнаментів. Система декору Михайлівського Золотоверхого собору мала спільне з оздобленням Софійського собору. Проте сталися істотні зміни в композиції, малюнку, пропорціях та колориті. 3 середини ХП ст. врозвитку мистецтва відбуваються зміни. Окрім київської, формуються чернігівська; переяславську галицька; волинська; перемишльська школи архітектури; що впливало і на системи монументального малярського декору.

ІКОНОПИС

Ікони як специфічний вид християнського релігійного живопису виникли дуже давно. Найраніші збережені твори належать до VI ст. Іконописання особливо характерне і розвинене у православній традиції, як і загалом у східному християнстві. Розвиток національної традиції іконописного мистецтва перебуває у прямому зв’язку із запровадженням християнства. Ікона підносила зображеного святого над повсякденністю, підкрестювала його харизматичність. Іконам молилися. в них сподівалися знайти зцілення й допомогу в житті. Вважалося, що освячена ікона не замінює святого, а свідчить про його присутність, захищає, оздоровлює. Переважно ікони ткалися на дошках фарбами розтертими на яєчному жовтку У канонічних іконописних зображеннях немає реалізму, їх символіка дуже складна. Серед визначних творів київської школи ікона святого Георгія. що датується 1040 р. і нині знаходиться в Успенському соборі Московського Кремія. Провідним на Русі було зображення Богоматері.

13Музика і театральні видовища Київської Русі

Народна музика за тих часів не записувалася Уявлення про неї беруться з літописів та інших писемних джерел, з дашіх малюнків, зображень на ювелірних виробах тощо. Найдавніші форми народної музики пов’язані з календарною обрядовістю, зі змінами в житті природи, трудовою діяльністю людини, хліборобським культом, скотарством. Із запровадженням християнства в обрядах почали переважати християнські елементи, утворився певний симбіоз язичницьких і християнських рис. Літописи згадують про язичницькі обряди — «ігрища».

Значне місце в культурі Київської Русі посідала епічна творчість. Це було літературно-музичне мистецтво -поезія виконувалась як музічний твір, в якому значну роль відігравав урочистий речитатив.

Припускають, що народна музпса Київської іусі включала в себе переважно невеликі наспіви обмеженого діапазону. Широко вживався також речитатив. Танці мали чітку ритмічну побудову, про що свідчить зображення на мініатюрах музикантів, що б’ють у бубни й тарілки.

На відміну від народної пісні, яка існувала винятково в усній традиції, церковні співи записувались. Це була невменна (тобто знакова) нотація, поширена у Візантії та інших країнах. На Русі ці знаки називали «крюками» або «знаменами», звідки й самі церковні співи Київської Русі, записані «крюками», дістали назву «знаменного співу 3 ХІ-ХШ ст. збереглося близько 80 крюкових рукописів.

Мелодії давніх церковних співів вважались священними і непорушними.

Вчителів, які навчали мистецтва церковних співів, і у Візантії і на Русі на зівали доместики (від латинського «начальник, поводир»). Це були професійно підготовлені музиканти, що поєднували обов'язки співака-соліста, вчителя співу і диригента хору. Саме доместик здійснював «хірономію» - своєрідну жестикуляцію, з допомогою якої нагадував співакам рух мелодії і додержував ритм музичного твору. За літописом, у Києві за Десятинною церквою був «двір доместиків».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]