Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
307
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

45.Культурні перетворення в перші роки радянської влади в Україні (1919–1920 рр.).

Суттєві національно-культурні перетворення, розпочаті Центральною Радою, геть¬маном Скоропадським і Директорією УНР, незважаючи на орієнтацію на дещо інші цінності людського суспільства, продовжувалися і в перші роки радянської влади в Україні (1919–1920).

21 лютого 1920 р. виданий декрет «Про застосування в усіх установах української мови нарівні з великоруською».

У сфері освіти радянською владою було продовжено курс на створення умов для здобуття освіти всіма верствами населення безкоштовно.

З цією метою весною 1919 р. розпочалося створення єдиної трудової школи з семирічним і дев’ятирічним періода- ми навчан¬ня. Проте економічні труднощі, спричинені громадянською війною, змусили Наркомос УСРР у серпні 1920 р. видати постанову «Про запровадження у життя єдиної трудової шко¬ли», згідно з якою усі початкові, середні загально- освітні школи підпорядковувалися дер¬жаві із семирічним терміном навчання.

Ще навесні 1919 р. Раднарком УРСР спрямував значні кошти на вищу освіту. Проте, коли республіку було захоплено Добровольчою ар¬мією Денікіна, військова адміністрація заборо- нила вивчення української мови в школах та закрила майже всі українські вищі навчальні заклади, у тому числі й Ака- демію наук. Після вигнання денікінців з України систему вищої освіти значною мірою слід було створюва¬ти заново.

Однак економічна розруха не давала можливості розгорнути широку розбудову мережі нових навчальних закла¬дів, як цього вимагали потреби суспільства. Тому навесні 1920 р. Раднарком УСРР вирішив для більш ефективного вико- ристання матеріально-тех¬нічної бази і наукового потенціалу вищих навчальних закладів об’єднати дрібні однопро- фільні інститути в більш великі вищі навчальні заклади.

Позитивні тенденції збереглися і в розвитку науки. Незважаю¬чи на те що в часи громадянської війни чимало укра- їнських учених емігрувало за кордон, наукова діяльність Української академії наук (УАН) не припинилась і при мате- ріальній допомозі з боку уряду УСРР розвивалась досить успіш¬но. Наприклад, у сфері природничих наук розпочалися дослідження но-вих напрямів у механіці, авіації, гідрології, хімії, біології, радіотехніці тощо.

У літературі та поезії у цей час починають активно пра¬цювати фундатори української літератури радянського пері- оду  П. Ти¬чина, В. Сосюра, А. Головко, М. Рильський, П. Панч, М. Куліш, О. Копиленко та ін.

Денікінська адміністрація у другій половині 1919 р. закрила більшість українських періодичних видань, а друкарні демонтувала. Тому навесні 1920 р. процес створення української періодичної преси розпочався заново. До завершення року в республіці було відновлено 370 найменувань газет і журналів, із них 180 україномовних.

Певну увагу радянський уряд приділяв розвитку мистецтва, зокре¬ма театрального. Цим напрямом культурної ро- боти займався відділ мистецтва Наркомату освіти. За його підтримки було відновлено роботу багатьох театральних ко- лективів, які припинили сценічну діяль¬ність під час денікінської й польської інтервенції в Україну, створено мережу нових професійних та аматорських театрів. Для підготовки акторів театрів та організаторів професійних й аматорських театрів у Києві було відкрито музично-драматичний інститут ім. В. Лисенка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]