Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
307
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

19.Образотворче мистецтво в Україні (хііі – перша половина хvі ст.).

Загальні тенденції розвитку образотворчого мистецтва України

У мистецтві ХШ - першої половини XV ст. розвивалися засади, вироблені впродовж перших сталіть після прийняття християнства й закладення основ християнської духовної культури. Викликана втратою державності зміна історично-політичної ситуації з середини XIV ст. у межах вказаного періоду не призвела до радикальних змін у мистецькому житті.

Монументальний живопис

Продовжуючи старовинну традицію, монументальне малярство посідало досить вагомі позиції у мистецтві українських земель ХШ - першої половини XV ст. Як і раніше, майстри монументального малярства працювали переважно над оздоблення:.! храмів і лише в поодиноких випадках їм доводилося декорувати світські будівлі.

В історії українського монументального малярства другої половини ХПІ- першої половини XV ст. виділяються два найяскравіші мистецькі явища - малярство Волині часів князя Володимира Васильковича та малярські ансамблі фундації Владислава П Лгайла на території Польщі.

ІКОНОПИС

У ХШ - першій половині XV ст. іконопис в Україні розвивався на фунті традицій княжої доби як їхнє безпосереднє продовження. У церквах було ще порівняно небагато ікон. Так. у складеному близько 1429 р. описі церкви Спаського монастиря поблизу Луцька згадується сім -жованих» ікон. Навіть якщо поряд з ними в церкві були й ікони без коштовних прикрас, їх на гряд чи було більше. На нечисленність ікон вказує і невелика кількість збережених до наших днів ранніх пам’яток іконопису самостійного призначення та композицій з іконостасів. Типовий тогочасний іконостас мав два ряди. Верхній становив чин «Моління» з вибраними свяіими. Намісний ряд іконостаса мав лише дві жони. Намісні бо горо дичні ікони ще не мали значного поширення. Набагато більше дійшло до нашого часу ікон Спаса Пангократора у повний зріст. Найстарішою пам'яткою є відповідний образ датований XIV ст. з церкви св. Козьми і Дем'яна в с. Сянок.

Книжкова мініатюра

Маловідомою сторінкою історії українського малярства другої половини ХШ - першої половини XV ст. є мініатюра рукописних книг. Вцілілі пам'ятки дуже нечисленні. На відміну від інших видів мистецької творчості, вона не знайшла відображення у писемних джерелах. Проте наявні ілюстровані пам'ятки вказують на її помітне місце у мистецькій колориті епохи.

Тематика української рукописної книги мала досить обмежений характер й ілюстраціями передусім прикрашалися євангельська тексти. Синову репертуару української мініатюри складали зображення авіорів канонічних Євангелій - Марка. Матвія. Луки, Іоанна.

Єдине відоме на українських землях багато ілюстроване Євангеліє до періоду1 середини XV ст. - Лавришівське, переписане, ймовірно, на Волині на зламі ХШ-ХІУ ст. Продовжуючи практику ілюстрованих портретами євангелістів рукописів, кодекс -поза традиційними ілюстраціями - має ще чотирнадцять мініатюр та підготовчих рисунків до них. з яких дванадцять ілюструють текст євангельських книг, два - зображення святого Іова та архангела Михаїла.

НаЙЕІдоміша пам’ятка української мініатюри даного періоду - Київський псалтир 1397 р. Він належить до порівняно невеликої групи багато ілюстрованих псалтирів візаніійської традиції, а для мистецької спадщини українських земель є пам'яікою унікальною. Його сторінки прикрашають сотні пов'язаних з текстом мініатюр, які наслідують оригінал константинопольського імператорського скрипторію XI ст. Така орієнтація свідчить не лише гро смаки замовників, але й гро орієнтири української мистецької культури княжої доби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]