Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
308
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

22.Ренесансно-гуманістичні та реформаційні впливи в українській культурі хvі – першої половини хvіі ст.

Ренеса́нс- епоха в розвитку культури ряду країн Західної та Центральної Європи (в Італії XІV–XVI ст., в ін-ших країнах – кінець XV–початок XVIІ ст.), перехідна від середньовічної культури до культури Нового часу. За сво-єю основою Ренесанс – антифеодальний рух, йому властивий гуманістичний світогляд, звернення до культурної спадщини античності, як би її «відродження» (звідси і походження самого терміну). У філософсько-світоглядному аспекті Ренесанс виявляв себе через гуманізм.

Появі і поширенню ідей ренесансного гуманізму в Україні сприяла і сукупність факторів тогочасного соціально-економічного, політичного, культурного життя. Починаючи з другої половини XV ст. в Україні, яка входила до скла-ду Великого князівства Литовського та Речі Посполитої, складаються реальні передумови для формування елементів ранньобуржуазної духовної культури, ренесансно-гуманістичної філософської і громадсько-політичної думки. Важ-ливим чинником виникнення цих передумов була поява значної кількості економічно незалежних міст з магдебурзь-ким правом, які ставали центрами не лише ремісництва і торгівлі, але й соціально-політичного та культурного життя.

Ренесансно-гуманістичні ідеї виникали і розвивалися в Україні на грунті двох різних традицій: західноєвропейсь-кої і русько-візантійської, яка була тісно пов’язана з церковною традицією.

Українські гуманісти одними з перших у європейській філософській думці стали заперечувати божественне по-ходження влади й держави, виступили проти підпорядкування світської влади духовній, відстоювали невтручання церкви у державні справи. Держава, на їхню думку, походить не від Бога, а виникла внаслідок угоди між людьми, які слухаються обраного правителя добровільно.

У розвитку ренесансного гуманізму в Україні можна виокремити три етапи. Перший (до серед. XVI ст.) типоло-гічно подібний до раннього італійського. В цей час гуманістів цікавлять суспільно-політична і етична проблематика. Під час другого періоду (з другої пол. XVI ст. – до поч. XVII ст.) відбувається інтенсивна розробка ранньогуманіс-тичних ідей у переплетенні з реформаційними, а також з ідеями візантійського Відродження. На цьому етапі з’явили-ся культурно-просвітницькі, наукові, літературні й освітні об’єднання. Третій період – друга третина XVII – початок XVIII ст. – позначений напрацюванням комплексу гуманістичних ідей, що розвивалися вже в контексті епохи бароко.

Паралельно з явищами Ренесансу в Європі й Україні у той час існував також широкий антикатолицький і соціально-політичний рух, під назвою Реформація. Зміст поняття «Реформація» включає такі елементи: 1) Реформація – масовий антифеодальний рух; 2) вона є пе-редбуржуазним рухом; 3) спрямовується проти панівної церковної ієрархії та кліру; 4) висуває гасло боротьби за іс-тинну віру; 5) ідеалізує й намагається відродити первісне християнство; 6) підносить індивідуально-духовне начало в людині; 7) пов’язана з формуванням націй, національної свідомості і культури; 8) веде до розколу народу за віроспо-відним принципом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]