Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
307
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

65.Літературна творчість в українському суспільстві другої половини 1940-х – першої половини 1980-х рр

Особливістю літератури 40-х років є те, що в неї влилося молоде фронтове покоління - люди, обпалені боями, сповнені бажання розповісти про пережите і навіки закарбоване в серці. Так, серед поетичних книг другої половини 40-х років поряд із тими, що належали старшим і досвідченим майстрам пера ("Мости" М. Рильського, "І рости, і діяти" П. Тичини, "Зелений світ" В. Сосюри, "Англійські враження" М. Бажана, "Молодість брата" Л. Первомайського), - збірки поетів-фронтовиків П. Воронька, В. Швеця, О. Підсухи, Я. Шпорти, П. Дорошенка, Д. Білоуса.

109 літераторів тодішнього складу Спілки письменників України протягом війни перебували в діючій армії та партизанських загонах. Понад 40 чоловік полягли смертю хоробрих, 19 з них стали героями Радянського Союзу.

Література повоєнних років представлена творчістю Ю. Смолича, І. Ле, І. Багмута, Л. Смілянського, О. Донченка, Ю. Збанацького.

Найвидатнішим явищем української прози в перші повоєнні роки став роман-трилогія О. Гончара "Прапороносці".

У другій половині 40-х років українська проза широко відображає героїку відбудови і прагне правдивіше окреслити головну постать тої напруженої доби - людину-сучасника, що самовіддано працює в місті чи селі.

Велику увагу критики й читачів у повоєнний час привернули перша і друга книги роману-хроніки М. Стельмаха "Велика рідня", "На нашій землі", "Великі перелоги", роман "Хліб і сіль".

Твори О. Довженка - "Зачарована Десна" (1956), "Повість полум'яних літ" (1957), "Поема про море" (1957) - цілісна ліро-епічна, героїко-романтична панорама життя українського народу XX ст.

Після XX з'їзду КПРС, на якому відбулося розвінчання культу особи Й. Сталіна, активізувались усі сфери соціального, економічного, громадсько-культурного життя народу. Повільно, крок за кроком, звільнялося суспільство від пут авторитарності, скутості, страху, але так і не змогло зробити цього остаточно, що й призвело згодом до повторення історії вже у вигляді "брежнєвського" культу.

Це період, коли в літературу прийшло нове волелюбне покоління, виховане в екстремальних і безкомпромісних умовах, безмежно віддане Батьківщині, у чомусь наївне, але світле у своїй вірі. В. Симоненко, І. Драч, М. Вінграновський, Ліна Костенко, Д. Павличко, Б. Олійник, В. Коротич, Б. Нечерда, В. Коломієць, Р. Лубківський, В. Голобородько, П. Мовчан, В. Забаштанський, С. Тельнюк - і це далеко не повний перелік поетів, чия творчість ознаменувала початок нової епохи в історії нашої літератури.

Формувалось неповторне обличчя української поезії другої половини XX століття, основними рисами якої ставала увага до особистісного, заглиблення в історію рідного народу, пристрасне обстоювання найсвітліших гуманістичних загальнолюдських ідеалів і цінностей.

Поступово долалась сентиментальна розчуленість, міцнів і наїжачувався саркастичними голками гумор, переходячи в найкращих творах С. Олійника, О. Ковіньки, Ю. Івакіна, О. Чорногуза в досить-таки дошкульну, соціальне загострену сатиру.

Чимало енергійної творчої молоді не дожило до нашого часу: Василь Симоненко, Григір Тютюнник, Віктор Близнець, Василь Стус, Борис Харчук. Це були люди справді нового політичного й естетичного мислення, неконформісти, що згоріли в ім'я світлих гуманістичних ідеалів у їх непоганьбленій чистоті. А ті, що вижили, виплутались із тенет застою, продовжують нелегку боротьбу за екологію людської душі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]