Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
307
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

34.Музичне і театральне мистецтво в Україні у другій полов. Хvіі – хvііі ст.

Друга половина ХVІІ - ХVІІІ ст. – один з найбільш плідних періодів в історії україн¬ської музики. Значного розвитку набув музичний фольклор, сформувався його основ¬ний класичний фонд - велике надбання українського народу. У професійній музиці яскраво виявився стиль бароко, а в другій половині ХУШ ст. - стиль класицизму. Церковна музика досягла художніх вершину творчості видатних українських ком¬позиторів. Виникли й нові світські жанри.

Народна музична творчістьУ галузі народної музичної творчості в даний період вершини свого розвитку досяг музичний епос - думи та історичні пісні. Вони стали своєрідним народним літопи¬сом.. який відобразив найголовніші історичні події тієї епохи та прояви національно¬го піднесення. Саме національним піднесенням можна по етапи той факт, що всього за кілька років - від початку Визвольної війни і до смерті у 1657 р. Богдана Хмельницького було створено великий обсяг музичного фольклору, зокрема, епічного.*В цей час з'явилися думи «Про Хмельницького і Барабаша». «Про корсунську пере¬могу». «Про смерть Богдана Хмельницького» та історичні пісні «Засвіт встали коза-ченьки». «Висипали козаченьки з високої гори». «Гей. не дивуйте, добрії люди». «Ой Богдане, батьку Хмелю», «Ой Морозе, Морозенку, ти славний козаче» та ін.

* Думи збагатилися новими рисами, їх методика стає більш розвиненою. У жанрі істо¬ричної пісні виникали похідні козацькі пісні з маршовим ритмом та сумні лірико-епічні пісні з розспівною мелодикою. У другій половині ХVІІІ ст. творення нових дум практично припинилося, проте цей жанр у виконанні кобзарів існував і далі. З’явилися нові історичні пісні. *Крім епосу розвивалися й інші жанри фольклору: чумацькі й бурлацькі пісні, балади, любовно-ліричні, жартівливі, танцювальні пісні та інструментальна музика.

* Під впливом селянського фольклору виникали міські пісні. Серед них у ХУШ ст. ви¬діляються народні пісні-романси. Тут помітний вплив селянської ліричної пісні, якій притаманна яскрава емоційність і виразова наспівна методика.

Музика в містах, козацьких, магнатських та інших осередках*Музика, що мала поширення в міському побуті відзначалася різноманітністю. її ви¬конували музиканти. що належали до музичних цехів. Вони почали виникати в Укра¬їні ще наприкінці XVI ст... а тепер з'явилися у Полтаві (1662), Кікві (1677). Прилуках (1686), Стародубі (1705); Ніжині (1729). Чернігові (1734) та інших містах.*У таких цехах найчастіше були скрипалі, цимбалісти дудники. Вони створювали ансамблі типу «троїстих музик». У 1768 р.: в Києві на базі музичного цеху було від¬крито музичну школу яка готувала кадри для магістратського оркестру.

Музична освітаЗначну роль у розвитку музичного мистецтва відігравали освітні осередки - братські школи, колегіуми., де навчати нотної грамоти й церковного ставу. Братства дбали про належний рівень церковного співу і у школах його навчанню надавати особливої ва-ги. Важливим о середком музичної освіти й хорового виконавства була Києво-Могилянська академія. її студеній брати участь у двох хорах: академічному і церковному.

ТЕАТРАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО В УК¬РАЇНІ (друга половина XVII — XVIII ст.)На на цей час припадає дальший розвиток за-початкованого наприкінці XVI ст. українського шкільного театру. Якщо до середини 1630-х рр. осередком українського шкільного театру був Львів, то у другій половині XVII ст. його центром стає Київ, зокрема. КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКИЙ колегіум.Найпростішими виявами українського шкільного репертуару були декламації і діалоги. Декламації виконувалися гуртом у класах або у церквах без сценічних атрибутів, але допускалося і скупе сценічне оформлення. Виконавці у костюмах реальних та алего¬ричних осіб, декламували біля картин чи декорацій, вдаючись до відповідних жестів.Курси поетики і риторики, які викладалися в українських школах, давали учням пев¬ний обсяг знань в галузі драматичної творчості і сценічного мистецтва. Написанням і розігруванням драматичних творів керував учитель поетики, а початки декламації. виразного читання викладав учитель риторики. Хоча ці твори мали релігійно-дидак- тичний характер, однак тогочасна дійсність відбивалася в них і у вигляді світських елементів, як ВІДГУКИ на окремі актуальні питання сучасності. Вже в 1660-х рр. у Києві з'являються зразки поетичних панегіриків присвячених ро¬сійському цареві, витриманих у формі декламації та у стилі бароко. Так, на замов¬лення російської адміністрації у межах України протягом 60-70-х рр. XVII ст. стали з’являтися художні твори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]