Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
307
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

27.Музика і театр в Україні у другій половині хvі – першій половині хvіі ст.

Розвиток українських міст, зміна їхнього соціально-економічного, адміністративно-правового устрою сприяли формуванню нових музичних структур. Магістратські музики були безпосередніми попередниками спеціальних об’єднань - музичних цехів.

Діяльність музичних цехів регламентувалася статутами, привілеями та іншими подібними актами. Найдавніші відомості про музичні цехи в Україні відомі в Кам’янці- Подільському (1578), Львові (1580), пізніше в Острозі, Ніжині, Києві та ін. Особливо багатий матеріал про музичний цех зберігся у Львові.

У 1652 р. гетьман Богдан Хмельницький идав універсал музикам Задніпров’я та підтвердив привілей музичного цеху в Ніжині. До козацьких полкових музичних цехів належали музики у Пррилуках, Старо-дубі, Чернігові. Званим був і київський музичний цех.

До репертуару музічних цехів входила інструментальна музика, яка у ХVІ-ХVII ст. набула знаачного поширення в Україні. В українській музиці утверджується нова стильова якість. У ХУІ-ХУІІ ст. відбувається музично-стильове оновлення в українській церковній музиці. Це виявляється у взаємодії двох прототежних тенденцій. 3 одного боку, відчутною була переорієнтація на західноєвропейські стильові здобутки ренесансу і бароко, з іншого - намагання зберегти традиційні зв’язки з візантійським культурним ареалом. Формується яскраве мистецьке середовище, в якому тісно переплелася співпраця митців-професіоналів, народних майстрів і митців-чужинців.

Викладачі першої в Україні Львівської братської школи серед нормативних вимог до вчителя заклали і те, що наставник молоді мусив добре знатися на музиці.

Братські школи стали осередком народження школярської пісні, а головне, вони стали лабораторіями освоєння технологій концертного хорового співу, який став основою українського музичного бароко.

В межах періоду, що висвітлюється, вадливе значення мала київська школа музики. Створений у Києві напрям музичного мистецтва формувався двома етапами: ранній києво-братський (1615-1632), та киево-могилянський( 30-50-ті рр. XVII ст.).

У київський період розмежувалися норми музичного правопису: одні норми існували для ірмолойного, суто прикладного богослужбового співу, інші - для партесних. Концертних форм багатоголосся. Продовжували використовувати давні методики навчання музичної грамоти за Ірмолоєм. Цей збірник на напівів був першим музичним букварем дая молоді;

У добу Відродження в країнах Західної Європи започатковується нова форма театру. В гуманістичних школах Італії, Німеччини, Франції, ктанії, Нідерландів почали виконувати трагедії і комедії римських драматургів. Викладачі шкіл на зразок римських стали писати власні латиномовні п ’єси ддя школярів, які їх виконували з дидактичною метою за шкільними програмами.

Декламації згідно з тогочасними поетиками єзуїтського шкільного театру поділялися на дві категорії - класні і святкові.

Серед центрів українського шкільного театру у першій половині XVII ст. був Луцьк.

В першій половші XVII ст. відомі фазки української духовної драми - містерії, повязані з поетикою шкільного театру. До перпкй половини XVII ст. належать перші зразки української побутової драми - т. зв. інтермедії.

До кінця XVI - першої половини XVII ст. ймовірно відноситься і початок в Україні лялькового народного театру — вертепу. Час його виникнення досі точно не з’ясований. Перше документальне свідчення про ходіння з ляльками в Україні зафіксовано у 1573 р., але невідомо чи ця лялькова гра якось стосувалась тієї своєрідної форми театру, яким був вертеп, що дійшов до нас у пізніших зразках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]