Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
307
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

30.Надбання у сфері наукових знань в Україні у другій полов. Хvіі – хvііі ст

Мовознавство

В другій половині ХУП-ХУШ ст. у складних історичних та політичних умовах про¬довжувало розвиватися українське мовознавство. Найбільших успіхів досягла українська лексикографія тісно пов’язана з культурно-освітніми потребами суспільства.

Успіхи теоретичного мовознавства були скромніші бо капітальна граматика церков¬нослов'янської МОВИ Мелегія Смотрицького (надрукована ще у 1619 р.) яку кілька разів перевидавали в даний період, була панівною аж до початку XIX ст. Українці також взяли активну участь в розбудові російської лінгвістики.

Фізико-математичні і технічні знання

В даний період рівень математичних знань в Україні визначався потребами практики. В більшості шкіл при викладанні математики разом з подачею теоретичних відомос¬тей учнів навчали застосовувати їх на практиці. Курс математики включав також еле¬ментарні відомості з космографії, астрономії, метеорології, географії, геології.

Києво-Могилянська академія. Харківський колегіум, Львівський університет готува¬ли викладачів, зокрема з математики, для колегіумів і загальноосвітніх шкіл всій Ук¬раїни та Росії. Курс математики, який викладали в шкалах, складався з арифметики, деяких теорем з планіметрії, відомостей із стереометрії, основ практичної геометрії. Елементи алгебри почали викладати лише з середини XVIII ст. Під кінець XVIII ст. до курсу математики було включено сферичну тригонометрію.

Харківській колегіум в готував студентів з артилерії, гео¬дезії, інженерії за розпореною програмою, що вимагало підвищених знань з матема¬тики. Проте загалом рівень математичної освіти в Україні відзначався нерівномірністю. Хоч уряді навчальних закладів були досить освічені, європейського рівня, викладачі, та колоніальне положення країни, що була розділена між імперською Росією та шля¬хетською Польщею, гальмувало розвиток математичної освіти і науки.

Для другої половини XVII - першої половини XVIII ст. був характерним певний від¬рив теоретичної думки від прикладної, який почав звужуватися в кінці XVIII ст. Цим створювався грунт для становлення вітчизняної механіки як науки. Значною мірою цьому сприяла наукова діяльність наприкінці XVIII ст. авторів перших вітчизняних підручників із математики і механіки І. Фальковського та Я. Ковельського.

Медицина

Одна з перших праць медичної рукописної літератури цього періоду - перекладна праця Є. Славинецького. В 1658 р. у Москві він переклав старослов'янською мовою підручник анатомії А. Везалія «Будова людського тіла» (1543). Рукопис Є. Славинецького не збереглися., але свого часу відіграв помітну роль як перша наукова праця з медицини слов'янською мовою.

Тогочасна практична медицина характерна тим. що широкі маси населення обслуго¬вували не дипломовані лікарі, а різні категорії знавців народної медицини - косто¬прави, баби-повитухи. знахарі та ін. Терапія того часу становила суміш раціональ¬них, перевірених практикою методів і ліків з досить фантастичними.

У містах досвід народної медицини застосовували на практиці лікарі-ремісники; так звані цирульники. Деякі з них досягай значної майстерності в лікуванні. В більшості населених пунктів У іраїни дипломованих лікарів не було, й цирульники лікували як зовнішні, так і внутрішні хвороби. Цехи цирульників довго були єдиною школою ме¬дичного ремесла. Великі об єднання цирульників існували в Києві.. Львові, Луцьку.

Значну раль у розвитку практичної медицини відіграли братства. Вони влаштовували притулки, так звані «шпиталі», де лікувалися і утримувалися хворі й інваліди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]