Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_2_160.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Особливості взаємин і специфіка виховання дітей у розлученій сім’ї

Орієнтовні питання для обговорення доповідей та повідомлень:

  1. Розрив сімейних відносин як підвищена можливість руйнування сімейного колективу.

  2. Відносини у розлученій сім`ї – “хімічні реакції” роз­ладу стосунків, що “страшно”, а іноді й “катастро­фічно” впливають на дитину.

  1. Формування психологічних установок, комплексів у психіці та поведінці дитини після розлучення батьків.

  1. Доцільність участі батька, котрий проживає окремо, у спілкуванні та вихованні дитини. Усунення труднощів у вихованні дитини в період міжособистісних зіткнень інтересів спільно та окремо проживаючих батьків.

  2. Побудова взаємин дітей із родичами батька (матері), який (яка) покинув (-ла) сім’ю.

Орієнтовні варіанти аналізу окремих питань, побудовані на макаренківських принципах. Вимоги до участі окремо проживаючого батька у вихованні дитини: не можна втручатися у життя сім`ї, порушуючи єдність виховного процесу; мужньо відмовитися від батьківських радостей, залишивши за собою тільки батьківський обов`язок; збереження деякої близькості до дитини і тимчасова відмова від неї в окремих випадках; батьки не повинні прагнути, щоб дитина стала учасником їх боротьби.

Варіанти виховання почуття любові до окремо проживаючого батька: припинення розмов про нього; збереження дружби (якщо батько допомагає); втручання з боку суспільства (якщо батько не допомагає). Вимога правової відповідальності батька у випадку його відмови від участі у спілкуванні і вихованні дитини.

Аналіз А. Макаренком практики аліментних відносин у розлученій сім’ї: вплив невмілої установки і погано зоргані­зованих “дружніх” стосунків з боку батька на зарахування дитиною цих грошей “своїми”; відкидання батьківських пода­рунків, засудження дітьми материної позиції легкого отримання грошей від чужого тепер батька; необхідність приховання від дітей позовної сторони аліментних стосунків; вплив участі дітей у такому позові на їх майбутнє становлення як батька (матері). Критика ознайомлення дитини матір’ю з участю батька, який “не хоче давати їм на життя” і мотивування цієї ситуації з метою засудження дітьми батька. Необхідність прояву батьками такту, обережності, відчуття жалю щодо безпомічності і залежності дитини.

Питання для обговорення

  1. Чому тривалі процеси розладу сімейних стосунків і утворення розлученої сім`ї А.Макаренко називає “хімічними” явищами?

  2. Чи вірне положення А.Макаренка, що становище покинутих дітей складніше і небезпечніше, ніж становище сиріт?

  3. Як описує А.Макаренко динаміку і психологічні мотиви пове­дінки хлопчиків і дівчаток у випадку розриву стосунків батьків?

  4. Чи правильно вважав А.Макаренко, що аліментні справи - це стосунки дорослих людей, з яких діти не можуть почерпнути для себе нічого хорошого і повчального?

  1. Література

  1. Макаренко А. Лекции о воспитании детей // Педагогические сочинения: В 8-ми т. – М.: Педагогика, 1984. – Т. 4. – С. 61-62.

  2. Макаренко А. Семья и воспитание детей // Педагогические сочинения: В 8-ми т. – М.: Педагогика, 1984. – Т. 4. – С. 226.

  3. Макаренко А. Книга для родителей // Педагогические сочи­нения: В 8-ми т. – М.: Педагогика, 1985. – Т. 5. – С. 77, 78-103.

  4. Макаренко А. Подготовительные материалы к первому и последующим томам “Книги для родителей” // Педагоги­ческие сочинения: В 8-ми т. – М.: Педагогика, 1985. – Т. 5. – С. 277, 278.

  5. Макаренко А. Из книги “Беспризорность и борьба с ней” // Педагогические сочинения: В 8-ми т. – М.: Педагогика, 1985. – Т. 5. – С. 312.

  6. Ковальчук Л. Удосконалення структури сімейних взаємин у педагогічній творчості А.Макаренка // Родинні взаємини і проблеми виховання дітей / За ред. В. Костіва. – Івано-Франківськ, 1995. – С. 15-18.

  7. Ковальчук Л., Костів В., Максимович О. Особливості станов­лення майбутнього сім`янина в умовах неповної сім`ї // Обрії: Часопис Івано-Франківського обласного інституту післядип­ломної освіти педагогічних працівників. – 1995. – № 1. – С. 4-7.

  8. Костив В. Разведенная семья // Дом и семья: Краткая энцик­лопедия / Гл.ред. А. Тимуш. – Кишинев: Главная редакция Молдавской Советской Энциклопедии, 1988. – С. 313-314.

  9. Костив В. Примерные учебно-тематический план и програм­ма спецсеминара по теме “Работа школы с учащимися из неполных семей и их родителями”. – М., 1987. – 17 с.

  10. Костів В., Максимович О. Проблеми життєдіяльності непов­ної сім`ї у творах В.С.Стефаника // Стефаниківські читання: Вип. 2. – Івано-Франківськ, 1993. – С. 177-182.

  11. Муксинов Р. Роль отца в послеразводной воспитательной ситуации // Человек после развода: Сб. статей / Отв. ред. Н.Соловьев. – Вильнюс, 1985. – С. 110-119.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]